În urma anunțului premierului Boris Johnson către britanici pe 23 martie, armata britanică este pregătită să joace un rol și mai mare în gestionarea crizei sociale și potențial politice cauzate de pandemia coronavirusului.
Imaginile postate de Armata britanică arată că aceasta deja participă la diferite operaţiuni în sprijinul NHS.
Asta în timp ce Marea Britanie caută spaţii mari în toată ţara pentru a le transforma în spitale de campanie.
Sky News, Daily Mail şi alte ziare britanice arată că până la 20.700 de soldați, din toate armele regale sunt în „standby” pentru a se „mobiliza” în sprijinul eforturilor guvernamentale de a opri extinderea coronavirusului.
Potrivit Sky News, operațiunea ar putea vedea „cea mai mare mobilizare” de către forțele armate britanice de la invazia anglo-americană și ocuparea Irakului în martie-aprilie 2003.
Misiunea militară de susținere a efortului intern anti-coronavirus a fost numită Rescript.
Acum se înțelege că Operațiunea Broadshare – care inițial a fost destinată să sprijine efortul intern – este acum cuvântul-cod pentru efortul britanic împotriva coronavirusului.
Armata ar putea sta până la 6 luni pe străzi arată şi Daily Mail într-un material amplu.
Efortul cuprinde toate instrumentele militare britanice şi din străinătate, pe lângă teritoriile și coloniile britanice de peste mări, în special Insulele Insulele Falkland.
Principala acțiune a operațiunii Rescript a fost expusă într-un mesaj tweet de către șeful Statului Major General, generalul Mark Carleton-Smith, pe 21 martie.
Ca parte a operațiunii Rescript, se pare că armata ajută Serviciul Național de Sănătate (NHS) să transforme centrul expozițional ExCel din estul Londrei într-un spital de 4.000 de paturi pentru pacienții suferinzi de COVID-19, boala cauzată de coronavirus.
În timp ce Operația Redscript este centrată în mod evident în a ajuta NHS – în special prin furnizarea de echipamente de protecție la spitale – se consideră că, în conformitate cu misiunea inițială a Operației Broadshare, misiunea sa reală este să acționeze ca cap de lance al armatei în cazul publicului larg, în cazul tulburărilor sociale, revolte și jafuri.
Mai mult, intensificarea rolului militar în criza britanică a coronavirusului riscă să creeze impresia că unitatea britanică crede că țara nu are rezistenţă socială adecvată și coeziune națională pentru a rezista.