Viktor Bout, “comerciantul morţii”, vrea să scape printr-un schimb de prizonieri

0
41

Alla Bout, soţia traficantului de arme, s-a întors recent din SUA unde timp de 3 luni şi-a vizitat regulat soţul în închisoarea federală din Illinois. “Astăzi, discutând cu avocaţii soţului meu şi cu diplomaţii noştri, a devenit clar că singura modalitate ca Viktor să se întoarcă este schimbul de prizonieri cu orice cetăţean condamnat în Rusia de care SUA sunt interesate şi care execută închisoare. Toate opţiunile noastre sunt epuizate. Toate petiţiile de revizuire a cazului au fost refuzate”, a declarat ea, după ce săptămâna trecută s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali ai Dumei ruse.

Viktor Bout (52 de ani) este un celebru traficant de arme rus, cu pregătire militară, care a făcut contrabandă şi a traficat armament după prăbuşirea comunismului în Europa de est în Africa şi Orientul Mijlociu, operaţiunile sale fiind extinse şi de amploare, la fel şi clientela sa.

Pe 6 martie 2008, Viktor Bout a fost arestat în Thailanda fiind acuzat de poliţia regală thailandeză de terorism, iar în cooperare cu autorităţile americane, Bout a fost extrădat în SUA unde a fost acuzat că a traficat arme cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) ca acestea să fie utilizate împotriva forţelor SUA din Columbia. Bout a fost condamnat la 25 de ani de închisoare de Curtea federală din Manhattan pentru conspiraţie în vederea uciderii cetăţenilor şi oficialilor americani, pentru livrarea de rachete antiaeriene şi pentru ajutor dat organizaţiilor teroriste. Din iunie 2012, “comerciantul morţii” se află încarcerat în penitenciarul Marion din Illinois, SUA.

Lasă un răspuns