Vineri, 27 martie 2020: “Ieri, joi, erau 10 oameni care muriseră în cursul nopţii (…) Ne place să ascundem totul!”
Vineri, 27 martie 2020, în cotidianul Monitorul de Suceava, apare public informaţia, relatată de o doamnă că la Suceava sunt încă 10 decese:
Femeia acuză și modul în care se face comunicarea din partea spitalului, raportările, spunând ea, făcându-se eronat pentru a acoperi realitatea. Ana Maria Tcaciuc povestește: ”Astăzi (joi – n.r.) dimineață, la 10.30, când soțul meu a fost la morgă să-l ridice pe tata, erau 10 oameni care muriseră în cursul nopții. Nu știm din ce cauze, pentru că nu spune nimeni nimic, pentru că așa ne place să ascundem totul. Să ascundem, cât mai mult să ascundem. Să ascundem incompetența, nepotismul și pilele, ca nimic să nu meargă bine. Spitalul la ora acesta nu are deloc mijloace de protecție și degeaba spun ei că testează pe toată lumea, că nu e adevărat. Alții folosesc teste mai multe, dar poate și tatăl meu avea dreptul la un test. La ora asta nici măcar nu știu dacă a fost testat sau nu. Presupun că dacă venea confirmarea de coronavirus, poate ne anunța și pe noi acasă ca să ne protejăm, pentru că noi am intrat benevol, singure în autoizolare.”
Materialul NU este preluat de presa centrală din Bucureşti, mai puţin de B1 tv care îl prezintă pe larg, informaţiile fiind deja publice.
Sâmbătă, 28 martie 2020: Un chirurg din Spitalul Suceava cere VERIFICAREA DECESELOR din ultimele 2 săptămâni!
Sâmbătă, 28 martie 2020, tot informaţie publică prezentată de Monitorul de Suceava: “Medicul specialist chirurgie plastică Mircea-Dinu Bordiniuc de la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava îi cere noului manager, dr. Florin Filip, să verifice toate decesele care au avut loc în unitatea medicală în ultimele două săptămâni care au avut drept cauză insuficiența respiratorie și să facă publice aceste date.
„Vă adresez rugămintea de a comunica de urgență numărul total de decese înregistrate la Spitalul Județean Suceava începând de pe data de 9 martie. Această rugăminte este sprijinită de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și pe faptul că vă cunosc personal și consider că aveți cele mai bune intenții pentru Spitalul Județean Suceava. Din informațiile oficiale de până acum reiese un număr de 92 de cadre medicale contaminate, 78 de pacienți și 8 decese”, a scris medicul, într-o scrisoare publică adresată noului manager. Medicul afirmă că noile cazuri nou confirmate nu sunt prinse în această situație deoarece rezultatul testării sale, care atestă că este pozitiv, are data de eliberare 26 martie. El spune că, de asemenea, nu sunt luați în calcul pacienții care au fost transferați la alte spitale. „Datele epidemiologice au arătat ca majoritatea deceselor se produc în ziua a 17-a de la contaminare, ceea ce înseamnă că la Spitalul Județean a existat contaminarea personalului medical și a pacienților pe cale largă în cele două săptămâni premergătoare primelor decese. În acest moment, există o posibilitate reală ca unii pacienți să nu fi fost testați pentru COVID-19 și să nu intre în statistica oficială”, consideră dr. Bordiniuc.
Solicitarea sa publică a venit în contextul în care personalului din Spitalul de Urgență Suceava i s-a reamintit, vineri, printr-o adresă semnată de managerul Florin Filip, „obligativitatea păstrării secretului de serviciu, atât în ceea ce privește activitatea din spital, cât și datele personale ale pacienților”.
Informaţia NU este preluată de presa centrală. Este preluată doar pe conturile de socializare de câţiva ziarişti.
Luni noapte, află şi majoritatea PRESEI CENTRALE de la GUVERN. Morţii din Suceava nu mai sunt 10, sunt 13 şi ajung de fapt în total la 22 NUMAI PE SUCEAVA!
“Grupul de Comunicare Strategică a comunicat, luni seara, că 13 oameni care au murit în Spitalul Județean de Urgență Suceava, în perioada 22-29 martie a.c., au fost confirmaţi cu coronavirus.
Toate cele 13 persoane, cu vârsta cuprinsă între 40 și 80 de ani, au fost internate în spital în mai multe secții, după cum urmează: nefrologie, boli interne, chirurgie plastică, gastroenterologie.
Data confirmării rezultatelor pozitive către INSP este 30 martie 2020. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a declarat pentru Antena 3 că rezultatele testării au venit în data de 30 martie, din acest motiv decesele au fost toate raportate odată.
Numărul sucevenilor morți din cauza COVID-19 a ajuns la 22.”
Horaţiu Moldovan este un apropiat al Antena 3 şi nu numai, fiind în plus prezent foarte des în studioul Antena 3. De fiecare dată când se confruntă cu o controversă în criza coronavirus, Antena 3 şi nu numai, îl apelează în direct pe Horaţiu Moldovan, omul de contact şi legătură.
Nu este însă prima oară când secretarul de stat al ministerului Săntăţii, om forte în minister, nu spune adevărul. Tot astăzi a minţit public, tot pe Antena 3, şi în legătură cu numărul de teste pe care îl face Franţa.
Horaţiu Moldovan, secretarul de stat care câştigă în acelaşi timp peste 23.000 de euro la privatul Sanador, şi-a făcut imagine bună inclusiv prin articole favorabile, chiar la graniţa publicitarului în presă, şi prietenii cu moderatori, vedete şi jurnalişti.
Abia LUNI NOAPTE Guvernul României, prin Ordonanţa Militară 6, bagă în carantină Suceava şi 8 comune limitrofe
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, întrebat la A3 de muşamalizare: “Nu, NU NEAPĂRAT”
După ce moderatorul Antena 3, Mihai Gâdea, a descoperit informaţiile publice de vineri din Suceava, relatate abia luni seară, noapte, de reporterul Antena 3, odată cu informările Grupului de Comunicare Strategică al Guvernului României, acesta l-a întrebat, pe un ton mai degrabă apreciativ, pe Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, despre o potenţială tentativă de muşamalizare.
“Nu, nu neapărat”, a răspuns ministrul Tătaru, prezentând o serie de variante ca fiind cauza dezastrului din Suceava. Lipsa echipamentelor, oamenii nu au crezut că se poate lua, nepregătirea medicilor şi a managemenului. Acesta a mai spus în intervenţia telefonică în emisiunea Sinteza Zilei, Antena 3, că nu a aflat de morţii de la Suceava, deşi erau publici, pentru că “lucrurile s-au oprit în loc.”
Cum nu l-a întrebat pe Horaţiu Moldovan de ce a minţit despre numărul testărilor din Franţa, moderatorul Mihai Gâdea nu l-a întrebat nici pe Nelu Tătaru despre testarea timpurile a românilor.
“Mai este ceva de adăugat?”, a finalizat Gâdea dialogul pe ton de “mingi ridicate la fileu” cu Tătaru. “Vă mulţumesc mult, acesta a fost dialogul cu ministrul Sănătăţii”
Tragediile continuă, autorităţile centrale cunosc situaţiile iar o parte din presa centrală, servilă Guvernului şi în conflict cu rolul ei fundamental, evită să prezinte adevărul oamenilor. Presa locală însă relatează disperarea medicilor
Luni, 30 martie 2020, Monitorul de Suceava: Pacientă operată, cu suspiciune de COVID, refuzată la un spital din Iași și retrimisă la Rădăuți pentru a fi reoperată
“Managerul Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronache, reclamă că o clinică universitară din Iași, „Sfântul Spiridon”, a refuzat, duminică noapte, să primească o pacientă care a fost operată la Spitalul de Urgență Suceava în data de 17 martie, trimisă la spitalul din Rădăuți și care trebuia să fie reoperată. Andronachi a declarat că pacienta a fost operată de medici care au fost ulterior confirmați cu COVID-19 și avea, la rândul ei, simptome de boală. „Am trimis pacienta la Iași cu ambulanța și ei mi-au trimis-o înapoi, la 1.30, s-o operăm aici. Noi am testat tot personalul, nu avem nici un caz confirmat cu COVID și vrem să rămânem așa”, a declarat, luni, managerul spitalului din Rădăuți.
El face un apel insistent la medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Suceava, să nu mai trimită la Rădăuți pacienți cu simptome de infecție cu COVID-19, precum și pacienți cu patologie pentru care spitalul rădăuțean nu are medici specialiști și dotare. „Trimit caz de neurochirurgie și chirurgie pediatrică, în loc să trimită la Botoșani, cazuri care necesită intervenție cardiacă, în condițiile în care noi nu avem aceste specialități în spital. Ne trimit gravide, care nu pot fi îmbrăcate în combinezoane pentru protecție! Ne trimit cazuri cu suspiciune clară de COVID, când au pavilioane de COVID peste drum. Nu mai facem față!Ieri am confirmat la computerul tomograf 9 cazuri de COVID și azi 4 ”, a avertizat Andronachi, subliniind că după examinarea CT nebulizarea (n.r. decontaminarea) singurului aparat din dotarea spitalului durează două ore.
El a afirmat că a reclamat situația atât la coordonatorul SMURD, dr. Diana Cimpoieșu, cât și la directorul DSP Suceava, dr. Manuela Trifan, și a solicitat să fie detașați imediat trei medici urgentiși la Rădăuți și cel puțin câte un medic pe celelalte specialități.”