Coaliția PSD-PNL a votat în această săptămână reîntoarcerea SRI în actul de Justiție, prin modificarea Codului de Procedură Penală, încălcând astfel deciziile obligatorii din ultimii 7 ani ale CCR.
O modificare mai puțin cunoscută și deloc relatată de presă, votată de partidul lui Marcel Ciolacu și cel al lui Nicolae Ciucă, se referă la îngrădirea dreptului la apărare, fundamental a fi independent în orice sistem democratic.
Astfel, după ce coaliția a votat că datele obținute din mandatele de siguranță națională pot fi probe în dosarele de corupție instrumentate de parchete (DNA), acum și avocații de penal care apără persoane inculpate în acele dosare, ca să aibă acces la informațiile din dosare, trebuie să obțină certificatele de acces la informații de la SRI.
Situația halucinantă este relatată de avocatul Adrian Toni Neacșu, fost judecător, fost membru CSM.
„Organele profesiei de avocat, de altfel atât de bine reprezentată politic în Parlament, iarăși au ratat șansa de a opri slăbirea funcției de apărare în procesele penale.
Printre modificările rușinoase la Codul de procedură penală se află și aceea potrivit cu care avocații care mai doresc să își exercite profesia în materie penală sunt obligați să obțină certificatul ORNIS, cel dat de SRI, dacă printre probe să află și informații obținute prin mandate de siguranță națională. În caz contrar, avocatul ales este înlocuit cu un avocat din oficiu care deține acest certificat.
Cam aici punem cruce dreptului părților în procesul penal de a-și alege singuri avocatul și a fi apărate de cine își doresc. Avocații devin și ei mici „parteneri de nădejde” ai serviciilor secrete, pentru că trebuie să te porți frumos pentru a fi premiat cu autorizarea necesară, nu?
Art. 2 alin 4 din Legea 51/1995, cea care organizează avocatura și pe care organele profesiei ar trebui să îl considere sfânt și să-l apere până în pânzele albe pentru că este fundamentul dreptului la apărare, poate fi aruncat la gunoi: „Orice persoană are dreptul să își aleagă în mod liber avocatul.””, a scris Adrian Toni Neacșu.
Până în prezent, niciun partid nu a atacat modificările la CPP la CCR.
Liderii de partide care au susținut și votat modificările anti-democratice, de inspirație sovietică, au avut de-a lungul timpului legături cu SRI.
- Marcel Ciolacu, președintele PSD, este fost doctorand SRI.
- Sorin Grindeanu, lider PSD, este fost membru al Comisiei de control al SRI. În plus, pe vremea când Sorin Grindeanu era șeful ANCOM, soția prim-adjunctului SRI, Răzvan Ionescu, a aterizat brusc și ea la ANCOM.
- Mihai Tudose, lider PSD, a fost de-a lungul timpului în afaceri cu șefi SRI locali.
- Rareș Bogdan, lider PNL, este colegul de facultate al actualului director SRI.
- În relații de prietenie cu șefii SRI se află și liderii PNL – Iulian Dumitrescu și Lucian Bode, al cărui doctorat plagiat constatat de UBB a fost coordonat chiar de către Adrian Ivan, rector al Academiei SRI.
[…] O serie de participanți la ședința coaliției de marți după amiază încep să relateze, păstrându-și anonimatul, degringolada și haosul în care s-au aflat liderii PSD și PNL în ziua în care au decis să voteze modificările neconstituționale ale CP și CPP prin care au băgat SRI în Justiție, au renunțat la pragul obligatoriu pentru abuz serviciu și au obligat avocații de penal care intră în dosarele cu date din MSN să devină „partenerii” …. […]