O serie de informații de pe scena politică confirmă faptul că au existat tatonări și înțelegeri și chiar și întâlniri între lideri ai PSD, Pro România, USR și PNL pentru declanșarea anticipatelor, fiecare partid având interesul său punctual, egoist și meschin în generarea acestei situații extraordinare de dizolvare a Parlamentului și de generare a unei crize politice fără precedent în România, care nu are legătură cu cetățeanul român.
Dacă în privința PSD, declanșarea anticipatelor ar viza situația internă din PSD, în cazul PNL, declanșarea anticipatelor ar ținti dificultățile guvernării, asumarea și explicarea mai ușor a unor măsuri nepopulare după anticipate, decât justificarea lor fix înainte de alegerile parlamentare la termen din noiembrie, care ar micșora scorul PNL.
Ciolacu vrea să preia în totalitate PSD prin negocierea listelor electorale la anticipate. ”Reformarea PSD” prin anticipatele PNL
Așa se face că potrivit unor surse, liderii PSD și ”echipa Ciolacu” au cerut sprijin PNL pentru declanșarea anticipatelor, astfel ca Marian Ciolacu să preia puterea în PSD, motiv pentru nici alegerile interne din PSD nu sunt foarte precise.
”Ciolacu vrea să reformeze grupurile parlamentare ale PSD, să scoată din Parlament oamenii care au fost în cealaltă tabără (n.r. gruparea Dragnea), el va face listele în cazul anticipatelor. O dată ce ai oamenii tăi în grupurile parlamentare din ambele Camere ale Parlamentului, poți conduce și controla fără probleme partidul. De aceea Ciolacu vrea anticipate, ca să scape de ei cât mai repede, ca să aibă partidul”, au explicat surse din cealaltă tabără politică sub protecția anonimatului, arătând ajutorul pe care dreapta îl dă stângii lui Ciolacu pentru a ”reforma” PSD.
Din același motiv, al stabilirii ”listelor” la parlamentare în vederea anticipatelor, mulți lideri PSD au teamă să se pronunțe împotriva politicii promovate de Ciolacu în partid și chiar și împotriva propunerii ca premier a lui Remus Pricopie, pentru că dacă fac acest lucru știu că nu mai prind niciun loc în viitorul Parlament, au arătat alte surse politice.
În același timp, Marian Ciolacu, cu școală la Academia SRI, a adus sau readus în PSD și conducerea partidului numai oameni sau lideri care au legătură cu serviciile de informații: Sorin Grindeanu/SRI, Claudiu Manda/SRI, Mihai Tudose/SRI, Vasile Dâncu/SRI, șeful interimar al PSD fiind prieten bun nu numai cu Sorin Grindeanu ci și cu Gabriel Vlase, directorul în exercițiu al SIE, ultima realizare a sa fiind propunerea lui Remus Pricopie/ SRI, ca premier al României după demiterea lui Ludovic Orban.
Liberalii vor să scape prin anticipate de anunțul că nu vor mări pensiile la 1 septembrie 2020, măsură care le va reduce șansele de a avea mai multe mandate în Parlament în cazul alegerilor parlamentare la termen
În paralel, neoficial, liberalii se arată pregătiți pentru orice scenariu care ar putea complica scenariul alegerilor anticipate.
Ori declanșează anticipatele cu ajutorul PSD și, potrivit sondajelor dinaintea generării crizei, își măresc mandatele obținute în Parlament, ori PSD va vota- ca și prima oară- Guvernul Ludovic Orban și tot liberalii ies câștigători, ori dacă o potențială decizie CCR va complica anticipatele- vor acuza PSD că prelungește criza declanșată chiar de PNL/Iohannis, prin ridicarea problemei la Curtea Constituțională.
În cazul sau nu al anticipatelor, cea mai mare dificultate a PNL în guvernare se va tranșa implacabil pe 1 septembrie 2020, data fiind apropiată de alegerile parlamentare la termen iar acest lucru dezavantajează PNL.
”Nu putem mări pensiile cu 40% la 1 septembrie. Asta nu se poate sub nicio formă. Dacă mărim pensiile cu 40% ajungem la junk imediat. Ni s-a spus foarte clar, nu există niciun dubiu”, explică surse sub protecția anonimatului din zona dreaptei politice.
În acest caz al imposibilității măririi pensiilor la 1 septembrie 2020, alegerile anticipate ar ajuta PNL pentru că PNL nu va trebui să-și asume o decizie profund nepopulară fix înaintea unor alegeri la termen, care ar îngropa PNL din punct de vedere electoral.
Însă odată ce vor obține în anticipate un scor electoral bun și mai multe mandate în Parlament, liberalii vor putea să-și asume mai ușor o nepopulară decizie în privința pensiilor în septembrie 2020.
Tatonări și între Pro România și USR ar fi existat pentru declanșarea anticipatelor, nefiind pentru prima oară când Barna și Ponta se întâlnesc.
În noiembrie 2019, Guvernul Ludovic Orban a trecut de Parlament, tot în urma unor negocieri subterane, cu 240 de voturi. Din cele 240 de voturi, Orban a fost sigur pe 223 de voturi ( din partea PNL, USR, ALDE, PMP, UDMR și minorități), 5 au fost de la PSD, 7 de la Pro România și 5 de la neafliați.