Miliardarul israelian, Beny Steinmetz (67 de ani), depune zilele acestea eforturi în fața autorităților cipriote pentru a evita o extrădare în România.
Beny Steinmetz este în prezent eliberat pe cauțiune, după ce Poliția cipriotă l-a reținut pe aeroportul din Larnaca în baza unui mandat european de arestare emis în 2021 de Curtea de Apel Brașov, după condamnarea definitivă la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa.
În fața Tribunalului din Larnaca, Beny Steinmetz ar fi apărat de o echipă de 5 avocați din Cipru, un avocat din Israel, și – în calitate de expert – de profesorul avocat Radu Chiriță care ar fi depus și prezentat în instanța cipriotă un raport privind condițiile precare de detenție din România.
Printre motivele invocate de echipa de apărare a lui Steinmetz – pentru a evita extrădarea în România – se numără „condițiile de detenție precare”, „situația fostului judecător Florentina Dragomir” din completul ÎCCJ care l-a condamnat – care n-ar fi depus jurământul de judecător, dar și un „puternic sentiment antisemit” – care ar fi existat în desfășurarea procesului său din România.
Din echipa de apărare a lui Steinmetz ar face parte și avocatul penalist Elias Stephanou (foto stânga), fost procuror general al Republicii Cipru în perioada 2002-2008, fost trezorier al baroului Nicosia, membru al Asociației Barourilor Europene și membru fondator al Transparency Internațional – Cipru.
Autoritățile cipriote au stabilit să continue audierile în procesul de extrădare, chestionând apărarea lui Steinmetz, iar până în prezent autoritățile israeliene s-au arătat neinteresate de situația juridică a lui Beny Steinmetz.
Anul trecut, Curtea de Apel de la Atena a respins cererea autorităților române de extrădare a miliardarului israelian iar același lucru l-au făcut și autoritățile italiene.
În ianuarie 2021, Beny Steinmetz a fost condamnat în Elveția pentru luare de mită și falsificare de documente în vederea obținerii drepturilor miniere în Guineea. Miliardarul a fost condamnat la 5 ani de închisoare și o amendă de 50 de milioane de franci elvețieni iar în 2023 autoritățile elvețiene au confirmat decizia în dosarul Steinmetz.
Numele lui Beny Steinmetz a apărut și în scandalul Panama Papers. Dezvăluirile în care a fost invocat numele miliardarului israelian au vizat tranzacții necorespunzătoare și potențiale fapte de corupție în Sierra Leone, Republica Democrată Congo și Guineea.