Scandalul „pensiilor nesimțite”: sunt 4468 de magistrați și 198.559 de militari cu pensii speciale
Mai multe asociații profesionale susțin că, în perioada noiembrie 2022- ianuarie 2023, numărul magistraților care au ieșit la pensie în România este 335.
Numărul magistraților care au depus cereri de eliberare din funcție, prin pensionare, este astfel egal cu numărul judecătorilor din 9 curți de apel la un loc sau cu numărul procurorilor din tot atâtea parchete de pe lângă Curțile de Apel la un loc. În speță, CA Alba Iulia, CA Bacău, CA Brașov, CA Constanța, CA Galați, CA Iași, CA Oradea, CA Pitești, CA Târgu Mureș.
Exodul magistraților va avea impact negativ asupra organizării activității instanțelor și parchetelor, asupra celerității și calității actului de Justiție din România, susțin magistrații.
Cât privește dezbaterile pe Legea L4/2023 care ar putea reduce pensiile speciale, magistrații susțin că nu pensiile de serviciu al judecătorilor și procurorilor grevează asupra bugetului statului.
În iulie 2019 erau 3.814 pensionari judecători și procurori, iar în luna ianuarie 2023 numărul acestora era de 4.468.
Aşadar, nu „pensiile de serviciu” ale judecătorilor şi procurorilor sunt pensiile care grevează în măsură covârșitoare bugetul statului. Această realitate este confirmată şi de seria de cifre enumerate în considerentele Deciziei nr. 900/2020 a Curţii Constituţionale .
Astfel, numărul beneficiarilor de venituri din pensii de serviciu și indemnizații pentru limită de vârstă prevăzute de legi speciale era de 9.527 (în care se includ şi magistraţii pensionari), în timp ce numărul beneficiarilor de venituri din pensii militare era de 198.559.
În condiţiile în care Curtea Constituţională a relevat existenţa unui număr de 198.559 beneficiari de pensii militare, la nivelul anilor 2019 – 2020, prin comparaţie cu un număr de numai 3.814 magistraţi beneficiari de pensii de serviciu, adică doar 1,92%, motivul reducerii cheltuielilor cu „pensiile speciale”, arătat în Expunerea de motive, nu va fi nicidecum atins prin modificarea, în defavoarea judecătorilor şi procurorilor, a condiţiilor de pensionare şi a cuantumului pensiei de serviciu.