Cotidianul Washington Post a prezentat astăzi public reconstituirea din imagini şi înregistrări audio a evenimentelor care demonstrează violentarea de către forţele de ordine ale SUA a protestatarilor şi chiar jurnaliştilor din Piaţa Lafayette, pe 1 iunie 2020, înainte ca preşedintele SUA să vină în acelaşi loc ca să facă o fotografie, în faţa Bisericii St. John.
Vezi RECONSTITUIREA WASHINGTON POST
În ciuda negărilor administraţiei SUA, imaginile postate de jurnaliştii de teren şi nu numai arată că forţele de ordine americane au agresat protestatari şi au dispersat gaze lacrimogene şi alte proiectile doar pentru a-i îndepărta pe oameni din piaţă astfel încât să-i lase cale liberă preşedintelui Trump.
Iniţial, procurorul general al SUA, Bill Barr a recunoscut implicarea în dispersarea violentă a protestatarilor, fiind văzut şi la faţa locului, ulterior a retras declaraţia spunând pentru Associated Press că nu el a dat ordinul decisiv.
În următoarele zile, procurorul general al SUA, Bill Barr, a făcut alte reveniri.
Acum 2 zile pentru CBS, pus faţă în faţă cu imaginile care arătau forţele de ordine agresive, Barr a continuat să declare că protestatarii erau cei violenţi, imaginile contrazicându-l flagrant.
Ulterior, ieri, în alt interviu pentru Fox News, Bill Barr, implicat în dispersarea violentă a manifestanţilor, s-a încurcat din nou în declaraţii şi l-a contrazis chiar şi pe preşedintele Trump spunând că situaţia a fost atât de complicată cu o zi înainte încât preşedintele SUA a fost băgat de Secret Service în buncărul Casei Albe din cauza protestelor.
Donald Trump recunoscuse cu o zi înaine că a fost în buncăr, dar doar pentru câteva minute, pentru „inspecţie”.
Bill Barr a şi minţit. A spus că proiectile au fost trase spre el. Apoi a spus că proiectilele cu piper nu conţin substanţe chimice, motiv pentru care a fost numit de Washington Post- Pinocchio.
Procuratura generală a SUA a fost dată în judecată de asociaţiile pentru drepturile omului pentru modul cum a acţionat în data de 1 iunie 2020.
Ulterior, perimetrul Casei Albe a fost fortficat cu mai multe rânduri de garduri şi forţe de ordine din cauza protestelor masive împotriva rasismului şi uciderii lui George Floyd de către poliţiştii SUA.
În ultimele 14 zile de la uciderea lui George Floyd, protestele anti-rasism au cuprins multe state americane, multe oraşe europene şi nu numai, luându-se în paralel măsuri împotriva forţelor de ordine.