Criza cerealelor/ UPDATE: FT: UE cedează la presiunea Poloniei și va impune restricții. Polonia atacă UE: avem un „răspuns tardiv și insuficient”
Update 15.39. Ministrul Agriculturii al Poloniei, Robert Telus: „Fiecare fermier polonez care vinde cereale după 15 aprilie va avea o subvenție”
Ministrul Agriculturii, Robert Telus, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că programele de ajutor pentru agricultură, anunțate în legătură cu afluxul de produse agricole fără taxe vamale din Ucraina, vor fi gata în următoarele ore. Este vorba despre subvenții pentru îngrășăminte și cereale. Suntem pregătiți să adoptăm programe de ajutor cât mai curând posibil
„UE a observat problema, vorbește și are propuneri. Propunerile pentru mediul rural polonez prezentate de președintele PiS, Jarosław Kaczyński, funcționează. Am reușit să deschidem ochii UE asupra problemei transportului cerealelor – a remarcat șeful ministerului.
El a adăugat că „propunerea UE presupune blocarea transportului de porumb, grâu, rapiță și floarea soarelui. Există, de asemenea, o propunere de ajutor de 100 de milioane de euro pentru țările din prima linie”.
„Este un succes faptul că UE a recunoscut problema”
Ministrul a mai remarcat că „întâlnirea de ieri cu reprezentanții UE s-a încheiat fără nicio rezoluție”. „Suntem în negocieri. Succesul nostru este că UE a observat problema. Sunt în favoarea publicării unei liste cu companiile care au importat cereale ucrainene”, a spus Robert Telus.
El a mai adăugat că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a dorit să golească depozitele de cereale. „Acesta este rolul nostru. Am luat toate măsurile pentru a proteja piața și fermierii polonezi”, a remarcat el.
Marți, șeful Ministerului Agriculturii, Robert Telus, a anunțat că va fi introdus sistemul de monitorizare SENT în tranzitul cerealelor din Ucraina.
În plus, transporturile de cereale ucrainene prin Polonia vor fi cu sigilii electronice GPS. El a mai anunțat că până în iulie întregul surplus de cereale, adică aproximativ 4 milioane de tone, va părăsi Polonia pentru a face loc cerealelor din noua recoltă.
Update 14.55. În Ucraina nu există niciun motiv ca să interzică exportul de cereale ucrainene în țările UE. Acest lucru a fost declarat de șeful Ministerului Politicii Agrare al Ucrainei – Solsky.
Potrivit lui, nicăieri nu este specificat exact unde ar trebui să fie livrat :
„Cerealele ucrainene în nicio declarație, niciun document – nu ar fi trebuit să ajungă în nicio țară din Europa Centrală sau de Est, Asia. În mod tradițional, ele merg în multe țări ale lumii, inclusiv Africa, Asia și Europa în ultimele decenii. În unele sezoane, țările europene din G7 au cumpărat cereale ucrainene, în special porumb, pentru a le adăuga la transporturile lor.”
Potrivit acestuia, motivele care au determinat țările vecine să impună interzicerea importului de cereale ucrainene au fost prețurile mici care au fost stabilite în această primăvară pe piața mondială. Iar motivul nemulțumirii fermierilor europeni ar putea fi și incapacitatea acestora de a-și vinde cerealele la prețuri mai bune .
Comisia Europeană, ne amintim, încearcă acum să rezolve problema interzicerii unilaterale a mai multor țări din Europa de Est privind importul de cereale ucrainene .
ȘTIREA INIȚIALĂ.
Bruxelles-ul pregătește restricții de urgență asupra importurilor de cereale ucrainene în 5 state membre apropiate de țara devastată de război, cedând presiunii Poloniei și Ungariei după ce acestea au luat măsuri unilaterale pentru a liniști fermierii locali, relatează Financial Times.
Fidelii aliați ai Kievului au rupt rândurile
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că blocul va lua “măsuri preventive”, în timp ce oficialii UE au încercat să răspundă la faptul că mai multe țări, inclusiv unii dintre cei mai fideli aliați ai Kievului, au rupt rândurile pentru a-și apăra fermierii de un aflux de cereale ieftine.
Măsurile aflate în discuție ar interzice importurile acestor produse până în luna iunie în cele patru state membre care se învecinează cu Ucraina, plus Bulgaria, cu excepția reexportului către alte state membre ale UE sau părți ale lumii, a declarat un oficial de rang înalt al UE.
Von der Leyen a declarat într-o scrisoare adresată liderilor din Polonia, Ungaria, România, Slovacia și Bulgaria că măsurile ar “contracara imediat” deteriorarea situației pentru producătorii lor de grâu, porumb, semințe oleaginoase și semințe de floarea-soarelui.
Această măsură extrem de neobișnuită reprezintă o încercare de a regulariza o serie de măsuri unilaterale luate de un grup de state membre din Europa de Est, care au contestat competențele principale ale UE în materie de politică comercială.
Comisia a declarat că va acționa numai dacă guvernele renunță la măsurile actuale, ceea ce ele nu au fost încă de acord să facă.
Comisia va face acest lucru făcând uz de o putere rar utilizată, conținută în măsura care a liberalizat comerțul cu Ucraina, și va limita noile măsuri de salvgardare doar la câteva state membre și nu la întregul bloc.
Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia se numără printre statele care au anunțat în ultimele zile interdicții privind produsele alimentare din Ucraina, în ciuda avertismentelor de la Bruxelles că acțiunile lor sunt potențial ilegale.
Aceste țări vor primi 100 de milioane de euro din fondurile UE pentru a-i despăgubi pe fermieri, care au fost revoltați.
După o întâlnire cu cele cinci țări miercuri seară, comisarul pentru comerț Valdis Dombrovskis și comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski au declarat că au în vedere o “soluție rapidă”.
Într-o declarație comună, aceștia au spus: “Am subliniat importanța urmării rapide a unei abordări comune a UE, mai degrabă decât a unor soluții unilaterale, pentru a evita interdicțiile multiple și soluțiile care pun în pericol piața internă.”
UE a renunțat la tarifele și cotele pentru produsele alimentare din Ucraina, o putere agricolă, după invazia pe scară largă a Rusiei de anul trecut. Rezultat al temerilor că lumea ar putea rămâne flămândă, regimul era menit să dureze până în iunie anul viitor.
Cu toate acestea, o mare parte din cerealele ucrainene care au intrat în bloc au rămas în țările vecine și au redus prețurile pe plan local. UE dorește să prelungească regimul comercial de război cu Ucraina atunci când acesta va expira, dar versiunea revizuită va avea prevederi mai puternice care să permită UE să ia măsuri pentru a-și “proteja” mai rapid propria piață în viitor, se arată în scrisoarea lui von der Leyen.
Bruxelles-ul va organiza convoaie de camioane, trenuri și transporturi speciale pentru a muta cerealele în porturi unde pot fi trimise în țările care au nevoie de ele, a declarat un alt oficial. De asemenea, va crește capacitatea transportului pe Dunăre.
Mulți operatori comerciali au refuzat să plătească pentru acest transport, deoarece costă mai mult decât comerțul maritim tradițional prin Marea Neagră.
Rămâne neclar cum ar fi finanțat și organizat acest lucru. Spania a încercat să subvenționeze un tren pentru a transporta cereale pe continent, dar a fost mult mai ieftin să importe din America Latină, a declarat oficialul.
Norbert Lins, președintele Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, a declarat pentru FT că Bruxelles-ul ar trebui să cumpere el însuși cerealele și să le expedieze către țările terțe. “Comisia are instrumentele necesare și ar trebui să le folosească“, a spus el.
În scrisoarea sa, von der Leyen a declarat că Bruxelles-ul va investiga situația pentru alte “produse sensibile“, în urma unei solicitări din partea Poloniei, care a interzis, de asemenea, importurile de carne.
Cele cinci țări i-au scris inițial la sfârșitul lunii martie. Konrad Szymański, fostul ministru polonez al afacerilor europene, a declarat că Bruxelles-ul a acționat lent.
“Von der Leyen a primit ceea ce a fost o scrisoare urgentă [din partea guvernelor afectate] și dacă ar fi răspuns la ea în două sau trei zile, mai degrabă decât acum, probabil că nu am fi avut o astfel de problemă“, a declarat Szymański, care acum lucrează pentru Institutul Economic Polonez, un think-tank din Varșovia.
EU prepares emergency curbs on grain imports from Ukraine https://t.co/IwBFGUYDPp
— Financial Times (@FT) April 19, 2023
Polonia vrea să interzică și alte produse din Ucraina și atacă UE
În paralel, Polonia propune Uniunii Europene să interzică importul de ouă, păsări, zahăr, miere și fructe mici din Ucraina . Acest lucru este raportat de RMF 24 cu referire la o sursă diplomatică din Bruxelles.
În același timp, ministrul polonez al afacerilor europene vorbește despre „reacția întârziată” a Bruxelles-ului și atacă oficialii europeni.
„Instituțiile UE au reacționat cu întârziere. Nu au răspuns la scrisoarea celor cinci premieri de mult timp. (…) Abia miercuri a venit răspunsul. Acesta este un pas în direcția corectă, dar tardiv și insuficient, a declarat ministrul UE, Szymon Szynkowski vel Sęk, la Canalul 1 al Radioului Polonez, referindu-se la problema importurilor excesive de cereale ucrainene.
Ministrul a subliniat că Polonia a introdus soluții extraordinare în această problemă. „Aveam dreptul să facem asta, sunt în cadrul dreptului UE. Datorită acestor soluții, situația se stabilizează, dar avem nevoie de un răspuns mai puternic din partea instituțiilor europene, vom lupta pentru asta”, a spus Szymon Szynkowski vel Sęk.
Compromis privind importurile excesive de cereale
La sfârșitul lunii martie, prim-miniștrii Poloniei, Ungariei, României, Bulgariei și Slovaciei – Mateusz Morawiecki, Viktor Orban, Nicolae Ciuca, Rumen Radew și Eduard Heger – au scris o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen , în care au cerut intervenția în problema afluxului de cereale ucrainene în UE. Inițiativa a venit de la șeful guvernului polonez.
După cum a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Dana Spinant, CE pregătește un al doilea pachet de ajutor pentru fermieri în valoare de 100 de milioane EUR.
A doua propunere este de a „lua măsuri preventive cu privire la regulile existente privind comerțul cu cereale”. „Se vor aplica în special grâului, porumbului, floarea soarelui și rapiței„, a subliniat ea. În al treilea rând, Comisia Europeană a anunțat că va demara o investigație asupra altor „produse sensibile” care vin din Ucraina către UE.