Polonia obține mai mulți bani de la UE în criza cerealelor. UPDATEURI în criza cerealelor: Polonia urmărește camioanele Ucrainei prin GPS
Update 22.00. Polonia a anunțat detaliile acordului cu Ucraina privind reluarea tranzitului de cereale și alte produse agricole. După cum a declarat Ministrul Agriculturii din Polonia, va fi introdus un sistem special care urmărește circulația mărfurilor :
„Fiecare transport cu cereale ucrainene care trece prin Polonia va fi sigilat și va avea senzori GPS.”
În același timp, potrivit acestuia, în prima etapă, camioanele cu produse agricole ucrainene vor fi însoțite de convoaie speciale.
Update 19.18. Ucraina şi Polonia au convenit să reia tranzitul cerealelor şi a altor produse agricole. Acest lucru a fost declarat de viceprim-ministrul Ucrainei Sviridenko :
„Conform rezultatelor negocierilor, s-a decis ca tranzitul mărfurilor agricole ucrainene prin teritoriul Poloniei să fie deblocat în noaptea de joi 21 aprilie spre vineri 22 aprilie a acestui an”.
Ieri nu a fost posibil ca țările să ajungă la un compromis în această problemă .
Update 19.00. Ucraina vrea întâlnire cu CE, Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia pe criza cerealelor. Există și al 6-lea stat nemulțumit: Republica Moldova.
Ucraina a inițiat o întâlnire trilaterală cu participarea Comisiei Europene și a reprezentanților Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei pe problema blocării aprovizionării cu produse agricole ucrainene, transmite Interfax- Ucraina.
Partea ucraineană consideră că restricțiile impuse până acum de Polonia, Ungaria și Slovacia reprezintă o încălcare flagrantă a acordurilor comerciale nu numai cu Ucraina ca țară terță, ci și în cadrul Uniunii Europene .
Momentan nu se știe când poate avea loc exact această întâlnire.
Votul privind extinderea regimului de comerț fără taxe vamale între Ucraina și UE va fi amânat săptămâna viitoare.
Între timp, potrivit unor relatări din presă, deja în Republica Moldova unii fermieri au cerut limitarea importului de cereale ucrainene.
Corespondentul Radio Polonia24 la Bruxelles relatează în două materiale succesive, transmise aseară și astăzi, că Polonia și statele vecine Ucrainei – toate aflate în criza cerealelor ieftine – vor primi un pachet de sprijin de la UE.
Corespondentul transmite că este vorba de un al 2-lea pachet de sprijin al CE pentru fermieri și că, în urma scandalului, ajutorul financiar al Bruxellesului va fi majorat de la 75 de milioane de euro la 100 de milioane de euro. Iar 30 de milioane de euro merg deja spre Polonia.
Decizia ar urma să fie anunțată oficial în zilele următoare, pentru ea este nevoie de aprobarea tuturor statelor membre, dar din cele 100 de milioane acordate către 5 țări – 30 de milioane de euro se vor duce către Polonia.
Reporterul radioului polonez susține că Bruxelles-ul are deja discuții și cu Ungaria iar subiectul interzicerii cerealelor ieftine din Ucraina va fi pe agenda reuniunii de la Luxembourg a miniștrilor agriculturii din UE. Numai că ministrul român al agriculturii, Petre Daea, nu cunoaște limba engleză. Abia reușește să vorbească cât de cât coerent în română.
Banii pentru sprijinul fermierilor vor veni din rezerva de criză a UE și este posibil ca 5 țări să-și dubleze suma pentru subvenții de la bugetul național. Însă – nici ajutoarele – nu rezolvă problema, relatează Radio Polonia.
Ca atare, Suedia, care a preluat președinția rotativă a UE de la 1 ianuarie 2023, va pune și ea problema pe agenda viitoarelor reuniuni.
Este de așteptat ca Comisia Europeană să propună măsuri pentru a se asigura că tranzitul cerealelor din Ucraina, în cadrul coridoarelor de solidaritate, va ajunge la destinație, adică în Africa, și nu rămâne în țările vecine Ucrainei.
„Sunt necesare soluții sistemice”, a spus unul dintre diplomații UE corespondentului de la Bruxelles al Radio Polonia. El a adăugat că una dintre propunerile de urgență ar putea fi, de exemplu, stabilirea unui termen limită pentru tranzitul cerealelor ucrainene destinate Africii pentru a părăsi UE, sau introducerea diferitelor tipuri de cauțiuni.
În plus, Comisia dorește să accelereze dezvoltarea infrastructurii de frontieră pentru a curăța coridoarele de solidaritate și pentru a elimina așa-numitele blocaje.
La mijlocul lunii noiembrie, Comisia a anunțat că va oferi de urgență 250 de milioane de euro, dar până acum proiectele nu au fost implementate.
În ceea ce privește comerțul fără taxe vamale cu Ucraina, Comisia propune declanșarea mai rapidă a clauzelor de siguranță în cazul unor perturbări pe piața UE și, de exemplu, posibilitatea reintroducerii taxelor vamale.
Comisia Europeană este încă în discuții cu Polonia, care a suspendat importul și tranzitul de cereale ucrainene. Discuțiile vizează posibilitatea sigilării vagoanelor și camioanelor care intră în Polonia și care vor trebui să părăsească Polonia la o anumită oră către destinație, de exemplu în țările africane.
[…] Polonia obține mai mulți bani de la UE în criza cerealelor. UPDATEURI în criza cerealelor: Polon… […]
[…] Polonia obține mai mulți bani de la UE în criza cerealelor. UPDATEURI în criza cerealelor: Polon… […]
[…] Polonia obține mai mulți bani de la UE în criza cerealelor. UPDATEURI în criza cerealelor: Polon… […]