Trei judecătoare CSM, Savonea, Marcu şi Oprina, venituri între 6800 şi peste 8000 de euro pe lună, bani publici

0
74

Personaj influent, cunoscător, jucător dar şi controversat al sistemului judiciar, Lia Savonea a intrat în CSM ca judecător al Curţii de Apel Bucureşti, după ce fusese preşedinte şi vicepreşedinte al instanţei. Cu o experienţă de 20 de ani în magistratură, la depunerea proiectului de candidat pentru CSM, Lia Savonea îşi propunea să schimbe sistemul judiciar “în mai bine”.

Lia Savonea voia să aducă respectul în sistem, să domolească tendinţele de antagonizare, de radicalizare a opiniilor, să restabilească statutul judecătorului, să atragă o remunerare adecvată, să restabilească independenţa sistemului şi s-o apere, voia şi ea să transfere bugetele instanţelor în gestiunea Înaltei Curţi, a CSM sau chiar a curţilor de apel, să găsească soluţii la supraaglomerarea sistemului şi propunea chiar instituirea unui organism independent, format din judecători, care să avizeze un act de urmărire penală împotriva unui judecător. Cariera judecătorului trebuie să fie atributul exclusiv al Secţiei pentru judecători, susţinea Lia Savonea, care mai promitea să rezolve şi finanţarea sediilor instanţelor, transparenţă, excelenţă şi integritate în activitatea CSM.

Acuzată mult prea des că are infleunţă mult prea mare în CSM, că negociază în subteran cu politicienii sau că a transformat CSM în propria feudă, prezenţa Liei Savonea în CSM a marcat CSM, ulterior în 2019, devenind şi preşedinte al Consiliului. CSM a reuşit să înfiinţeze şi să operaţionalizeze SIIJ, să separe cariera magistraţilor, dar n-a reuşit s-o impună pe procuroarea Adina Florea la şefia SIIJ, Consiliul fiind marcat de blocaje constante şi antagonizări la extremă, toxice, fiind divizat în 2 tabere care numai pentru binele Justiţiei au părut că nu se bat. S-au bătut pe impunerea de oameni în poziţii cheie în sistem, pentru putere şi pentru influenţă, rareori fiind cazurile când principiile au dominat luptele din CSM.

Influenta şi înstărita Lia Savonea, 8424 euro lunar în 2018, bani publici

Un judecător bogat, înstărit, judecătorul CSM, Lia Savonea, fost preşedinte CSM şi membru al Secţiei de Judecători a CSM are, potrivit declaraţiei de avere din 2019, venituri din drepturi salariale la CSM şi drepturi salariale restante de la Curtea de Apel Bucureşti de 8424 de euro raportat la fiecare lună a anului 2018.

Soţul Liei Savonea, la cabinet invidual de avocatură, a declarat că a avut un venit lunar pe 2018 de 212 euro!

Astfel, potrivit datelor din declaraţia de avere a judecătorului Lia Savonea, veniturile familiei Savonea lunare au fost în 2018 de 8636 euro.

Judecătorul Lia Savonea mai deţine, potrivit aceleiaşi declaraţii de avere, alături de soţul său, 58561 mp de teren agricol şi în intravilan, 2 case de locuit în Alba şi Ilfov, 2 autoturisme, bijuterii de 14.000 de euro, bunuri mobile înstrăinate prin contracte din vânzare cumpărare de 53.727 euro şi 1.413.470 lei (300.000 de euro), în conturi avea 377.659 euro, 8281 dolari şi 89.629 lei, avea un împrumut personal acordat de 2100 de euro şi era şi acţionar Sicomed.

În 2019, ANI a anunţat că verifică averea şi tranzacţiile judecătoarei Savonea.

Simona Marcu, judecătoarea CSM cu 7371 de euro raportat la fiecare lună a lui 2018, bani publici

O altă judecătoare care a intrat în CSM în 2017, care a fost preşedinte al CSM în 2018, şi care este acum membru al Secţiei de Judecători a CSM este Simona Camelia Marcu. Fost jurisconsult, judecător al judecătoriei Sector 1 Bucureşti, fost judecător, preşedinte de Secţie şi vicepreşedinte al Tribunalului Bucureşti, fost judecător al Curţii de Apel Bucureşti şi al Înaltei Curţi de Casaţie de Justiţie- Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, judecătoarea Marcu a intrat în CSM pledând pentru echilibru în sistemul judiciar şi restabilirea de către CSM al rolului de garant al Justiţiei prin stabilirea şi aplicarea unor politici judiciare constante şi coerente.

Însă şi mandatul Simonei Marcu la şefia CSM a fost marcat de tensiuni, consiliul fiind împărţit şi atunci în 2 tabere care se băteau pentru supremaţie şi influenţă. De la legile Justiţiei, disputele cu fostul procuror general Augustin Lazăr, până la revocarea Laurei Codruţa Kovesi, dezvăluirea protocoalelor cu SRI, developarea interferenţei ilegale a SRI în actul de Justiţie şi cercetarea penală, tensiunile au crescut în interiorul CSM. Şi judectoarea Marcu, la fel ca restul magistraţilor CSM, a fost o susţinătoare a veniturilor crescânde pentru membrii sistemului judiciar.

Judecătoarea CSM, Simona Camelia Marcu, în prezent, membru al Secţiei de Judecători din CSM, are potrivit declaraţiei de avere din 2019 venituri din bani publici ca formator INM, judecător ÎCCJ, restanţe salariale de la Curtea Supremă de Justiţie, decontare cheltuieli transport CSM, indemnizaţii delegare externă şi internă CSM, salariu de membru ales CSM şi recalculare drepturi în valoare de 7371 de euro, raportat la fiecare lună a anului 2018.

Soţul judecătoarei, Vasile Gil, şi-a declarat venituri din cabinetul de avocatură de 7715 euro pe lună. Astfel, familia Marcu a avut în 2018 un venit lunar de 15.085 de euro lunar. De altfel, după dezvăluiri ale presei, a recunoscut că a avut contracte şi cu firma clientă Tel Drum.

Judecătoarea Marcu mai deţine potrivit aceleiaşi declaraţii de avere 3075 mp de teren în intavilan în Mogoşoaia/Ilfov, Teleorman/Alexandria şi Bucureşti, alt aproape 1 hectar în Teleorman/Alexandria, are 2 case de locuit în Alexandria şi Bucureşti dar şi un apartament de 143mp în Bucureşti, deţine1o maşină, 6000 de euro în bijuterii, credite bancare de 170.850 de euro şi are venituri anuale de 32.400 de lei şi din închirierea apartamentului din Bucureşti.

Veniturile lunare ale judecătoarei CSM, Evelina Oprina: 6891 de euro pe lună

Judecătoarea CSM, Evelina Mirela Oprina (45 de ani) este venită în CSM din poziţia de preşedinte şi judecător al Tribunalului Ilfov. Fusese la Tribunalul Ilfov şi preşedinte al Secţiei Civile, a activat în trecut ca judecător şi la Tribunalul Bucureşti, şi la judecătoria Sector 6, şi în universitatea Dimitrie Cantemir pe care a absolvit-o ca asistent şi preparator universitar.

Judecătoarea CSM, Evelina Oprina, membru al Secţiei de Judecători a CSM, are potrvit declaraţiei de avere publicate în 2019 venituri din diurnă CSM delegaţie internă, delegaţie externă, transport, venituri din membru ales CSM, diferenţe de salariu CSM şi Tribunalul Bucureşti şi salariu ca profesor universitar de 6891 de euro raportat la fiecare lună a anului 2018.  Cu drepturile de autor la Editura Universul Juridic, Editura Solomon şi INM, veniturile ajung în total de 7047 de euro pe lună. Judecătoarea Oprina mai deţine 2 apartamente în Bucureşti, 1 maşină, are în conturi la bănci 15.000 de euro şi 770.123 de lei.

Lasă un răspuns