Americanii le-au spus românilor mai întâi că este salvatoare şi să administreze, acum le spun că este toxică şi otrăvitoare şi să nu cumva să administreze
Ieri seară, Institutul de Sănătate Publică al SUA a atenţionat pacienţii să nu cumva să ia combinaţia dintre cele două medicamente- hidroxiclorochină şi azitromicină- dacă sunt bolnavi de noul coronavirus.
Insistutul de Sănătate Publică al SUA a convenit că această combinaţie este posibil să fie toxică, având în vedere că există riscuri de efecte secundare, inclusiv otrăvire.
Combinaţia dintre hidroxiclorochină şi azitromicină a fost promovată de preşedintele Donald Trump iar acum raportul făcut de 50 de specialişti guvernamentali arată că această combinaţie este foarte riscantă.
Nu există studii importante nici că hidroxiclorochina funcţionează împotriva COVID-19. Iar o serie de date au arătat rezultate combinate. Ca atare, oamenii de ştiinţă au avertizat acum că totul poate avea efecte secundare semnificative, inclusiv în ceea ce priveşte funcţionarea inimii şi probleme psihologice.
Cu toate acestea, imediat după declaraţiile lui Donald Trump, FDA a dat autorizarea de utilizare împotriva bolii.
Astăzi însă totul a fost dat peste cap. Un raport efectuat pe pacienţii din spitalele conduse de Administraţia de Sănătate a Veteranilor, cărora le-a fost administrată combinaţia de medicamente, a arătat că au existat mai multe decese în rândul celor care au luat hidroxiclorochină şi azitromicină decât în rândul celor care nu au luat această combinaţie de medicamente.
Imediat însă, după declaraţiile lui Trump, combinaţia despre care acum tot SUA spun că ar putea fi chiar letală- hidroxiclorochină şi azitromicină- a fost promovată intens în media româneşti.
Pe 4 aprilie, oficialii români au sărit imediat să comenteze „descoperirea”. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, într-o declaraţie pentru Antena 3, acolo unde combinaţia salvatoare a fost intens promovată, a spus imediat că hidroxiclorochina şi azitromicina va fi încercată şi în România.
„În momentul de față, în terapia infecției cu noul coronavirus, inclusiv în România, se folosește această Hidroxiclorochină. S-a observat că în infecția cu noul coronavirus reduce inflamația, care câteodată este de vină pentru agravarea pneumonie la pacienții care fac această boală.
Hidroxiclorochina se folosește și la noi. Există o discuție referitoare la o combinație între Hidroxiclorochină și un antibiotic care se numește Azitromicină. Sunt studii oarecum discutabile dacă această combinație e mai eficientă decât utilizarea singură a Hidroxiclorochinei.
Până în momentul acesta nu s-a folosit această combinație în România. Dar acum avem o cantitate importantă de Azitromicină donată de către compania Sandoz. Chiar ieri s-a făcut această donație și probabil că vom încerca și noi această combinație„, a spus Rafila la Antena 3.