Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, și fostul șef al DNA, Nistor Călin, la unison în cazul linșajului la adresa Liei Savonea: „Nu este în regulă”

0
188

„Procurorii nu au voie legal să furnizeze date din dosare, urmărirea penală este nepublică. Au fost persoane trimise în judecată că au furnizat date din dosarele de urmărire penală. Comunicarea este reglementată de un ghid aprobat de CSM. Nu orice furnizare de informație este infracțiune. Comunicarea Ministerului Public se poate face doar în anumite situații. Procurorul nu poate discuta date concrete care țin de dosarul de urmărire penală. Când i-am revocat pe C. Man și pe C. Ardelean era un alt scandal privind o înregistrare cu aspecte nu tocmai în regulă de la o ședință a ST Oradea. Când activezi în DNA, o direcție specializată, trebuie să ai exigențe mult mai mari pe conduită și respectarea normelor legale. Nu regret că i-am revocat din DNA pe cei doi procurori. N-au furnizat niciodată informații că n-ar fi implicați în acele discuții. (…) Nu, nu este în regulă, magistratul are obligația de rezervă. Discuțiile care exced unor norme minime de conduită profesională trebuie sancționate. Dacă sunt astfel de comportamente, sunt instituții care ar trebui să sancționeze astfel de derapaje: Inspecția Judiciară, CSM. Am fost de multe ori ținta unor campanii, dar nu de amploare”, a declarat Nistor Călin, fost procuror șef DNA, actual avocat, în emisiunea OFF/OnTheRecord, despre cazul interceptărilor apărute în presă în care procurori, câțiva jurnaliști și Cristina Guseth, directorul Freedom House, pun la cale, în 2019, atacarea președintelui CSM de la acea vreme, Lia Savonea.

„Fac abstracție de nume (…) mergem la principii. O astfel de dezbatere despre un magistrat sau altul, sau despre un oficial al statului. Că poate să fie un ministru în loc, până într-un punct este normală. Merge bine, merge rău, a greșit, pot să-mi exprim părerea. Cutare poate fi criticat (…) Ca în orice, echilibrul și măsura este cheia virtuții în orice. În măsura în care această limită rezonabilă se transformă în altceva, nu este în regulă. Categoric nu este în regulă (…) O notă bună pentru Parlament. (…) Doamna Guseth a fost retrasă. În Parlament a fost o audiere foarte dură care a arătat vulnerabilități majore. (…) Speța pune multe probleme. Inclusiv deontologia celor care conduc astfel de ONG-uri pentru că ei conduc până la urmă, setează și resetează dimensiunile civismului în societate (…). Există un organ, se numește CSM. Ei trebuie să aibă grijă inclusiv de apărarea reputației magistraților”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, în emisiunea La Final.

În urma apariției discuțiilor în presă, publicate chiar de G4media, acolo unde activează unul dintre jurnaliștii menționați în interceptări, CSM a sesizat Inspecția Judiciară iar judecătorul Lia Savonea, președinte al Curții de Apel București, a anunțat că depune plângere penală pentru șantaj.

CITEȘTE ȘI….

Curtea Supremă de Justiție din România și Parchetul General contrazic G4media în scandalul interceptărilor publicate: Niciun jurnalist nu a avut acces și nici nu a consultat dosarul ÎCCJ sau dosarul SIIJ

CSM cere Inspecției Judiciare să facă verificări cu maximă operativitate în cazul interceptărilor despre defăimarea judecătorului Lia Savonea

 

Lasă un răspuns