“MOSCOW, 19 martie 2020 – RIA Novosti, Alfiya Enikeeva. În Moscova sunt introduse măsuri restrictive în legătură cu pandemia COVID-19: școlarii vor studia de la distanță începând de luni, iar mulți adulți vor alege munca la distanță.
Academicianul Viktor Maleev, consilier al directorului de cercetare al Institutului Central de Cercetare pentru Epidemiologie din Rospotrebnadzor, a declarat într-un interviu acordat în această seară pentru RIA Novosti despre cum este detectat un nou coronavirus, despre cum este tratat și de ce este nevoie de carantină ușoară.
“Dacă numărul de cazuri noi creşte, măsurile trebuie întârite“
Î: Conform celor mai recente date, în Rusia sunt doar 199 de persoane infectate cu noul coronavirus. De ce carantină dacă numărul oficial de pacienți este mic?
R: Ca să nu mai fii bolnav. Nu avem carantină completă, acestea sunt măsuri restrictive. Dacă numărul de cazuri noi crește, atunci măsurile vor trebui întărite. Nu vor avea voie să părăsească casa, producția va începe, totul va îngheța. Prin urmare, acum încearcă să facă totul pentru a preveni acest lucru.
Din păcate, în timp ce numărul de cazuri este în creștere. Cu câteva zile în urmă, am avut trei sau patru pacienți noi, iar ieri deodată 30. În prezent vorbim, iar până dimineață acest număr se va dubla. Prin urmare, trebuie să acționăm dinainte. Poate că în viitorul apropiat va exista un rezultat letal.
Pacienta de 79 de ani care a murit în Rusia de coronavirus a avut contact cu cineva din India, s-a plimbat pe la alte două clinici şi era şi bolnavă
Î: “Frontiera tocmai a raportat că o femeie de 79 de ani a murit …”
R: Ieri am văzut-o. Avea boli cronice care complicau cursul bolii. Acest pacient, apropo, este un exemplu viu de ce este nevoie de auto-izolare și carantină. Nu a raportat că era undeva în străinătate. Aparent, în casa ei a existat contact cu cei care veneau din Goa, din India. Cineva a venit să o viziteze – cea care nu a fost izolată la timp. Este, din păcate, o transmisiune locală. A doua greșeală: s-a întors prea târziu. Ar fi trebuit imediat să fie livrată la spitalul nostru de boli infecțioase. Dar mai întâi a mers la o clinică, apoi la a doua și abia apoi a venit la noi.
Am diagnosticat-o cu COVID-19, a început tratamentul, dar pacientul a avut deja complicații ale bolilor cronice (în această după-amiază, la sediul central pentru monitorizarea situației cu boala, s-a raportat că pacientul a murit din cauza tromboembolismului pulmonar masiv bilateral – Ed.).
“În Rusia, folosim medicamente antivirale specifice. Există instrucţiuni, folosim evoluţiile din China, a 7-a versiune a manualelor chinezeşti. Folosim şi medicamente eficiente în tratarea SARS. Întărim organismul“
Î: Cum este tratat COVID-19 în spitalele din Moscova?
R: Folosim medicamente antivirale specifice. Există instrucțiuni despre cum să tratați coronavirusul. Adevărat, acestea sunt temporare, deoarece sunt revizuite periodic în lumina noilor date despre infecție. Avem încă puțină experiență, folosim, printre altele, evoluții realizate în China. Acum am a șaptea versiune a manualelor chinezești pe care le-au folosit.
De asemenea, folosim medicamente care s-au dovedit a fi eficiente în tratarea SARS, deoarece aceste virusuri sunt similare cu 90 la sută. Și asigurați-vă că oferiți pacienților medicamente care fortifică. Așadar, dacă persoanele cu multe boli cronice concomitente, cum ar fi probleme cardiace, se îmbolnăvesc, întărim inima pentru ca organismul să poată face față infecției.
Î: Ați menționat virusul SARS care provoacă SARS. Numele său complet este SARS-CoV, un nou coronavirus desemnat SARS-CoV-2. Putem spune că acestea sunt două versiuni ale aceluiași?
R: Nu. Acesta este un virus nou. Este omolog 90% la SARS-CoV, care a cauzat SARS, dar există diferențe semnificative. Cel puțin diagnosticul pe SARS nu detectează un virus nou. Ceva de genul SARS-CoV-2 este similar cu MERS, ceva de genul SARS.
Î: Un nou coronavirus poate fi artificial?
R: Nu. Pentru ca un nou virus să apară, prototipul său nu trebuie doar să mute (una sau două mici diferențe în genom), este necesară o tranziție calitativă. Cu alte cuvinte, diferențele dintre ADN-ul noului virus și predecesorul acestuia ar trebui să fie semnificative și ar trebui să existe multe. Este imposibil să faci acest lucru în mod artificial. Numai natura poate face acest lucru. Încă nu am studiat pe deplin toate abilitățile ei: de ce poate crea noi virusuri, unde le ascunde. Se știe că infecțiile au cicluri: apar, apoi dispar și după un timp apar din nou. Iar momentul întoarcerii, dacă nu este o infecție sezonieră, este greu de prevăzut.
Să spunem că SARS a fost descoperit în 2002 cam în același timp cu noul coronavirus: în noiembrie. Iar în vara anului 2003, dispăruse. De atunci au căutat, vor să găsească cel puțin un pacient cu această boală, dar nu există persoane infectate. De ce? Nimeni nu poate înțelege. Există probe de virus SARS-CoV – au fost izolate de pacienți, depozitate în laboratoare speciale – dar nu au fost infectate.
„Este imposibil de prezis ceva”
Î: „Ne putem aștepta să se întâmple același lucru cu noul coronavirus ca și cu SARS – va dispărea?”
R:- Și cine știe? Este imposibil de prezis. La fel cum este imposibil de prezis dacă va deveni sezonier. Până la urmă, îl avem într-un singur sezon până acum. Trebuie să vedem ce se va întâmpla anul viitor și atunci putem trage concluzii. Între timp, nici nu știm ce va deveni după ceva timp.
Î: – Pe internet puteți găsi informații (neverificate) că focarul unui nou coronavirus a avut loc în țări situate la aceeași latitudine, unde temperaturile medii anuale sunt aproximativ aceleași. Este așa?
R:- Nu, deoarece țările în care au fost deja înregistrate cazurile unei boli noi sunt situate pe parale diferite. De exemplu, Italia și Chile, unde situația se agravează acum, cu siguranță nu sunt pe aceeași paralelă.
„Trebuie să facem totul pentru a evita viitorul. În ciuda graniţei cu China, nu am lăsat infecţia pe teritoriul nostru”
Î: – Putem avea aceeași situație cu coronavirus ca în Italia?
R:- „Nu s-a întâmplat niciodată.” Și trebuie să facem totul pentru a-l evita pe viitor. Acesta este motivul măsurilor restrictive preventive care sunt introduse acum la Moscova. Din păcate, oamenii nu pot aprecia întotdeauna amploarea amenințării. Prin urmare, în unele momente, guvernul este obligat să acționeze dur. Atunci, desigur, va fi posibil să-l critic, deși, în opinia mea, în acest caz există ceva de laudat. Totuși, Rusia este una dintre puținele țări care a reușit de mult timp, în ciuda graniței cu China, să nu lase o nouă infecție să intre pe teritoriul său.
Știi, mă întreabă de multe ori: de ce suntem atât de puțini infectați dacă China este literalmente la îndemână. Răspund: în regiunile noastre de frontieră densitatea populației este scăzută comparativ cu partea europeană a Rusiei. Acum, numărul principal de pacienți este încă la Moscova. Și în Orientul îndepărtat și în Siberia nu există pur și simplu megacităţi atât de mari. În Vladivostok și Khabarovsk nu există un singur caz. Toți pacienții identificați în regiuni – spun, în Nizhny Novgorod, Tyumen – s-au întors din străinătate și au zburat în tranzit prin Moscova.
“Acum avem peste tot sisteme de testare a coronavirusului“
Î: „Cât de rapid se fac testele coronavirus acum?”
R: – Patru-opt ore.
Î: – Adică, acum eșantioane biologice ale pacienților nu sunt trimise la Centrul de Virologie și Biotehnologie Vector din Novosibirsk?
R:- Acum avem peste tot sisteme de testare a coronavirusului. Anterior, analizele au fost făcute și la Moscova, dar, deoarece acestea au fost primele cazuri, au fost considerate îndoielnice, astfel încât eșantioanele au fost trimise la Novosibirsk pentru reexaminare. Acum trimitem acolo doar rezultate dubioase.
“Oamenilor acum le este frică și cer să fie testați. Un test de coronavirus trebuie să fie prescris doar de către un profesionist“
Î: – Am nevoie de un filtru dur când testez pe COVID-19? Deja există plângeri că medicii refuză să facă această analiză.
R:- Acest lucru este justificat, deoarece analiza COVID-19 este o procedură medicală. Să presupunem că toată lumea ar dori să facă o radiografie și un RMN fără mărturie – nu am avea nici medicii, nici echipamentele pentru a face acest lucru. Majoritatea acestor studii pur și simplu nu sunt necesare. Cu coronavirus, o situație similară. Doar că oamenilor acum le este frică și cer să fie testați.
Un test de coronavirus trebuie să fie prescris doar de către un profesionist din domeniul sănătății. Aceasta este încă o procedură care implică colectarea de sânge, un frotiu de la mucoasa nazală și gât. Acest lucru necesită o anumită protecție. Dacă aveți îndoieli, puteți apela oricând linia telefonică pentru a vă informa. Vor veni la tine, poate vor lua material biologic pentru analiză sau poate nu.
„Facem testul tuturor celor care s-au întors din străinătate şi contacţilor lor, chiar dacă nu au simptome. Noul coronavirus are o abilitate insidioasă: poate să apară în corp sau să dispară. Trebuie să repeţi analiza de mai multe ori”
În primul rând, această analiză se face acum celor care s-au întors din străinătate și persoanelor cu care au contactat, chiar dacă nu au simptome de infecție cu coronavirus.
În plus, noul coronavirus are o abilitate insidioasă: poate să apară în corp sau să dispară. Ce vreau să spun? Să presupunem că, dacă un pacient a avut o uscăciune mare, a respirat ceva, atunci virusul poate să nu apară în analize. Și în cel de-al doilea test el este deja. Prin urmare, trebuie să repeţi analiza de mai multe ori.
„Toată lumea se teme acum de arme bacteriologice. Sunt bombe bacteriologice. Merg cu virusul şi în transportă”
Î: – Spuneţi-mi, ca specialist în boli infecțioase, persoanele care au contact cu infectați trebuie să fie amendate pentru încălcarea carantinei?
R:- Este necesar, desigur. Ce fac? Infectează-i pe alții. Toată lumea se teme acum de arme bacteriologice, dar acestea au contactat, de fapt, adevărate bombe bacteriologice. Pentru că merg cu virusul și îl transportă. Există o sancțiune pentru achiziționarea intenționată a infecției cu HIV. Este la fel aici. Oamenii aduc probleme în societate, ceea ce înseamnă că trebuie să fie trași la răspundere. Dacă nu îi pedepsim, ei vor continua să acționeze și nu vom putea pune capăt epidemiei.
Vedeți, acum ne este greu să prezicem răspândirea unei noi infecții, deoarece mai multe cazuri de coronavirus vor fi aduse în Rusia sută la sută. Avem acum 1800 de turiști în Muntenegru. Rușii sunt în Spania, Italia, Germania – țări în care situația epidemiologică este dificilă. Și acesta este un potențial mare de infecție pentru țara noastră.
În acest moment, avem doar zece cazuri de transmitere locală a coronavirusului, când oamenii erau în contact cu cei care veneau din străinătate. Și pe toți i-am prins. Mai mult, totul depinde de conștiința oamenilor care se vor întoarce acum. Dacă observă auto-izolare, apelați la medici la timp, apelați linia telefonică, dacă restul nu intră în panică pe baza coronavirusului, atunci vom face față epidemiei. Acum depinde mult de noi.”
Foto Ria Novosti. Consilier al directorului de cercetare al Institutului Central de Cercetare a Epidemiologiei Rospotrebnadzor Viktor Maleev