
BBC: Muncitorii agricoli din Europa de Est sunt transportați în Marea Britanie în zboruri charter pentru culegerea culturilor de fructe și legume.
Serviciul Air Charter a declarat BBC că primul zbor va ateriza joi, la Stansted, cu 150 de muncitori români.
The Guardian susţine că un avion urma cu români urma să în aeroportul Stansted miercuri după amiază iar altul joi cu 150 de români, lucrători sezonieri, la bord.
Daily Mail vorbeşte de 180 de români şi că vor fi în total 6 avioane.
Una dintre firme a declarat pentru BBC că avionul este primul dintre cele până la 6 care urmează să funcționeze între mijlocul lunii aprilie și până la sfârșitul lui iunie.
Departamentul guvernamental Defra a spus că încurajează oamenii din Marea Britanie „să ajute la scoaterea recoltelor”.
Fermierii britanici au avertizat recent că culturile ar putea fi lăsate să putrezească pe câmp din cauza lipsei de lucrători sezonieri din Europa de Est. Restricțiile de călătorie datorate blocajului generat de coronavirus au făcut ca majoritatea lucrătorilor să rămână acasă.
Câțiva cultivatori din Marea Britanie au lansat o acțiune de recrutare, solicitând lucrătorilor locali să se alăture pentru a preveni risipirea de milioane de tone de fructe și legume. Cu toate acestea, rămân motive de îngrijorare că nu vor putea satisface cererea din ferme.
Air Charter Service, o firmă privată, a aranjat deja zboruri pentru lucrătorii sezonieri în alte țări. Acesta adus în ultimele săptămâni 1.000 de muncitori în Germania din Bulgaria și România.
Muncitorii se vor îmbarca la Iași, în estul României, după ce și-au luat temperaturile și au completat un chestionar legat de sănătate.
BBC înțelege că vor fi duși de la aeroport prin microbuze către fermele din sud-estul și din Midlands.
Lipsa de muncitori sezonieri
Uniunea Națională a Agricultorilor (NFU) a declarat că are nevoie de până la 70.000 de oameni la recoltare de fructe și legume și solicită o „armată terestră” modernă a lucrătorilor din Marea Britanie.
Alte ziare din UK vorbesc de o cerere de 90.000 de oameni.
Vicepreședintele NFU, Tom Bradshaw, a declarat pentru BBC: „Cultivatorii care se bazează pe lucrătorii sezonieri pentru a crește, alege și împacheta fructele noastre proaspete, legumele și florile sunt extrem de îngrijorați de impactul pe care restricțiile coronavirusului îl pot avea asupra capacității lor de a recruta această forță de muncă critică în acest sezon. “
“Între timp, aș încuraja pe oricine este interesat să ajute la culegerea legumelor şi fructelor pentru Marea Britanie în această vară să ia legătura cu unul dintre recrutatorii agricoli aprobați.”
O campanie națională atrage studenții și pe cei care și-au pierdut locul de muncă din baruri, cafenele și magazine pentru a ajuta la recoltă.
Au fost create mai multe scheme de recrutare pentru noi lucrători. Acestea includ şi scheme de caritate Concordia, care îi ajută în mod obișnuit pe tineri să organizeze experiențe în străinătate, și un altul făcut de organismele industriei British Summer Fruit şi British Apples and Pears.
Datele difuzate săptămâna trecută la BBC de către motoarele de căutare de locuri de muncă au sugerat că aceste eforturi ar putea fi remunerate.
Totaljobs a spus că datele au fost văzute de 50.000 de oameni care căutau de locuri de muncă agricole şi asta într-o singură săptămână. Acesta a adăugat că căutările pentru termeni precum „recoltor de fructe” sau „lucrător agricol” au crescut cu 338%, respectiv 107%.
Indeed.co.uk a spus că a existat un spor enorm în interesul mai ales pentru meseriile de recoltat fructe. Între 18 martie și 1 aprilie, s-a înregistrat o creștere de peste 6.000% în căutările acestor roluri pe site-ul său web.
Între timp, Monster a spus că numărul celor din Marea Britanie care caută locuri de muncă „la fermă” sau „muncitor în fermă” aproape s-a triplat.
Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra) a declarat că „lucrează din greu cu industria pentru a se asigura că fermierii și cultivatorii au sprijinul de care au nevoie” pentru recoltarea produselor.
“Încurajăm cât mai mulți oameni să participe la oportunitățile de muncă sezoniere din întreaga țară pentru a ajuta la scoaterea recoltelor, iar eforturile de recrutare ale industriei sunt în curs de desfășurare”, a spus un purtător de cuvânt al Defra.
Guvernul nu este implicat în zborurile de navigație ale lucrătorilor europeni către Marea Britanie.