„Şi-a făcut check-out-ul din hotel şi a picat de la etaj”

0
61

O serie de date oferite de Parchetul Tribunalului Bucureşti complică şi mai mult misterul morţii judecătorului iranian Gholamreza Mansouri, din centrul Bucureştiului, vineri, 19 iunie 2020, în hotelul Duke.

Procurorii susţin că înainte să pice de la etajul 5, în interiorul hotelului în care era cazat singur, judecătorul Mansouri hotărâse să părăsească definitiv hotelul Duke, motiv pentru care cu doar câteva minute înainte să pice de la etaj a coborât la recepţie şi şi-a făcut check-out-ul.

„Înainte să pice, şi-a făcut check-out-ul. Cu doar câteva minute înainte”, susţin procurorii.

În privinţa orei decesului lui Mansouri şi telefonul dat de la recepţia hotelului către 112, şi aici se complică lucrurile.

Parchetul susţine că decesul a fost anunţat la ora 13.00, apoi între 13.00 şi 14.00, Poliţia Capitalei a anunţat public ora rotundă de 14.30  la care a fost sesizată de recepţia hotelului iar avocatul lui Mansouri, Amir Hossein Najafpour Thani susţine că la ora 14.24 (15.54 ora Teheranului) clientul său a avut ultima accesare a aplicaţiei Whatsapp. (declaraţii avocat Mansouri)

Dacă aplicaţia Whatsapp arată că Mansouri a accesat telefonul la ora 14.24, acesta nu are cum să fi murit nici la ora 13.00, nici la ora 14.00 aşa cum susţine Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Reprezentanţii PTB susţin că nu au făcut până în prezent percheziţii informatice, nu au nici probele toxicologice ale lui Mansouri, nici datele de la IML, nici nu au terminat analiza imaginilor de pe camerele de luat vederi din hotel. Doar au audiat martori şi au făcut cercetarea la faţa locului. Procurorul PTB care se ocupă de cazul Mansouri este Anghel Alexandru.

Poliţia a anunţat imediat, în ziua decesului, că merge pe varianta sinuciderii.

Managementul hotelului Duke se fereşte de 3 zile să comunice cu presa, inclusiv cu presa internaţională, şefii hotelului fiind de negăsit, lăsând la telefoane angajaţi care nu sunt români şi spun că toată lumea este plecată din hotel, iar ambasada Republicii Islamice a Iranului în România, contactată, nu a vrut deocamdată să facă niciun comentariu pe temă.

Avocatul lui Mansouri, Amir Hossein Najafpour Thani, arată că în ziua decesului, Mansouri a vorbit la telefon, la ora 11.00 ( 9.30, ora României) cu fratele său. Mansouri plănuia să se întoarcă în Iran, deşi avea interdicţie dată de Curtea de Apel Bucureşti de a părăsi teritoriul României şi nu intenţiona să se sinucidă.

Pe 10 iunie 2020, Gholamreza Mansouri ar fi ajuns din Germania în România, a stat o noapte în ambasada Iranului la Bucureşti, se simţea rău, a fost dus la spital, unde a şi fost arestat.

Pe 12 iunie 2020, Curtea de Apel l-a lăsat în libertate sub control judiciar şi cu interdicţia de a părăsi ţara, Curtea de Apel Bucureşti evitând extrădarea lui în Iran şi blocându-l pe teritoriul României, pe 13 iunie 2020, Interpolul a anunţat că Mansouri a fost arestat în România, deşi acesta era în libertate sub măsura preventivă a controlui judiciar.

Pe 10 iulie 2020, urma să se judece următorul termen în proces dar după 7 zile de la decizia instanţei, pe 19 iunie 2020, Mansouri a fost găsit mort.

De asemenea, există informaţii că Mansouri şi-ar fi respectat angajamentele faţă de autorităţile române, respectiv prezentarea la secţia de Poliţie. Chiar şi în ziua decesului, Mansouri ar fi fost şi la Secţia 1 de Poliţie, aflată lângă hotelul Duke şi ambasada Iranului, pentru a semna în procedura impusă a controlului judiciar. Contactată, Poliţia Capitalei a promis că va reveni cu precizări.

Gholamreza Mansouri nu este singurul iranian din establishment care moare în condiţii extrem de controversate pe teritoriul naţional al României. Pe 12 noiembrie 1994, clericul opoziţiei iraniene, Mohammed Ali Assadi, a fost asasinat în Bucureşti.

Citeşte şi…

Lasă un răspuns