Ce dezvăluie natalitatea în scădere a Chinei

0
73

În ciuda măsurilor de evitare a crizei demografice, rata natalității din China scade la cel mai mic nivel din ultimii 61 de ani, în ciuda faptului că Beijingul a anunțat reforme majore pentru a aborda declinul, inclusiv prin creșterea vârstei de pensionare și punerea în aplicare a unei politici pentru 3 copii, relatează The Guardian.

Rata natalității din China -cea mai populată țară din lume- a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele 6 decenii, depășind numărul deceselor în 2021, în ciuda eforturilor guvernamentale majore de a crește numărul populației și de a preveni o criză demografică.

În toată China, 10,62 milioane de copii s-au născut în 2021, o rată de 7,52 la mie de locuitori, a anunţat luni Biroul Naţional de Statistică. În aceeași perioadă au fost înregistrate 10,14 milioane de decese, deci o rată a mortalității de 7,18 la mie, producând o rată de creștere a populației de doar 0,34 la mie.

Rata de creștere este cea mai scăzută din 1960 și se adaugă la rezultatele recensământului din mai anul trecut, care a constatat o creștere medie anuală a populației de 0,53%, în scădere de la 0,57% raportată din 2000 până în 2010.

China, ca și o mare parte din țările Asiei de Est, se află într-o criză demografică, cu o scădere a natalității, previziuni de creștere negativă iminentă a populației și îmbătrânire. Cifrele din această săptămână au arătat că proporția persoanelor de peste 60 de ani din China a crescut de la 18,7% în 2020 la 18,9% în prezent.

Xi Jinping, președintele Chinei

„Provocarea demografică este bine cunoscută, dar viteza de îmbătrânire a populației este în mod clar mai rapidă decât se aștepta”, a declarat Zhiwei Zhang, economist-șef la Pinpoint Asset Management.

„Acest lucru sugerează că populația totală a Chinei ar fi atins apogeul în 2021. De asemenea, indică că creșterea potențială a Chinei va încetini probabil mai repede decât se aștepta.”

Beijingul a anunțat reforme majore pentru a aborda declinul, inclusiv creșterea vârstei de pensionare. O politică pentru 3 copii de familie a înlocuit politica pentru 2 copii într-o familie care a fost introdusă în 2016 și a provocat o ușoară creștere a nașterilor înainte de a scădea din nou.

Costul ridicat al vieții, căsătoriile întârziate și lipsa mobilității sociale sunt adesea indicați ca factori care contribuie la reticența tinerilor chinezi de a avea copii. Ca răspuns, Beijingul a promis un acces mai bun la îngrijirea copiilor și concediul de maternitate.

Profesorul Wang Feng, de la Universitatea din California Irvine și care este specializat în demografie asiatică, a spus că rezultatele au arătat că realele cauze ale acestei situații sunt mai profunde decât au realizat politicienii.

„Politicile anunțate anul trecut sunt în cea mai mare parte retorică, sau cel mult asemănătoare cu niște paliative”, a spus el pentru Guardian.

„Fără a aborda cauzele adânc înrădăcinate care descurajează tinerii chinezi să se căsătorească și să aibă copii, de la inegalitatea de gen la costul ridicat al vieții, ceea ce vedem acum este probabil doar începutul unei scăderi suplimentare a natalității și al unui proces prelungit de scădere a populației în China. .”

China se confruntă, de asemenea, cu o potențială instabilitate pe plan economic, datele privind PIB-ul publicate alături de constatările privind populația dezvăluind o încetinire dramatică în ultimele luni ale anului 2021.

China, a doua cea mai mare economie a lumii, a raportat o creștere a PIB-ului mai mare decât cea așteptată, cu 8,1% față de anul precedent, peste previziunile guvernamentale de 6%, dar creșterea este concentrată în prima jumătate a anului. În trimestrul al 4-lea a crescut cu 4%, în scădere de la 4,9% în trimestrul al treilea.

„Economia internă se află sub triplele presiuni ale contracției cererii, șocului ofertei și slăbirii așteptărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al biroului, Ning Jizhe.

Ultimul an a cunoscut niveluri extraordinare de schimbare în obiceiurile consumatorilor și de intervenție guvernamentală în industriile majore chineze. Creșterea vânzărilor cu amănuntul a scăzut de la 3,9% în noiembrie la 1,7% în decembrie.

„Creșterea economică este în mod clar sub presiune, dar epidemia recentă de Omicron din China a crescut riscul de scădere a populației”, a spus Zhang.

Construcțiile au scăzut, iar vânzările de proprietăți au fost afectate pe fondul unei crize în dezvoltare, în special pe fondul dificultăților financiare continue ale companiei Evergrande. .

Intervenția guvernului în industria de instruire privată de 1 miliard de dolari și represiunile continue asupra sectorului tehnologic au dus, de asemenea, la valuri de disponibilizări. Un impuls de reducere a emisiilor, împreună cu problemele lanțului de aprovizionare și interzicerea cărbunelui importat, au fost motive, alături de creșterea prețurilor la energie electrică, pentru întreruperea energiei electrice.

Lasă un răspuns