Furnizorul preferat al SRI și SIE, sancționat de Banca Mondială pentru oferirea de mită, la capătul lanțului de firme care ar fi oferit mita fostului ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea

0
182

Firma de la care fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea este acuzată că ar fi primit printr-un intermediar presupusa mită, în forma continuată, în 2 tranşe, de 10.000 de euro şi 120.000 de lei se numeşte SC Hospital Technical Solutions SRL (HTS). Firma HTS, înființată în 2018, ulterior câștigând în februarie 2019, și contractul cu spitalul din Baia Mare, are însă predecesoare, o așa zisă ”companie mamă”, SC Hospital Project & Consulting SRL, (HPC), potrivit datelor Monitorului Oficial.

SC Hospital Project & Consulting SRL(HPC), compania ”mamă” a SC Hospital Technical Solutions SRL (HTS), este înființată încă din 2006, are aceeași adresă de sediu social ca HTS, iar o parte din fondatori și acționari sunt comuni, are obiect de activitate similar, iar cel care a fondat inițial firma este celebrul om de afaceri, Octavian Niculescu (55 de ani).

Octavian Niculescu (55 de ani) acționează de foarte mulți ani în acest domeniu, iar o altă firmă controversată a sa, la care este acționar unic, SC Tehnoplus Service SRL/ SC Tehnoplus Medical SRL, este chiar furnizorul preferat al SRI și SIE pe spitale, pentru ca livrează ”absolut orice, de la pansamente şi seringi, la mobilier şi aparatură medicală, până la secţii şi săli de operaţie la cheie”, așa cum relatează Jurnalul Național încă din 2018.

Mai mult, firma lui Niculescu este abonată la mii contracte cu statul, valoarea estimată fiind 2007-2018 de 60 de milioane de euro, însă în 2017 a fost sancționată de Banca Mondială, ajungând pe ”lista neagră”, pentru oferirea de mită în valoare de 168.860 de euro în schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente unui spital.

De asemenea, firma lui Niculescu, Tehnoplus, apare și în înregistrări audio și video, publicate de PressOne în 2018, „aranjând” o licitație la Institutul de Fonoaudiologie.


Firma din dosarul Pintea care ar fi oferit şpaga, înființată în 2018, HTS, precedată de HPC, înființată în 2006

SC Hospital Technical Solutions SRL (HTS), societatea din dosarul Sorinei Pintea, este o firmă înfiinţată, în mai 2018, pe o perioadă nedeterminată, cu un capital social de 2000 de lei, şi care fabrica dispozitive, aparate şi instrumente medicale şi stomatologice, arată date oficiale.

Fondatorii SC Hospital Technical Solutions SRL (HTS) sunt: Aurel Gheorghe Dobrescu, Costin Dumitru, Anca Daniela Neagoe, Gheorghe Tâmpu şi cu administrator la înfiinţare Moise Constantin.

Anul trecut, în februarie 2019, firma îşi completează domeniul de activitate cu fabricarea de construcţii metalice şi părţi de componente ale structurilor metalice, instalații pentru construcții, fabricarea de uşi şi ferestre din metal şi activităţi de arhitectură.

Firma are sediul în Bucureşti, sectorul 3, şoseaua Dudeşti-Pantelimon, nr. 44.

În decembrie 2019, potrivit datelor Monitorului Oficial, firma SC Hospital Technical Solutions SRL, cu aceiaşi asociaţi Aurel Gheorghe Dobrescu (55 de ani), Costin Dumitru (34 de ani), Anca Daniela Neagoe (54 de ani), Gheorghe Tâmpu (54 de ani) îşi schimbă administratorul şi, astfel, în locul lui Constantin Moise îl numesc pe Valentin Schnaider (31 de ani). Acţionarul majoritar este Costin Dumitru cu 85%, restul având fiecare doar 5%.

Firma cu 39 de angajați a câștigat pe 12 februarie 2019, prin înredințare directă, un contract cu spitalul din Baia Mare de 2,3 milioane de lei (477.000 de euro) pentru “proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, contractul din dosarul Pintea, așa cum arată și DNA. 7% din contract înseamnă 34.000 de de euro.

SC Hospital Technical Solutions SRL a avut în 2018 o cifră de afaceri netă de 673.248 euro, o pierdere netă de 62.619 euro, arată datele ministerului de finanțe, însă după înființare, afacerile firmei s-au înmulțit. Pe 3 februarie 2020 firma a câștigat un contract de peste 15 milioane de lei cu spitalul din Lupeni pentru modernizarea corpului vechi de clădire, și de la înființare a câștigat 70 de contracte în SICAP (fostul SEAP), primele dintre acestea fiind cu UMF Cluj și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.


HPC, ”firma mamă”, la aceeași adresă și cu o parte din acționari comuni, cu firma HTS care ar fi oferit șpaga în dosarul Sorinei Pintea

Numai că o parte din acţionarii firmei de la care Pintea e acuzată că a luat mita au fost asociaţi şi chiar fondatorii, încă din martie 2006, ai unei alte firme asemănătoare, și chiar cu denumire similară, o ”companie mamă”: SC Hospital Project & Consulting SRL (HPC).

SC Hospital Project & Consulting SRL (HPC) este fondată acum 12 ani chiar de Gheorghe Tâmpu (54 de ani) cu 20%, cel din SC Hospital Technical Solutions SRL firma care apare în dosarul Pintea, și de Octavian Niculescu cu 80%, arată datele Monitorului Oficial.

La fondare, în 2006, Tâmpu era chiar administrator al SC Hospital Project & Consulting SRL iar societatea, înființată cu 5000 de ron, avea ca domeniu principal de activitate activitățile de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică legate de acestea.

În anii următori, SC Hospital Project & Consulting SRL își completează domeniile de activitate activități de editare de revistelor și periodicelor, cu fabricarea de dispozitive de aparate și instrumente medicale stomatologice, lucrări instalații electrice, instalații sanitare, comerț cu produse farmaceutice, și chiar cu activități de consultanță în domeniul relațiilor publice și ale comunicării, cercetare și dezvoltare în biotehnologie sau închiriere și leasing cu autoturisme și închirierea bunurilor imobile, iar din septembrie 2013, acționarii firmei devin următorii: Gheorghe Tâmpu cu 30%, Valentin Schnaider cu 25%, Cornel Rusu cu 15%, Ștefan Dănuț Simion cu 10%, Simona Manea cu 10%, Cătășin Miniosu cu 10%, Cornel Rusu devenind și administrator. De actele firmei s-a ocupat avocata Maria Nicoleta Rusu.

În octombrie 2016 însă, SC Hospital Project & Consulting SRL (HPC) ajunge să aibă același sediu cu SC Hospital Technical Solutions SRL (HTS), firma din speța Pintea: Bucureşti, sectorul 3, şoseaua Dudeşti-Pantelimon, nr. 44.

În mai 2017, SC Hospital Project & Consulting SRL își modifică acționariatul, astfel că în firmă mai rămân doar Cornel Rusu cu 30%, Valentin Schnaider cu 25%, Ștefan Dănuț Simion cu 25% și Cătălin Miniosu cu 20%.

SC Hospital Project & Consulting SRL are 12 angajați declarați, iar în 2018, avea o cifră de afaceri netă de 327.086 euro și un profit net declarat la MF de 30.244 euro.

HPC are contracte publice multe, inclusiv cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, depusese ofertă pentru noua maternitate a CJ Timiș, alături de cealaltă firmă a lui Niculescu, Tehnoplus Medical SRL, contracte de care a relatat presa de-a lungul timpului.


Fondatorul HPC, Octavian Niculescu, furnizorul preferat al SRI și SIE, abonat la contracte cu statul, cu firmă înregistrată când ”aranja” licitații, prinsă cu șpăgi și exclusă de Banca Mondială pentru ”practici de corupție”

Octavian Niculescu

Octavian Niculescu (55 de ani), fondatorul așa zisei ”companii mamă”, SC Hospital Project & Consulting SRL (HPC), potrivit Monitorului Oficial, a fost implicat de-a lungul timpului, încă din 2002, în următoarele societăți:

  • SC Tehnoplus Service SRL/ SC Tehnoplus Medical SRL (comerț cu produse medicale, instrumente și aparate chirurgicale și ortopedice, aparate și instrumente medicale și stomatologice, fabricarea de dispozitive, comerț cu produse farmaceutice) cu punct de lucru tot în Bucureşti, sectorul 3, şoseaua Dudeşti-Pantelimon, nr. 44 (unde au sediul și HPC și HTS) , firmă la care este asociat unic, dar pe care o lasă moștenitorilor în caz de deces.

În 2018, potrivit datelor ministerului de Finanțe, SC Tehnoplus Medical Service avea 24 de angajați, o cifră de afaceri netă de 673.393 euro și un profit net declarat de 32.432 euro.

În 2018, Jurnalul Național scria de ritmicitatatea halucinantă a contractelor care le obținea firma lui Octavian Niculescu. Aceasta era premiată cu mii de contracte, de exemplu cu 1,4 milioane de euro fără licitație pentru reabilitarea unei săli de operație la Spitalul Județean Tulcea. Același cotidian arăta că firma lui Niculescu câștiga câte 4 contracte pe zi din 2007 și până în 2018, 60 de milioane de euro fiind estimată valoarea contractelor firmei lui Niculescu din ultimii 10 ani.

De asemenea, tot JN arăta că numai în ultimii cinci ani, ”Tehnoplus Medical SRL a înregistrat un profit net total de 58,2 milioane de lei, echivalentul a 13 milioane de euro. Clienţii firmei sunt spitalele din toată ţara, inclusiv cele ale SRI şi SIE, pentru care livrează absolut orice, de la pansamente şi seringi, la mobilier şi aparatură medicală, până la secţii şi săli de operaţie la cheie”.

Pe 5 mai 2017, Banca Mondială a anunţat printr-un comunicat de presă că a exclus Tehnoplus Medical SRL a lui Octavian Niculescu de la proiectele finanţate cu banii săi, după ce firma a dat mită pentru a primi un contract. Banca Mondială a spus şi suma exactă a şpăgii plătite de Tehnoplus Medical unui spital, societatea intrând până în mai 2019 pe lista neagră a forului mondial. 

Banca Mondială a descoperit, în urma unei anchete proprii, că Tehnoplus Medical SRL a dat mită aproape 170.000 de euro unui spital din România pentru atribuirea unui contract de furnizare de echipamente. „Conform probelor identificate în cadrul cercetărilor, Tehnoplus a acordat ca mită suma de 168.860 euro în schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente”, a anunţat Banca Mondială.”, arăta JN.

Comunicatul oficial al Băncii Mondiale, aici.

Tehnoplus Medical SRL a furnizat echipamente medicale și mobilier de 1,1 milioane euro și la Spitalul Județean Vâlcea, și apare și în înregistrări audio și video, publicate de PressOne în 2018, „aranjând” o licitație la Institutul de Fonoaudiologie. (material PressOne, aranjare licitație Tehnoplus Niculescu)

Tehnoplus Medical SRL este abonată la contracte cu statul, în 2011, având unul de 320.000 de euro, pentru Spitalul Județan Brăila, la care a participat doar firma câștigătoare, atribuit de CJ Brăila pe vremea baronului PSD, Bunea Stancu, potrivit Hotnews.

  • SC Protruck Transport SRL, firmă în care este asociat cu Viorel Cătălin Ghiță, Dorin Maier, Ion Cîrjan.
  • SC Tehnoplus Medical Service SRL (repararea echipamentelor electronice și optice, articole din metal, repararea mașinilor și echipamentelor), firmă în care este asociat cu Vasile Busaga, Liliana Ștefania Ștefan și Cosmin Ungurașu.
  • SC Medical Stimulator Projects SRL, firmă în care este asociat cu Georgeta Diana Anghelescu, Alexandra Schnaider.

Fiul lui Pintea despre denunțător: Denunțătorul, de la firma subcontractoare a HTS. Banii sunt însă de la firma din București. Proprietarul firmei din București i-a făcut flagrant denunțătorului lui Pintea în momentul în care acela lua bani ”să-i dea mai departe

Ionuț Pintea, fiul fostului ministru al Sănătății, în 2 mărturii filmate, a declarat că a fost sunat ieri de senatorul PSD, Liviu Marian Pop, care l-a rugat să se întâlnească ”urgent” cu cineva. ”Un domn mic de înălțime cu părul grizonat”, zice Pintea care i-a spus că e chiar denunțătorul. Tot Ionuț Pintea a mărturisit că denunțătorul i-a spus că nu a spus la DNA dar el a mai făcut ”încă 4 plăți, 4 tranșe de bani, pe care el le-a făcut către Liviu Marian Pop. O dată 40.000 de euro, anul trecut, și o dată câte 5000 de euro, tot către Liviu Marian Pop. Bani, care am înțeles, urmau să ajungă la mama mea”.

”Dar v-a cerut cineva un ban?, am întrebat. Nu, dar am avut înțelegere cu Liviu Marian Pop. Păi de la cine ați avut banii? Păi de la firma din București.

Mi-a zis: păi, eu sunt denunțătorul. Am rămas șocat când mi-a zis că el este Mihai Costea, denunțătorul. Zice: îmi cer scuze pentru ce s-a întâmplat dar n-am avut ce să fac pentru că mie mi-au făcut flagrant la București. Zice: eu am fost firma subcontractoare zice, și proprietarul firmei din București mi-a făcut flagrant în momentul în care eu luam bani. Și am spus: bun, dar de ce ați luat banii ăia? Și mi-a spus: trebuia să-i dau mai departe. Nu mi-a spus cui. Dar mi-a spus că după flagrant, am fost cablat, urmărit, interceptat și n-am putut să anunț pe nimeni în legătură cu ce mi s-a întâmplat și să previn pe cineva. Și în momentul acela mam speriat puțin. Deoarece o întâlnire cu denunțătorul a doua zi după flagrant, clar, nu este benefică pentru nimeni și poate avea urmări destul de grave. Și am plecat de acolo. Și asta e mărturia mea pe care vi-o dau acum”, a arătat Ionuț Pintea.

Denunțătorul lui Pintea, suspect în același caz, dar care s-a întâlnit ieri cu fiul Sorinei Pintea, a fost prins în flagrant, într-o parcare. În cazul lui, există proces verbal de constatare a acțiunii flagrante.

Sorina Pintea și-a dat demisia pe 4 februarie 2017 din Senat, spunând că poate ajuta mai mult Maramureșul din poziția de manager de spital. Locul ei a fost ocupat în Senat chiar de Liviu Pop, alt reprezentant PSD de Maramureș.


Pintea, acuzată și arestată preventiv pentru luare de mită în formă continuată de la HTS cu care încheiase contractul Spitalul de Urgență din Baia Mare

DNA o acuză pe Sorina Pintea că, în calitate de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, a luat mită, în formă continuată și ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică, încheiat în anul 2019 cu SC Hospital Technical Solutions SRL (HTS) .

Deși în dosar nu există însă procesul verbal obligatoriu de constatare a infracțiunii flagrante, potrivit art 293 din CPP, DNA susține că pe 28 februarie 2020, vineri, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante, motiv pentru care DNA a reținut-o pe Pintea și a propus-o spre arestare. Ieri, judecătorii Tribunalului București au încuviințat arestarea pentru 30 de zile a fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea.


Lasă un răspuns