De ce sunt elefanții sociabili: nu datorează nimic oamenilor

0
83

Elefanții sunt blânzi și sociabili, aproape ca animalele de companie. Dar nu oamenii au fost cauza acestei domesticiri, spun cercetătorii – care vorbesc, în premieră, despre auto- domesticire la animale, arată FAZ citând ultimele cercetări.

„Elefanții sunt giganții blânzi ai regnului animal. Sunt considerați inteligenți și sociabili, iar puii lor sunt adesea jucăuși. Această mentalitate poate fi urmărită până la auto-domesticire – cel puțin asta cred cercetătorii de la Institutul Max Planck de Psiholingvistică din Nijmegen.

Animalele domestice sunt în mod obișnuit înțelese de către profani ca fiind animale pe care oamenii le-au făcut animale de companie – oile sau porcii, de exemplu.

Pe parcursul evoluției, aceste animale au dezvoltat comportamente pe care nu le au în mod natural și care le face mai blânde și mai docile față de semenii lor, dar și în raport cu oamenii.

Pe de altă parte, există fenomenul de „auto-domesticire”, ceea ce înseamnă că animalul a devenit mai cooperant și mai social, fără ca un element exterior să-l influențeze.

Până acum, acest lucru era cunoscut doar la oameni și la rudele lor apropiate.

Cu toate acestea, se spune că o astfel de auto-domesticire a avut loc și la elefanți – într-un moment în care elefanții nu se despărțiseră încă de mamuți în evoluție.

Oamenii de știință își bazează presupunerea pe faptul că au găsit diferite caracteristici la elefanți care sunt caracteristice domesticirii.

Elefanții sunt foarte sensibili la stres. Au comunicare complexă, se ajută reciproc

De exemplu, toate cele trei specii de elefanți vii de astăzi sunt foarte sensibile la stres.

De asemenea, adolescența lor este prelungită, dându-le șansa de a învăța și de a se juca. Ei învață cum să-și folosească trunchiul sau cum să lupte corect.

O altă caracteristică a domesticirii este comunicarea complexă pe care o au elefanții: este formată din sunete, dar și din semnale vizuale, tactile și chimice. În plus, există învățarea vocală, capacitatea de a imita sunete și zgomote artificiale.

Consecințele domesticirii sunt cele mai evidente în agresivitatea redusă și comportamentul prosocial.

„Părintele comun” nu este neobișnuit în turmele de elefanți. Dacă un membru al turmei moare sau se îmbolnăvește, ceilalți elefanți manifestă un comportament cooperant și se ajută reciproc.

Cu toate acestea, elefanții și-au dezvoltat toate aceste caracteristici complet independent de influența oamenilor. Prin urmare, cercetătorii presupun că animalele s-au domesticit. Oamenii de știință prezintă trei teorii pentru originile acestui proces în revista „PNAS” .

Teoria 1: S-ar putea să le fi avut deja. O cantitate suficientă de hrană și numărul redus de inamici naturali au permis animalelor să crească într-un mediu sigur. Acolo puteau descoperi, comunica și juca, caracteristicile de bază ale auto-domesticirii.

Teoria a doua: Erau răi. Condițiile dure de mediu au determinat turmele să se despartă și să se reunească cu milioane de ani în urmă, apoi să coopereze și să crească copiii împreună. Un astfel de proces este suspectat la om. Pentru noi, foamea a dus la toleranță și la nevoia de a împărți. Asta a făcut supraviețuirea mai ușoară.

A treia teorie arată că elefanții au dobândit abilități de prosociale și cooperare în timp ce au descoperit noi teritorii și întemeiau noi populații.

Acest “efect fondator” încă apare ocazional la elefanții asiatici. Masculii s-au adunat în turme pentru perioade lungi de timp pentru a beneficia de agricultura umană. Pentru a face acest lucru, ei au cooperat într-un mediu cu risc ridicat”, transmite FAZ.

Lasă un răspuns