Franța, Germania, Grecia, Cehia, Spania sunt paralizate de proteste. În Europa nemulțumirea este mare, după ieșirea din iarnă.
Franța nu este în continuare de acord cu reforma pensiilor, susținută de Guvernul Borne și de președintele Emmanuel Macron.
Proiectul a trecut de Parlamentul francez, prin asumare a răspunderii guvernului, și este în discuția Curții Constituționale. Iar premierul Franței a anunțat discuții cu Opoziția ca să calmeze strada.
Până la o decizie definitivă pe lege, francezii continuă să protesteze. Sindicatul din transporturi este deja în a 23-a zi de grevă.
Peste 2 milioane de francezi au ieșit astăzi la manifestații, anunță sindicatele. Ministerul de Interne al Franței susține că sunt doar 740.000 de oameni ieșiți la a 10-a tură de protest.
Peste 27 de arestări au avut loc în Paris numai astăzi, dar cifra este posibil să crească pentru că spre seară se accentuează violența.
Poliția încearcă să disperseze manifestanții. Noi mobilizări de amploare în Franța sunt anunțate pentru săptămâna viitoare.
Protestele scad activitatea economică a Franței
Pe lângă faptul că Parisul a ajuns îngropat în gunoi iar magazinele sunt vandalizate la fiecare tură de protest, nici economia Franței nu se simte prea bine.
Din cauza protestelor și paraliziei țării, activitatea întreprinderilor francize este în scădere cu 14% în Paris, cu 12% în toată Franța și cu 8% în regiunile franceze.
Săptămâna aceasta Grupul Lanțurilor Hoteliere și Confederației Turismului susține că scăderea activității economice este între 20-30% în Paris. Accente mai puternice ale reducerii economice sunt și în alte orașe. În Rennes activitatea economică a scăzut cu 60%, în Bordeaux cu 30% și în Toulouse cu 29%.