MBS, liderul de facto al Arabiei Saudite, i-a “hackerit” telefonul lui Jeff Bezos în timp ce vorbea cu el pe WhatsApp

0
60

Miliardarul american, Jeff Bezos, patron al Washington Post şi al Amazon, la această oră, cel mai bogat om din lume, a avut telefonul mobil „hacked” în 2018, după ce a primit un mesaj pe WhatsApp ce a fost trimis de pe telefonul personal al lui Mohammed bin Salman, prințul moştenitor al Arabiei Sauditei, mâna forte şi liderul de facto al Regatului, au declarat surse pentru The Guardian.

Mesajul criptat trimis lui Bezos de pe numărul folosit de Mohammed bin Salman a inclus un fișier virusat, fişier care a infestat telefonul celui mai bogat om din lume, potrivit rezultatelor unei analize legale digitale.

La nivel internaţional, sunt cunoscute tacticile Arabiei Saudite şi ale lui MBS care dispun de capabilităţi impresionante de spionaj digital, beneficiind şi de sprijin israelian în materie, dar şi scandalul de şantaj în care a fost implicat Jeff Bezos cu ceva timp în urmă, miliardarul american fiind ameninţat cu dezvăluirea unor poze indecente extrase din telefonul său, imagini în care Bezos apărea dezbrăcat şi care au fost trimise iubitei sale.

De atunci, Bezos, avocaţii săi şi echipa de investigaţie legală de care dispune, nu au exclus ca la capătul firului să fie saudiţii, aceştia din urmă fiind enervaţi de poziţiile Washington Post dar şi de faptul că renumitul cotidian american îl găzduia ca editorialist pe disidentul pe care MBS îl considera inamicul său numărul 1- Jamal Khashoggi, pe care ulterior l-a şi asasinat în Turcia.

Ceea ce nu se ştia până la acest moment este faptul că Bezos şi MBS vorbeau la telefon şi că au avut schimburi de mesaje WhatsApp, aparent prietenoase, până când pe 1 mai 2018, pe telefonul lui Bezos a fost trimis fişierul nesolicitat care a dus la extragerea datelor, arată surse care au vorbit cu Guardian sub protecţia anonimatului.

O cantitate mare de date a fost astfel extrasă din elefonul lui Bezos în câteva ore, potrivit unei persoane familiare cu problema. The Guardian nu știe ce a fost luat de la telefon sau cum a fost folosit.

Dezvăluirea potrivit căreia, liderul de facto al Arabiei Saudite a avut o implicare personală în țintirea fondatorului american Amazon va trimite unde de șoc din Wall Street spre Silicon Valley, arată The Guardian, Wall Street şi Silicon Valley îmbrăţişându-l de-a lungul timpului pe MBS.

De asemenea, ar putea submina eforturile „MBS” – pentru a atrage mai mulți investitori occidentali în Arabia Saudită, regatul pe a promis să-l transforme economic chiar dacă a acerb supravegheat criticii și rivalii săi.

Este de asemenea foarte probabil ca totul să ridice întrebări dificile pentru regat cu privire la circumstanțele în care tabloidul american The National Enquirer a venit să publice detalii intime despre viața privată a lui Bezos – inclusiv mesaje text – nouă luni mai târziu.

Poate duce, de asemenea, la reanalizarea datelor cu privire la ce făcea MBS și cercul său de apropiaţi în lunile anterioare uciderii lui Jamal Khashoggi, jurnalistul Washington Post, care a fost ucis în octombrie 2018 – la cinci luni de la presupusul „hack” al proprietarul ziarului.

Lasă un răspuns