Curtea Constituțională Federală a Germaniei a pierdut un proces în fața a doi jurnaliști germani care s-au răzvrătit și au acuzat-o că informa „în prealabil și în cerc restrâns” alți reprezentanți ai presei din Germania, despre deciziile sale, înainte ca acestea să fie făcute publice.
CCR-ul german a fost criticat în ultimul timp de câțiva jurnaliști că face cheltuieli exorbitante după ce a plătit 85.000 de euro, din bani publici, pentru aspectul noului site. Asta se întâmpla în timpul unui proces pe care Curtea Constituțională Federală a Germaniei l-a numit „regândirea întregii structuri și procesului de comunicare”.
Numai că, în paralel, CCR-ul german avea și alte probleme cu jurnaliștii. De exemplu, jurnaliștii acreditați ai „Bild” și „Tagesspiegel” nu primeau în prealabil informările date de Curte presei, așa cum primeau restul acreditaților pe lângă puternica instituției, selectați tot de instituție.
Acum Curtea Constituțională Federală a Germaniei a anunțat că va pune capăt acestei practici a „privilegiaților”, spunând că au avut loc „schimbări în domeniu în ultimii ani”.
CCR-ul Germaniei a discriminat jurnaliștii
Ani buni Curtea Constituțională Federală a pus la dispoziția membrilor cu drepturi depline ai asociației de drept privat „Justizpressekonferenz Karlsruhe” (unde este reprezentată și F.A.Z.) comunicatele sale de presă cu privire la deciziile viitoare, sub embargo.
În practică, totul a funcționat astfel: dacă o hotărâre era anunțată la ora 10 dimineața, 33 de membri cu drepturi depline aveau voie să ridice comunicatul de presă asociat de la tribunalul din Karlsruhe cu o seară înainte. Documentele nu au fost trimise electronic.
Unii jurnaliști au putut astfel să se pregătească pentru ceea ce aveau să afle colegii și publicul a doua zi. Această practică a fost justificată prin interesul pentru „raportare în timp util, bine întemeiată din punct de vedere tehnic”.
După ce Curtea Constituțională Federală a Germaniei a pierdut procesul în fața jurnaliștilor care nu primeau în prealabil deciziile sale, acum instanța constituțională a dat înapoi.
Jurnalista „Bild” Lydia Rosenfelder a declarat pentru F.A.Z. că este semn bun pentru libertatea presei și pentru demersul Bild și al Tagesspiegel.
„Practica de a acorda avantaje jurnaliştilor selecţionaţi trebuie acum să fie complet abolită şi înlocuită cu o comunicare egală care să fie demnă de cerinţele libertăţii presei”, a spus Rosenfelder.
În 2020, serviciul științific al Bundestag-ului a explicat că tratamentul inegal necesită justificare prin motive serioase. Și nu s-au putut identifica astfel de motive.
În 2022, un alt raport a arătat că povara pentru jurnaliştii defavorizaţi a fost deosebit de severă.
Legea fundamentală include un principiu de tratament egal. Curtea Constituțională Federală a Germaniei va trebui acum să respecte acest lucru.
Kein elitärer Kreis mehr: Bundesverfassungsgericht informiert nun alle Journalisten gleich#123INFO https://t.co/6ljJMb0RbT
— News Deutsch (@NewsDeutsch_Off) March 29, 2023