Într-o altă ieşire astăzi, de o jumătate de oră de la Departamentul de Stat al SUA, Mike Pompeo, şeful diplomaţiei americane, a fost asaltat de jurnaliştii americani cu aceleaşi întrebări. Care a fost “pericolul iminent” pentru care SUA l-au asasinat pe generalul iranian, Qassem Soleimani, şi dacă mişcarea SUA de a-l asasina pe Soleimani nu pune mai mult în pericol SUA decât înainte, lovitura asupra unui militar de top al unui stat suveran ridicând şi probleme de legalitate.
În ciuda insistenţelor, Pompeo nu a reuşit să explice care a fost pericolul iminent, a spus doar că preşedintelui SUA i s-au oferit informaţii, s-au făcut analize când se iau asemenea decizii, sunt evaluate şi se poate vedea clar.
Când a fost vorba de “pericolul iminent”, Pompeo a făcut doar referiri la trecut, spunând că Soleimani a făcut masacre în Siria, a făcut o campanie a terorii în regiune, “dacă căutaţi iminenţă, uitaţi-vă ce a făcut”. “A fost o treabă excelentă, preşedintele a luat decizia corectă. Crede cineva că Soleimani călătorea în Baghdad în misiune diplomatică, de pace? Nu este adevărat. E propagandă iraniană. Iran susţine forţele talibane din Afganistan, pun în pericol procesul de pace din Afganistan”, a afirmat Pompeo fără a prezenta alte argumente sau informaţii.
De asemenea, jurnaliştii americani au ridicat şi problema legală a loviturii asupra Iranului, Soleimani fiind un lider militar în funcţie, oficial iranian. Nici acest aspect Pompeo nu a vrut să-l comenteze, a spus doar că au fost făcute analize privind “legalitatea” asasinatului iar presiunea pe care SUA o pun pe Iran are mai multe componente: diplomatică, economică şi militară.
Mai mulţi lideri politici americani au pus zilele acestea în discuţie ilegalitatea loviturii asupra unui oficial de top iranian.
Pompeo nu a vrut să comenteze nici de ce ministrului iranian de externe, Javad Zarif, i s-a respins viza de intrare în SUA, la ONU.
“Iranul nu va obţine arma nucleară”, a declarat Pompeo, care nedorind să-l contrazică pe Donald Trump, a dat de înţeles că SUA nu vor ataca siteurile culturale ale Iranului. Donald Trump a scris pe Twitter şi apoi a repetat ziariştilor americani în avion că el susţine decizia de a ataca siturile culturale iraniene, multe dintre acestea fiind locuri sfinte, de pelerinaj. Ca şi Pentagonul, Pompeo a spus însă toate ţintele vor fi în baza legilor internaţionale ale războiului, dar nu SUA au prejudiciat cultura persană, ci chiar Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului.
NATO se retrage
În tot acest timp, SUA pregătesc sancţiuni Irakului, în timp ce NATO a anunţat că îşi retrage temporar o parte din personal din Irak, îşi suspendă misiunea din Irak, îşi mută trupele în alte zone, din cauza problemelor de securitate.
Arabia Saudită împotriva Iran. Istoria, pe B1 tv
În plus, ziariştii acreditaţi pe Casa Albă, au aflat astăzi, de la saudiţi, nu de la oficialii americani, că ieri, preşedintele Donald Trump, s-a întâlnit cu o delegaţie saudită, care i-a transmis un mesaj personal din partea liderului Mohammed bin Salman. La întâlnire a participat şi ginerele Jared Kushner, canalul neoficial al lui Trump în regiune.
Lupta dintre Arabia Saudită şi Iran, “Istoria unui conflict fără sfârşit”, developată într-un documentar de excepţie al Frontline, va fi de altfel difuzată în premieră pentru România, miercuri, joi și vineri, de la ora 23.00, pe B1 tv.
Iranul, prin Javad Zarif, acuză SUA de “terorism de stat” care a violat suveranitatea ţării lor, a asasinat un comandant militar al unuit stat suveran şi spune că răspunsul va fi “proporţionat”, având în vedere că totul a generat furie nu numai în Iran, ci şi în regiune.
Mai mulţi iranieni la Soleimani, decât la Khomeini
Generalul Qassem Soleimani urma să fie înmormântat astăzi în provincia sa natală, Kerman, dar procesiunea iniţial s-a amânat, după ce mulţimea a luat cu asalt locul şi ceremonia, înregistrându-se 56 de morţi şi 213 răniţi.
Milioane de iranieni au participat zilele acestea la funeraliile generalului, în mai multe locuri din ţară, participările depăşind funeraliile din 1989 ale Ayatolahului Ruhollah Khomeini, fostul lider suprem şi politic al Iranului, cel care a condus Revoluţia Iraniană din 1979.
Un oficial SUA a declarat pentru AP că Iranul pregăteşte un atac puternic asupra intereselor SUA în următoarele 5 ore. Forţele militare ale SUA încep să părăsească poziţiile shiite în regiune, mutându-se în zonele sunnite şi kurde.
Şi preşeditele rus, Vladimir Putin a plecat în regiune, la Damasc. Astăzi s-a întâlnit cu preşedintele sirian, Bashar al Assad, urmând ca zilele următoare să se întâlnească cu preşedintele Turciei, Erdogan, ca să discute de Libia şi Siria, pe fondul escaladărilor tensiunilor în regiune.
De altfel, şi foarte mulţi lideri internaţionali occidentali au înroşit zilele acestea telefoanele pentru a tempera, prin diligenţe diplomatice, escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu.
După decizia Parlamentului, şi scrisoare forţelor militare americane ajungă chiar la ei “din greşeală”, irakenii insistă pentru retragerea SUA din Irak.
Senior Iraqi officials tell us that Prime Minister Adel Abdul Mahdi is interpreting last night’s letter from the U.S. military commander in Baghdad as a “withdrawal announcement,” even as Pentagon officials describe its sharing as a mistake https://t.co/XDKidp4goE
— Alan Sipress (@AlanSipress) January 7, 2020