Ultimele rapoarte de astăzi, joi, 19 martie 2020: China a raportat astăzi 34 de noi infectaţi cu coronavirus importaţi din afara ţării, numărul cazurilor importate ajungând la 189. În acelaşi timp, China a eliberat din spital încă 819 oameni infectaţi iniţial cu noul coronavirus care s-au făcut bine, numărul celor recuperaţi în China ajungând la 70.420 de pacienţi. Iar în provincia Hubei au existat ieri doar 8 noi decese, fiind totuşi pentru prima oară din decembrie 2019, de la izbucnirea pandemiei globale în Wuhan, când în Wuhan nu au mai apărut cazuri noi de oameni infectaţi.
În paralel, China face paşi mari.
Armata Chinei face teste pentru vaccin în timp ce China a devenit „sanitarul” planetei
“Secretul”: doamna Chen Wei, generalul maior, epidemiolog și virolog de top al Academiei de Științe Medicale Militare, face teste de 4 luni, trimisă special la Wuhan
Cercetătorii militari chinezi au ordin să câștige cursa globală pentru vaccinul care ucide coronavirus
Conducerea de top a Chinei se teme că „i se va lua fața” dacă alte țări dezvoltă mai întâi un tratament.
Oamenii de știință de la Academia Medicală de Știință Militară au fost autorizați să înceapă studii clinice pentru un posibil vaccin.
Armata chineză a primit ordin să se alăture cursei pentru a dezvolta primul vaccin din lume pentru Covid-19, potrivit unor surse militare și științifice.
Radiodifuzorul de stat CCTV a raportat marți că o echipă de cercetare condusă de Generalul maior Chen Wei, un epidemiolog și virolog de top la Academia de Științe Medicale Militare (AMMS), a fost autorizat să înceapă un studiu clinic.
China a dezvoltat deja 9 posibile tratamente împotriva coronavirus, inclusiv tratamentul cu plasmă introdus de Chen
CCTV a descris vaccinul dezvoltat de echipa lui Chen, alături de CanSino Biologics, din Tianjin, ca fiind primul dintre cele 9 tratamente posibile lucrate de oamenii de știință chinezi. Chen a lucrat şi la laboratorul militar chinez din Wuhan.
Chen a ajuns în orașul în centrul epidemiei la jumătatea lunii ianuarie cu o echipă de oameni de știință militari de top. În primele zile ale crizei, Chen și echipa ei au lucrat la un laborator improvizat unde au căutat tratament pentru pacienți și au preluat conducerea în dezvoltarea terapiei cu plasmă, de atunci aceasta fiind acceptată ca una dintre metodele de tratament recunoscute oficial.
Cercetătorii din întreaga lume se străduiesc să găsească un vaccin pentru boală, iar un expert a spus că conducerea chineză ar simți că cineva „i-ar lua faţa” dacă americanii i-ar bate.
Începerea studiului chinez urmează după un alt anunţ potrivit căruia Institutul Național al Statelor Unite pentru Alergii și Boli Infecțioase și compania de biotehnologie Moderna cu sediul în Massachusetts au recrutat 45 de „voluntari adulți sănătoși”, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, pentru a testa un vaccin care copiază codul genetic al coronavirusului care provoacă Covid-19.
“Anunțul Chinei cu privire la un studiu clinic a venit puțin mai devreme decât mă așteptam, chiar dacă cred că prima doză de vaccin recombinat a fost deja injectată în corpul lui Chen și al unor coechipieri”, a spus Tao Lina, un expert în vaccinuri din Shanghai.
Tao se referea la fotografiile care circulau pe platforma de socializare WeChat care arătau că Chen că a fost injectată cu un posibil vaccin.
China a testat în zonele de focar tratamentele cu plasmă şi fosfatul de clorochină – medicamentul pentru malarie, pentru pacienții cu coronavirus
Tratamentul cu plasmă a fost folosit anterior pentru victimele gripei porcine și „arată promițător”. La pacienții care s-au recuperat de la Covid-19 s-a dovedit că au anticorpi de neutralizare a virusului în sângele lor, dar proviziile sunt limitate deocamdată.
În timpul crizei coronavirus de la Wuhan, tratamentele cu plasmă pentru pacienții cu Covid-19 chinezi au fost extinse şi într-o altă provincie.
Unul dintre specialiștii în bolile respiratorii din țară, Zhong Nanshan, declarat în timpul crizei că tratamentul va fi acordat pacienților bolnavi grav din provincia Guangdong – dar nu bolnavilor aflaţi în stare critică din cauza riscului de complicații.
Tratamentul a fost deja dat unui număr mic de pacienți din Hubei, provincia din centrul focarului, cu rezultate pozitive.
„Tratamentul arată promițător … Este vechi, eficient și sigur, deși livrările ar putea fi limitate”, a spus Zhong, cunoscut expert în probleme respiratori care a ajutat la expunerea scării focarului respirator acut sever (Sars).
Terapia cu plasmă a fost utilizată anterior la un pacient cu gripă aviară H5N1 la Shenzhen în urmă cu 15 ani și la unii pacienți cu gripă porcină H1N1 din Hong Kong, ceea ce a ajutat la scăderea ratelor de deces.
Guangdong l-a folosit și pentru tratarea copiilor care suferă de infecții adenovirus grave, care cauzează boli respiratorii, deși numărul de cazuri nu a fost semnificativ statistic, a spus Zhong.
Tot atunci, China National Biotec Group, o companie de stat din cadrul Ministerului Sănătății, a anunțat că anticorpii de neutralizare a virusului au fost detectați în plasma pacienților care s-au recuperat de la Covid-19.
Compania a declarat ca aceşti anticorpi au ajutat la tratarea a mai mult de 10 pacienti bolnavi critici şi le-au redus inflamaţia după 12 până la 24 de ore de tratament.
Atunci autoritățile din Hubei, Guangdong și Shanghai au apelat la mai multe donații de sânge pentru extinderea tratamentului.
În plus, Zhong a spus că fosfatul de clorochină, un medicament pentru malarie, care există de 80 de ani, a meritat o investigație suplimentară, deoarece unii pacienți care l-au luat s-au recuperat s-au recuperat mai repede, dar au fost necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă va ajuta la vindecarea bolii.
„Un număr considerabil de pacienți sub observație clinică au testat negativ virusul în 15 zile Simptomele febrei și virusului au dispărut cu o zi mai devreme pentru cei care au luat medicamentul în comparație cu cei care nu au făcut-o ”, a spus el.
Fosfat de clorochină a fost administrat la 128 de pacienți din Guangdong – 93 dintre care afecțiunile au avut condiții îmbunătățite, 26 fiind eliberați până luni după-amiază, a declarat Jiang Shanping, medic de la spitalul Sun Yat-sen din Guangzhou, în conferința de presă.
Jiang a spus că va fi folosit în spitale din provincia Hubei, epicentrul focarului, unde sunt staționate echipele medicale din Guangdong.
Zhong a spus că observațiile actuale au sugerat că medicamentul ar fi „util”, dar dacă pacienții „primesc îngrijiri bune, cum ar fi nutriția, în spital, încărcătura virală va fi eliberată fără medicament”.
Cu toate acestea, el a continuat „sunt prea mulți pacienți în Wuhan și nu pot primi îngrijiri bune”.
În prezent, nu există tratamente sau vaccinuri complet autorizate pentru coronavirus care provoacă Covid-19, dar directorul general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus anunţa atunci că primul vaccin poate fi disponibil în termen de 18 luni.
Chen Wei, veteranul Chinei în combaterea Ebola şi SARS. A inventat un spray nazal prin care a protejat şi medicii din Wuhan
Chen (54 de ani) este specializată în dezvoltarea de vaccinuri recombinante – care folosesc un virus sau o bacterie inofensivă pentru a introduce materialul genetic al agentului patogen în organism pentru a-și dezvolta imunitatea – și a fost creditată că a ajutat în dezvoltarea tratamentelor din perioada focarului Ebola 2014-16.
De asemenea, ea a dezvoltat un spray nazal pentru a proteja medicii în timpul focarului 2002-2003 de sindrom respirator acut sever (Sars).
Chen a spus că o serie de lucrători medicali din Wuhan au folosit de asemenea un spray nazal dezvoltat de echipa sa în timpul focarului 2002-2003 de sindrom respirator acut sever (Sars) pentru a ajuta la prevenirea lor de a contracta coronavirus.
Ea a spus că spray-ul a arătat „rezultate relativ bune asupra retenției de virus și a efectelor în îmbunătățirea imunității”, dar nu poate fi produs în masă din cauza „dificultăților tehnice”.
Două surse militare au spus că costurile mari și efectele secundare au fost totuși principalele motive pentru care spray-ul nu a fost utilizat pe scară largă pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor în rândul echipelor medicale.
„Este o formulă costisitoare. Cea mai eficientă și pragmatică cale este de a dezvolta un vaccin, care poate fi utilizat pentru toată lumea ”, a spus una dintre surse.
Echipa de cercetare condusă de generalul-major Chen Wei, care este un veteran în combaterea SARS și Ebola, a realizat un progres major în dezvoltarea unui vaccin pentru combaterea noului coronavirus (COVID-19), a informat marți mass-media chineză.
Chen Wei a fost trimisă de Armată în Hubei, Wuhan, ca să salveze situaţia. Şi a salvat-o. Cu o echipă de 10.000 de ofiţeri din Armată
Chen este creditată pe scară largă pentru contribuțiile sale, un insider militar din Beijing declarând că Chen s-a remarcat ca cea mai capabilă „mână a virusului vechi” pentru a conduce lupta Chinei împotriva coronavirusului, având în vedere experiența sa vastă în epidemiile trecute.
„Comparativ cu alți epidemiologi de frunte precum Zhong Nanshan, care are 84 de ani, și Li Lanjuan, 72 de ani, Chen este mult mai tânără. Este, de asemenea, un coordonator capabil, care se poate ocupa de relația dintre personalul medical militar care a fost trimis la Wuhan [pentru a ajuta la combaterea epidemiei] și a echipelor medicale locale ”, a spus insiderul.
Armata chineză a contribuit, de asemenea, la rezolvarea situațiilor de urgență medicală din Hubei, provincia din centrul focarului, fiind dislocaţi acolo peste 10.000 de angajați ai armatei.
Armata Populară de Eliberare a Chinei a primit, de asemenea, mai multă putere decât guvernele locale pentru a controla rezervele medicale, un semn al hotărârii guvernului central de a opri răspândirea virusului.
Însă două surse militare au declarat că Comisia Militară Centrală a făcut presiuni și asupra oamenilor de știință medicali militari pentru a dezvolta un vaccin.
„CMC a continuat să sune AMMS în fiecare zi pentru a împinge dezvoltarea vaccinului în ultimele săptămâni”, a spus o sursă, care a solicitat anonimatul din cauza sensibilității problemei.
Marți, producătorul de vaccinuri CanSino Biologic a declarat că a început să caute voluntari care să participe la un studiu clinic de șase luni al tratamentului pe care îl dezvolta cu academia militară.
Tao, care a lucrat anterior la Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din Shanghai timp de 14 ani, a declarat că laboratoarele militare au avantaje în recrutarea voluntarilor pentru studii.
„Un studiu clinic poate avea nevoie de câteva luni sau chiar un an, şi necesită o cooperare strânsă între laboratoare și voluntari. Ofițerii militari sunt mai ușor de gestionat din cauza dedicării lor ”, a spus Tao.
Un istoric militar pensionar din Beijing a declarat că CMC a împins academia să dezvolte cât mai repede vaccinul.
„Trebuie să efectueze teste umane mai devreme, pentru că este singurul scurtcircuit”, a spus istoricul, care a solicitat anonimatul.
„Tot personalul laboratorului AMMS obișnuia să glumească că sunt„ șobolani de laborator ”. Sunt primele ființe umane care au testat acele vaccinuri importate scumpe pentru înalți oficiali. “
Cine este doamna Chen Wei: pionierul din cercetarea şi dezvoltarea vaccinului COVID-19
Chen Wei, academician al Academiei Chineze de Inginerie și cercetător la Institutul de Științe Medicale Militare al Academiei de Științe Militare a Armatei Populare de Eliberare (PLA), a demonstrat ce poate participând la lupta grea împotriva coronavirus (COVID-19) pe prima linie din Wuhan, epicentrul focarului și capitalei provinciei din China Centrală.
Chen, de asemenea un general superior al PLA, a condus o echipă de lucrători medicali de la Institutul de Științe Medicale Militare care s-a dus la Wuhan și a participat la eforturile de prevenire și control al epidemiilor acolo pe 26 ianuarie, a doua zi 2020 Chinese Lunar New Year.
Ce le spune doamna Chen medicilor în lupta cu noul coronavirus: descoperiţi timpuriu, izolaţi, diagnosticaţi şi trataţi!
Potrivit lui Chen, succesul bătăliei contra-epidemice se bazează pe descoperirea timpurie, izolarea, diagnosticul și tratamentul. Prin urmare, ea și coechipierii ei au finalizat operarea instalațiilor lor medicale, angajați în depistarea cazurilor suspectate și au început cercetările și dezvoltarea potențialelor vaccinuri în prima zi a sosirii lor la Wuhan.
Laboratorul lor mobil format din corturi conectate a fost pus în funcțiune pe 30 ianuarie. Începând cu acea zi, au produs cu succes seturile de teste pentru noul coronavirus, ceea ce a redus foarte mult timpul testelor de acid nucleic pentru confirmarea cazurilor suspectate.
Chen Wei: E ca un câmp de luptă pentru Armată. Planificaţi ce este mai rău!
“Izbucnirea epidemiei este ca o comandă. Zonele afectate de virus vor deveni automat câmpul de luptă al personalului militar”, a spus Chen într-un interviu acordat CCTV (China Central Television).
Chen a subliniat că are încredere deplină în câștigarea luptei împotriva focarului de COVID-19, deoarece a acumulat experiență bogată și practici în lupta împotriva virusului Ebola din Africa de Vest în perioada 2013-2014, iar țara a fost dotată cu personal medical mai talentat, un mediu de cercetare științifică mai bun și suport tehnologic ca niciodată.
Vorbind într-un alt interviu acordat China Science Daily, Chen a răspuns la îngrijorarea tuturor oamenilor cu privire la cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor în momentul actual.
Chen a explicat că procesele de cercetare și dezvoltare (R&D) pentru toate vaccinurile au propriile perioade și reguli și că ar trebui depuse eforturi mari pentru a explora trăsăturile biologice ale noului coronavirus, pentru a clarifica de unde provine și cum se răspândește și pentru a efectua cercetări asupra celor suspectaţi de noul coronavirus din cadrul populației.
Nu este realist să facem posibile vaccinuri disponibile pe piață într-o lună, a spus Chen. Ea a avertizat publicul, spunând că punctul de cotitură al bolii COVID-19 este probabil în curând, dar posibilitatea reapariției epidemiei rămâne în continuare.
Prin urmare, este necesar să planificați ce este mai rău și să pregătiți pe deplin o luptă pe termen lung împotriva bolii, a subliniat ea.
Chen cere să se construiască o echipă puternică a cercetătorilor lumii
Pentru Chen Wei, principalul epidemiolog și virolog al armatei chineze, bătălia științifică împotriva unei epidemii trebuie purtată chiar înainte de nașterea agentului patogen.
“Prevenirea și controlul unei epidemii nu poate aștepta niciodată până la apariția bolii”, a spus Chen într-un interviu acordat China Science Daily , un ziar al Academiei Chineze de Științe, instituția de cercetare de top din China.
„Ceea ce avem nevoie este să construim… un sistem puternic de „oameni de știință ”, astfel încât să își poată petrece viața studiind și cercetând anumite tipuri de viruși și germeni… independent de faptul că acest coronavirus va dispărea sau nu.
„Ar însemna că, de fiecare dată când apare o epidemie, vom avea cea mai bună și cea mai autoritară echipă disponibilă și nu va fi așa cum s-a întâmplat acum când a venit coronavirusul și nimeni nu face mare lucru.”
“Facem tot ce putem pentru a pune vaccinul recombinant pe care îl dezvoltăm în aplicație clinică”, a spus Chen pe CCTV.
Potrivit unui expert militar, Chen conduce efortul de la Institutul de Virologie Wuhan, un laborator cu cea mai înaltă clasificare în domeniul biosecurității.
Academia de Științe Medicale Militare este unul dintre institutele de cercetare medicală de top din China. Are 26 de oameni de știință, peste 50 de oameni de știință de renume, peste 500 de experți superiori și chiar mai multe talente tinere și de vârstă mijlocie la nivel național, a informat PLA Daily în mai 2019.
Zhang Linqi, profesor la Școala de Medicină a Universității Tsinghua din Beijing, a declarat, marți, la CCTV, că oamenii de știință chinezi au reușit acum să separe niște anticorpi de înaltă calitate și speră să transforme unele dintre cele mai recente rezultate ale cercetării cu aceste vaccinuri cu anticorpi pentru a servi oamenii cât mai curând posibil.
Doamna Chen lucrează de 30 de ani în cercetarea ştiinţifică a biosecurităţii. Ea a produs vaccinurile recombinate, din rezerva strategică a Chinei. Recunoscută în plan mondial, Chen a produs vaccinuri genetice salvatoare
Chen provine din Lanxi, un oraș din provincia Zhejiang Chinei de Est. Ea a continuat studiile academice pentru un master în inginerie chimică la Universitatea Tsinghua când a absolvit Universitatea Zhejiang în 1988.
În loc să accepte o ofertă cu salarii profitabile de la o cunoscută firmă biofarmaceutică din sudul Chinei, Chen a ales să plece la 1991 la Institutul de Științe Medicale Militare împotriva opoziției multor persoane, când a absolvit Universitatea Tsinghua în 1991.
Chen și echipa ei au petrecut peste 10 ani efectuând cercetări cu privire la și producând vaccinuri recombinate, care de atunci au fost adăugate în rezerva strategică națională. O astfel de realizare științifică și-a consolidat în continuare poziția de lider în domeniu.
Chen s-a oferit voluntar pentru a merge în cele mai periculoase locuri și a participat cu succes la provocări atunci când epidemia de SARS (sindromul respirator acut sever) a izbucnit în 2003, iar Wenchuan din sud-vestul Chinei din provincia Sichuan a suferit pierderi uriașe de viață umană și proprietăți la un cutremur devastator din 2008 .
Ea a jucat un rol important în activitatea de prevenire și control al epidemiilor în întregul proces al a două evenimente majore.
Chen a spus adesea altora că, în calitate de lucrător științific militar, ea ar trebui să fie întotdeauna pregătită să se implice în următoarea bătălie și să fie bună să întreprindă acțiuni preventive în cercetarea științifică.
Pentru a accelera și mai mult R&D de vaccinuri împotriva virusului Ebola în 2014, Chen a condus o echipă cu care s-a dus în Africa de Vest, a ținut contact față în față cu pacienții infectați și a efectuat studii clinice asupra bolii contagioase.
Mai târziu, au produs cu succes primul tip de vaccin genetic împotriva virusului Ebola din lume, au publicat concluziile cercetărilor lor științifice în revista internațională medicală de top Lancet și au primit aplauze multe de la omologii străini.
Chen a lucrat la cercetarea științifică interdisciplinară a bio-securității și la cultivarea talentelor complete, cu expertiză în domeniul automatizării, securității informațiilor și mecanicii de inginerie, deoarece mai multe inovații științifice îi așteaptă.
În ultimele decenii, Chen a primit numeroase premii și titluri naționale în semn de recunoaștere a realizării sale remarcabile în cercetarea științifică.
“Nu există niciun secret pentru succesul câștigat cu greu, cu excepția posesiei unei minți determinate și a unor metode adecvate în realizarea unui lucru”, a spus Chen.
În 1989, l-a cunoscut pe viitorul ei soț, Ma Yiming, care era pe atunci un tehnician în Qingdao, într-un tren de la Beijing la portul estic.
Pentru a sprijini cercetările lui Chen, Ma și-a preluat îndatoririle casnice, potrivit unui raport anterior al radiodifuzorului CCTV.
În raportul CCTV, Ma a spus că atunci când Chen și echipa ei au fost izolate dezvoltând sprayul nazal în 2003, fiul lor de patru ani nu și-a văzut mama de luni întregi.
“În perioada respectivă, am putut să o vedem doar pe CCTV … Fiul meu a sărit în sus și a sărutat ecranul televizorului când a văzut-o pe mama sa în program”, a spus Ma.
„Nu vreau să facă treburile casnice, ar fi o pierdere a talentelor ei. În schimb, ar trebui să facă ceva mai semnificativ.
În 2013, Chen a devenit delegat al Congresului Poporului Național reprezentând PLA. Doi ani mai târziu, a fost promovată la generalul maior.
În 2018, Chen a fost ales ca membru al Conferinței Consultative Politice Populare Chineze, cel mai înalt organism consultativ politic al țării.
China, oficial, “sanitarul” lumii
Între paralel, China a devenit sanitarul lumii. După ce a ajutat Iran, Coreea de Sud, Preşedintele Xi Jinping a anunţat că a vorbit cu liderii din cele mai afectate ţări europene, Italia şi Spania, şi a promis materiale medicale. Şi Poloniei îi trimite ajutoare de luptă împotriva noului coronavirus.
În timp ce ajută Europa şi nu numai, relaţiile Beijingului cu SUA continuă să se deterioreze.
Miercuri, China a acceptat să ajute UE cu „livrări imediate, de urgenţă” de 2 milioane de măști chirurgicale, 200.000 de măști N95 și 500.000 de truse de testare – asta în afară de cele 5 milioane de măști chirurgicale pe care le-a oferit Italiei, care are pe teritoriul său cel mai grav focar din lume după China.
“China nu a uitat că în ianuarie … Uniunea Europeană a ajutat”, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter. „Astăzi, suntem centrul pandemiei de focar de coronavirus și avem nevoie de echipament de protecție noi înșine. Ne îmbunătăţim producția, transformăm noi linii de producție, dar acest lucru are nevoie de câteva săptămâni.
„Și între timp, suntem recunoscători pentru susținerea din partea Chinei”, a spus von der Leyen, după o convorbire telefonică cu premierul Li Keqiang.
Faptul că Li a anunțat sprijinul pentru UE marchează o diferență diplomatică față de modul în care China a tratat Italia și Spania, ţările europene lovite cel mai tare de focare.
China se angajează că ajută statele UE, trimite ajutor, instruieşte medicii prin sesiuni online, şi-a mărit de 5 ori capacitatea de producţie pentru tot ce este nevoie
Președintele Xi Jinping l-a sunat în această săptămână pe premierul italian Giuseppe Conte și pe premierul spaniol Pedro Sanchez, în ciuda faptului că nici unul nu a fost la nivelul său de șef al statului. Ambele țări au impus blocajele naționale în eforturile de a împiedica răspândirea coronavirusului.
Xi i-a spus marți lui Sanchez că „China este dispusă să răspundă nevoilor urgente ale Spaniei și nu face niciun efort pentru a oferi sprijin și ajutor și pentru a împărtăși experiență în prevenire, control și tratament”, a informat presa de stat chineză.
Ziua precedentă, luni, Xi a vorbit cu Conte al Italiei și a făcut un angajament similar.
Beijing a trimis deja 30 de tone de echipamente și materiale și nouă experți medicali în Italia și a promis în continuare să furnizeze 5 milioane de măști, 10.000 de ventilatoare și două echipe medicale suplimentare.
Funcționarii și experții în sănătate publică din 10 țări europene au fost invitați să se înscrie joi la o conferință video, în care chinezii vor împărtăși experiența lor de combatere a bolilor, a declarat miercuri Ministerul de Externe de la Beijing.
“Noi … am dori să oferim sprijin și ajutor în puterea noastră, în conformitate cu nevoile țărilor europene”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Geng Shuang, fără a numi țările invitate să se alăture discuției.
China, cel mai mare producător din lume de materiale medicale de bază, și-a crescut deja capacitatea de producție de 5 ori, iar oficialii au declarat că focarul din granițele sale este sub control.
Italia, Serbia, Spania – se plâng că UE nu mai răspunde la telefon
Ambasadorul Italiei la UE, Maurizio Massari, s-a plâns recent că niciun membru al UE nu a răspuns la un apel de la Bruxelles pentru a trimite echipamente și consumabile. Președintele sârb Aleksandar Vucic s-a plâns și din cauza lipsei de sprijin din partea Europei și a spus că numai China ar putea ajuta țara sa.
Oferta de ajutor vine într-un moment în care relațiile Chinei cu SUA s-au deteriorat în continuare, întrucât președintele Donald Trump se referă în mod repetat la „virusul chinez”.
Wang Yiwei, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin din Beijing, a declarat că sprijinul Chinei a fost determinat și de cunoașterea faptului că nu poate decât să-și ușureze măsurile stricte de control și să-și readucă economia la normal atunci când epidemia a fost îmblânzită în alte țări.
„A ajuta alte țări care luptă împotriva coronavirusului înseamnă să ne păstrăm pe noi toți în siguranță”, a spus Wang. „De asemenea, China are acum o capacitate excesivă în fabricarea de echipamente medicale, care este într-o cerere disperată în Europa.”
Dezamăgire şi faţă de SUA
„Unii sunt destul de dezamăgiți de guvernul SUA, care nu se comportă ca un lider mondial sau ca un frate mai mare în Occident”, a spus Wang.
Plângerile venite din țări precum Italia despre eșecul UE de a oferi sprijin substanțial înseamnă că este rezonabil ca China să se ofere să intervină, a declarat Cui Hongjian, directorul departamentului de studii europene la China Institute of International Studies.
Culmea este că fondatorul Alibaba Group a trimis din Shanghai ajutor către SUA.
Angela Merkel: nu se poate aştepta ca totul să fie oferit de UE
Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acțiunile Chinei, spunând că acestea au fost un gest de „reciprocitate” în schimbul sprijinului european anterior și că „suntem foarte mulțumiți”.
Ea a mai spus că oamenii „nu se pot aștepta ca totul să fie oferit în cadrul UE”.
Cui a sugerat că ajutorul umanitar chinez nu trebuie amestecat cu agenda sa politică sau economică pentru a reduce îngrijorările cu privire la acțiunile sale.
„Dacă este necesar, China ar putea colabora cu organizații internaționale, cum ar fi prin cadrul OMS și UE, pentru a oferi ajutor”, a spus Cui.
„Dacă guvernul chinez se descurcă corect, sperăm că vom înregistra o îmbunătățire a reputației Chinei în rândul oamenilor obișnuiți europeni și o bază mai bună pentru viitoarea cooperare China-Europa.”
Locuitorii din China, din provinciile lovite de noul coronavirus, au celebrat zilele trecute cu focuri de artificii sfârşitul măsurilor de restricţie impuse.