
Locuitorii din Groenlanda au trecut la ora de vară și au mutat ceasul cu o oră înainte în acest weekend pentru ultima oară, relatează AP.
Spre deosebire de majoritatea Europei, oamenii din Groenlanda nu se vor mai atinge niciodată de acele ceasornicelor. Nici în toamnă, când se termină ora de vară.
Europa și SUA încă dezbat dacă să respecte practica de două ori pe an. Dar Groenlanda a hotărât să rămână permanent la doar 3 ore în urma orașului Copenhaga și majorității altor țări europene, în loc de 4 ore.
Parlamentul Groenlandei, Inatsisartut, a votat pe 24 noiembrie anul trecut să respecte ora de vară pe tot parcursul anului.
Oficialii spun că le va oferi oamenilor din Groenlanda încă o oră de lumină după-amiaza. În plus, au mai mult timp pentru a face afaceri cu Europa.
„Schimbarea fusului orar marchează un nou început interesant, o conexiune egală cu America de Nord și Europa și o oportunitate într-o lume rapidă”. Asta susține Visit Greenland, biroul de turism al guvernului local.
Din punct de vedere geografic, Groenlanda slab populată aparține continentului nord-american. Dar din punct de vedere geopolitic se află în Europa.
Groenlanda face parte din Regatul Danez de care este administrat. Vârful său cel mai sudic se află la mai mult de 3.200 de kilometri (aproape 2.000 de mile) vest de Copenhaga.
Cei 56.000 de oameni ai săi sunt în principal inuiți, oameni indigeni care trăiesc în principal pe coasta de vest, în orașe mici și cătune sau așezări de coastă îndepărtate.
Residents of Greenland have switched to daylight saving time and moved their clocks one hour forward — for the very last time. Greenland has resolved to remain only three hours behind Copenhagen and most other European countries instead of four. https://t.co/90lzoSjcXv
— The Associated Press (@AP) March 27, 2023