Macron, făcut praf de FT pentru vizita în China. Xi, fastuos cu Macron. Pe Ursula von der Leyen a lăsat-o pe margine

0
136

Vizita în China a lui Emmanuel Macron și a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este analizată de Financial Times. Jurnaliștii FT îl critică pe Macron și susțin că liderul de la Elysée a eșuat în demersul său, picând cumva în capcana Chinei din cauza intereselor economice ale Franței, în timp ce Ursula von der Leyen a fost lăsată pe margine și a fost exclusă de la evenimente.

Macron este criticat și pentru “momentul Kennedy” din China:

Iată analiza Financial Times:

„Președintele francez Emmanuel Macron și-a încheiat vineri vizita de stat în China, luând ceaiul cu omologul său Xi Jinping în Guangzhou, mega-orașul manufacturier aflat în centrul economiei chineze bazate pe exporturi.

Alegerea orașului Guangzhou, unde tatăl lui Xi a fost un oficial de rang înalt, a vrut să transmită apropierea personală din partea liderului chinez față de Macron. Dar a dat, de asemenea, un indiciu asupra interesului francez de a menține interesele economice și comerciale cu China, în ciuda indignării occidentale față de sprijinul lui Xi pentru Vladimir Putin și eșecului de a se opune invaziei Rusiei în Ucraina.

Macron, care a mers în China alături zeci de importanți oameni de afaceri francezi, a fost însoțit, pentru o parte din vizita sa de trei zile, de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un gest european comun față de Beijing.

Cu toate acestea, orice sentiment de unitate a fost subminat de aranjamentele Chinei care l-au flatat pe liderul francez cu un banchet, o paradă militară și alte accesorii ale unei vizite de stat, în timp ce von der Leyen a fost exclusă de la câteva dintre evenimentele fastuoase.

Primirea șefei Comisiei Europene în China.

John Delury, un expert în China de la Universitatea Yonsei din Seul, a declarat că vizita a reflectat “două capete ale spectrului european, în ceea ce privește modul în care trebuie transmis mesajul față de China”.

“Strategia lui Xi este: Macron vine cu mâinile întinse, așa că îl îmbrățișează China; [von der Leyen] articulează poziția europeană mai dură, iar ei încearcă să o lase pe margine”, a spus el.

Noah Barkin, analist la Rhodium Group, a declarat că Macron a ratat o oportunitate de a folosi influența economică colectivă a Europei pentru a obține mai mult de la chinezi în cadrul întâlnirilor. Orice speranță că Parisul va face din această călătorie promovarea sentimentului unui front unit în politica europeană privind China s-a dovedit a fi deșartă, a spus el.

“Macron pare să fi crezut că, aducând-o pe von der Leyen cu el, transmitea un mesaj de unitate a UE, chiar dacă cei doi au transmis mesaje diferite atunci când au fost la Beijing“, a spus el. “Se pare că Macron și-a jucat greșit mâna“.

Într-un discurs deosebit de șovin săptămâna trecută, înaintea vizitei, von der Leyen l-a avertizat pe Xi că interacțiunile Chinei cu războiul lui Putin “vor fi un factor determinant pentru relațiile UE-China”. De asemenea, ea a remarcat o “întărire deliberată” a poziției strategice a Chinei, după cum a adăugat că Beijingul devine “mai represiv acasă și mai asertiv în străinătate”.

În timp ce a subliniat obiectivul său repetat de a “de-risking” în comerțul cu China, în loc de o “decuplare” în stil american, von der Leyen a promis o mai mare vigilență în protejarea intereselor europene și asigurarea unor condiții de concurență mai echitabile pentru întreprinderile din UE care doresc să facă comerț cu această țară.

În China, ea a dat o notă descurajatoare în ceea ce privește relațiile economice, avertizând asupra “practicilor neloiale” care dezavantajează semnificativ companiile europene.

Macron, între timp, a încercat să respingă orice sentiment de “spirală inevitabilă” a tensiunilor cu Beijingul.

Zsuzsa Anna Ferenczy, autoarea cărții “Europe, China și limitele puterii normative”, a declarat că, deși von der Leyen a fost “asertivă” în încercarea de a-l trage la răspundere pe Xi pentru sprijinul acordat lui Putin, liderii europeni au eșuat în cele din urmă în formarea unui front unit.

China este atât de clară și puternică în ceea ce privește propriile linii roșii. Noi nu avem această forță atunci când vorbim cu China despre propriile noastre probleme“, a declarat Ferenczy.

Beijingul a preferat întotdeauna să trateze cu statele membre . . și să submineze deciziile europene și Uniunea Europeană în ansamblu“, a adăugat ea.

Diferența dintre ceremonia acordată lui Macron și recepția mult mai discretă pentru von der Leyen, care a plecat cu un zbor comercial spre Beijing, a reflectat parțial faptul că președintele francez se afla într-o vizită de stat în această țară.

Într-un comunicat comun, cele două guverne – francez și chinez – au convenit să “îmbunătățească accesul pe piață” pentru întreprinderile celeilalte părți.

De asemenea, Franța va trata “în mod echitabil și fără discriminare” cererile de licență ale întreprinderilor chineze în domeniul economiei digitale și al 5G.

Impactul unei astfel de promisiuni rămâne neclar, având în vedere că Franța a impus deja restricții furnizorului chinez de echipamente de telecomunicații Huawei.

Cele două părți au convenit să desemneze anul 2024 drept “Anul cultural și turistic China-Franța“, cu parteneriate între diverse situri culturale franceze și chineze. Franța speră să atragă din nou turiștii chinezi cu cheltuieli mari de la relaxarea restricțiilor de călătorie în caz de pandemie.

Nici diferențele de la ceremonie, nici comunicatul nu au sporit unitatea pe care UE spera să o proiecteze într-un moment în care se află sub o presiune intensă din partea SUA pentru a adopta un curs mai dur în ceea ce privește relațiile cu China.

Mikko Huotari, director al Institutului Mercator pentru Studii Chineze din Berlin, a declarat că era de așteptat ca Beijingul să “exploateze” diferențele de stil diplomatic care au rezultat din rolurile diferite ale celor doi europeni și că, prin urmare, este important să nu se exagereze acest aspect.

Dar Huotari a adăugat că au existat diferențe de fond între președintele Comisiei și principalele capitale ale UE în ceea ce privește modul de abordare a relațiilor UE-China.

“Atât Berlinul, cât și Parisul, precum și alte capitale, vor trebui în continuare să fie convinse de abordarea “de-risking” prezentată de von der Leyen și de implicațiile acesteia”, a spus el.

În ceea ce privește Ucraina, Macron a declarat că se bazează pe Xi pentru a “aduce Rusia la rațiune” în legătură cu războiul, iar diplomații francezi au declarat anterior că speră că discuțiile cu Xi ar putea ajuta la crearea premiselor pentru viitoarele discuții de pace, dacă și când Ucraina și Rusia le vor începe.

Dar Xi nu și-a schimbat limbajul cu privire la conflict, nici nu a sugerat că își va folosi influența asupra lui Putin și nu s-a angajat să vorbească cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy.

China nu s-a clintit de la sprijinul său pentru invazia Moscovei în Ucraina de la începutul războiului, așa că ultimele vizite ale liderilor europeni nu sunt susceptibile să miște niciun ac“, a declarat Soo Kim, fost analist CIA, în prezent la LMI, o firmă de consultanță americană.

Delury, de la Yonsei, a declarat că, pe termen lung, abordarea lui Macron ar putea avea merite. În urma intermedierii de către Beijing a discuțiilor dintre Arabia Saudită și Iran, Occidentul nu ar trebui să excludă ca China “să ofere cadrul” pentru discuțiile dintre Ucraina și Rusia, a spus el.

[Francezii] au propriile interese economice în relațiile lor cu China și nu au înghițit teoria decuplajului. Iar în cazul în care China joacă un rol pe parcurs, s-au gândit că va fi bine să avem o relație prin care să avem o pârghie acolo”, a spus el”.

Lasă un răspuns