
Dosarul de la DNA al patronului Gândul se află de 3 ani în lucru la procurorul DNA, copreşedinte al Asociaţiei lui ”Veve”, de care este legată Gabriela Scutea, candidata la șefia PG, semnatară și a protocolului PÎCCJ- SRI, victimizată de Gândul
Un răspuns oficial al DNA de la finalul săptămânii trecute arată că dosarul de la DNA al lui Radu Ioan Budeanu, cel care, potrivit presei, a preluat Gândul de la sfârşitul anului trecut, se află în continuare în lucru pe rolul DNA, structura centrală, nefiind clasat.
În afacerea Elena Udrea- Hidroelectrica-EvZ au fost, până în prezent, trimişi în judecată de DNA, Elena Udrea pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare de bani şi Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă.
De altfel, chiar zilele acestea Elena Udrea a fost intervievată de Revista Ciao patronată de Radu Ioan Budeanu, iar așa zisele ”dezvăluiri” din ziarul Gândul, patronat de Budeanu, sunt preluate de EvZ, controlat de Dan Andronic.
Afaceristul Radu Budeanu a fost pus sub control judiciar pe o cauţiune de 2 milioane de lei, pe o durată de 60 de zile, în 19 noiembrie 2015, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în formă continuată şi spălare de bani în dosarul Elena Udrea-Hidorelectrica-EvZ, pe 20 decembrie 2017, procurorii anunţând tot printr-un comunicat oficial că DNA continuă cercetările faţă de Budeanu într-un dosar distinct.




Dosarul lui Budeanu/Gruparea Monaco, la procurorul șef al Asociației la care este Scutea, victimizată de ziarul lui Budeanu
Dosarul afaceristului Radu Ioan Budeanu se află în lucru de 3 ani, potrivit unor surse judiciare, la procurorul secţiei a II-a a DNA, Cosmin Adrian Iordache, copreşedinte, membru fondator, membru în consiliul director al Asociaţiei Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorului/AMASP, amic al procuroarei DNA, Alexandra Carmen Lăncrănjan aka ”Veve”, tot de la Secția a II-a, asociație care o susține și la care este bine ancorată procuroarea Gabriela Scutea, candidată pentru șefia PG, cu aviz negativ CSM.
”Coincidență”, în ziarul Gândul, preluat potrivit presei chiar de inculpatul DNA, Radu Ioan Budeanu, ziua următoare respingerii pentru șefia PG a procuroarei Scutea de către secția de procurori CSM, apare un ”material”, în care este victimizată chiar procuroarea Gabriela Scutea, candidată pentru PG, dar semnatară în trecut, fără a oferi nici până în prezent explicații credibile, chiar a protocolului PÎCCJ-SRI.




Miza, dosarul lui Budeanu. Afaceristul Budeanu, intermediar al Elenei Udrea cu magnatul Buzăianu
DNA: Budeanu a luat 2,5 milioane euro de la magnatul Energy Holding, Bogdan Buzăianu, chiar în sediul Energy Holding, și i-a dat 3,8 milioane usd lui Topoliceanu, pentru Udrea în sediul PDL, din Modrogan
Vara lui 2010. DNA: Udrea a pretins de la Buzăianu, prin Budeanu, 5 milioane USD

”Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora: în vara anului 2010, inculpata Udrea Elena Gabriela în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru la Guvernului și de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediul inculpatului Budeanu Radu Ioan, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.
În dosar în care apar mulți membri ai grupării Monaco, și potrivit surselor judiciare, magnatul Bogdan Buzăianu, membru al Grupării Monaco, este denunțător.
Procurorii arată în documente că ”declarațiile coroborate ale mai multor martori din dosar au susținut că în vara anului 2010, Radu Ioan Budeanu i-a transmis lui Bogdan Nicolae Buzăianu, referindu-se la contractele bilaterale de vânzare cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA, că ”decizia privind continuarea acestor contracte este în controlul doamnei Elena Udrea” .
(Februarie 2007). Ca o paranteză, cu trei ani înainte, în februarie 2007, Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu, președinte și premier la acea vreme, se contrau în direct pe TVR privind relațiile cu ”băieții deștepți” din Energie, pe relația Alro Slatina- Bodgan Buzăianu, Energy Holding și VA Tech Hydro, reprezentată atunci tot de Bogdan Buzăianu.
Sfârșitul lui 2011. DNA: Budeanu primeşte 2,5 milioane euro de la Buzăianu pentru Udrea
În același context, arată procurorii, la sfârșitul anului 2011, inculpatul Budeanu Radu Ioan a primit de la același om de afaceri o parte din suma de bani pretinsă de inculpată.
”În perioada octombrie- noiembrie 2011, când amenințarea de reziliere unilaterală a contractului din partea SC Hidroelectrica SA devenise tot mai presantă, Nicolae Bogdan Buzăianu a acceptat să remită o parte din suma pretinsă de Elena Udrea prin Radu Ioan Budeanu, sens în care a contactat-o telefonic pe Lavinia Țicu (persoană ce îi administra în fapt sumele de bani retrase numerar din conturile personale și se ocupa de achitarea taxelor, impozitelor și rezolvarea altor probleme financiare), căreia i-a solicitat să îi dea lui Radu Ioan Budeanu o sumă pe care i-o încredințase anterior”.
Așa cum rezultă din probatoriul testimonial, suma de 2.500.000 de euro i-a fost remisă lui Radu Ioan Budeanu la câteva zile de această discuție, în biroul Laviniei Țicu din București, strada Paris (sediul Energy Holding, firma contolată de Buzăianu).
În dosarul trimis în instanță, în care apar nominalizați o multitudine de lideri PDL și nu numai, rezultă, susțin procurorii, că încă din luna mai 2011, Elena Udrea îşi exprimase deja interesul pentru ”Evenimentul Zilei și Capital”.


Începutul lui 2012. DNA: Budeanu îi dă banii lui Udrea şi îi înlesneşte preluarea creanţei de 900.000 de euro pentru EvZ
”Din probele administrate în cauză, rezultă că la începutul anului 2012, Radu Ioan Budeanu i-a remis ministrului Elena Gabriela Udrea pentru rezolvrea problemei contractuale a SC Energy Holding SRL, suma de 3.800.000 USD, banii fiind predați Anei Maria Topoliceanu, în sediul PDL din Modrogan, la solicitarea Elenei Udrea”.
Aşa se face că, ”la începutul anului 2012, în scopul menționat mai sus, inculpatul Budeanu Radu Ioan i-a remis inculpatei Udrea Elena Gabriela suma de 3.800.000 USD primită de la Bogdan Buzăianu și i-a și înlesnit preluarea unei creanțe de 900.000 de euro, de la Barringwood LTD la Grammotehniki LTD, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri Buzăianu o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media”. Este vorba de ”Evenimentul Zilei și Capital”.
”Pentru a ascunde adevăratul beneficiar al creanței de 900.000 de euro, și implicit adevăratul proprietar al firmei respective cu activitate în mass media, inculpatul Budeanu Radu Ioan a facilitat inculpatei Udrea Elena Gabriela încheierea unui contract de novație cu schimbare de creditor, între firma omului de afaceri și o altă societate recomandată de inculpata Udrea Elena Gabriela”, a arătat DNA.

”Pentru a se stabli condițiile în care a fost încheiat contractul de novație dintre firma Grammotehniki și Barringwood LTD, un martor audiat al DNA a declarat că ”în septembrie 2011, Radu Budeanu i-a adus la cunoștință că se va încheia contractul de împrumut cu Bobby Păunescu și că urmează să fie încheiat un contract de novație și cesiune cu titlu gratuit a împrumutului.
Martorul a declarat că personal l-a contactat pe Bogdan Buzăianu, prin Energy Holding, care i-a confirmat încheierea tranzacției. Pentru semnarea contractului de novație, martorul a declarat că a transmis în Cipru, pe mail draftul de ”board resolution”, prin care se aprobă încheierea contractului de cesiune cu titlu gratuit, arătând că la momentul respectiv i s-a părut ”un pic ciudată” decizia cesionării cu titlu gratuit. Martorul a susținut că la semnarea deciziei a fost prezent doar el și Bobby Păunescu și că nu a cunosut vreun reprezentant al Barringwood Investment LTD și nici pe Cătălin Dan Andronic.
După încheierea acestui contract, martorul a declarat că împreună cu colegii săi a făcut o analiză a implicațiilor fiscale pe care a comunicat-o lui Radu Budeanu. Mai precis i-a spus că această cesiune cu titlu gratuit este impozabilă 16% în România și 10% în Cipru, iar Radu Budeanu le-a transmis să modifice prețul în sensul menționării ca sumă reprezentând prețul cesiunii suma de 300.000 de euro. Declarația martorului se coroborează cu celelalte probe administrate în cauză și dovedește că această creanță a fost transmisă cu titlul gratuit, tranzacția fiind intermediată de inculpatul Budeanu Radu Ioan”, notează procurorii.
Liderii grupării Monaco, asociați între ei și prieteni în firme cu nume şi acţionariat apropiat
Budeanu și Buzăianu, prieteni și asociați ai Grupării Monaco. Budeanu și Dobrescu, prieteni și asociați ai Grupării Monaco

În perioada 2008-2009, 2 dintre reprezentanții așa zisei Grupări Monaco erau și asociați direct în SC Cancan Media SRL. La finele lui 2008, începutul anului 2008, Radu Budeanu, prin offshoreul cipriot Bytheria Holdings LTD, îi transferă cele 95% de părți sociale din firmă lui Bogdan Buzăianu de la Energy Holding, astfel că pentru o perioadă de timp, Cancan a fost deținut 95% de Energy Holding, controlat de magnatul Bodgan Buzăianu și mama lui Radu Budeanu, Speranța Budeanu, cu 5%.

În perioada 2005-2006, alți 4 dintre reprezentanții așa zisei Grupării Monaco erau asociați în firma SC High Life Grup SRL. Vorbim de milionarul Cosmin Bălcăcean, afaceristul Radu Ioan Budeanu, Dragoș Emil Săvulescu, în prezent condamnat definitiv la închisoare cu executare, în dosarul lui Mazăre, și Saturn Internațional LLC, reprezentată de magnatul Dragoș Dobrescu.

În 2004-2005, magnatul Dragoș Dobrescu își făcuse o firmă cu o denumire asemnătoare- SC High Life Trust SRL, cu Oreste Alexandru Scarlat Teodorescu, Felix Aurelian Rache și aceiași milionari controversați Cosmin Bălcăcean și cel care avea să fie condamnat, Dragoș Emil Săvulescu.
Implicat într-o multitudine de societăți în relaționare cu presa sau activități de consultanță, Radu Budeanu este asociat în interiorul firmelor cu o multitudine de societăți ecranate, firme offshore cu rezidențe în paradisuri fiscale ca Cipru, Panama, Insulele Virgine Britanice și acționează printr-un cerc restrâns de apropiați.
Pe 21 octombrie 2019, profit.ro a anunțat că afaceristul Radu Ioan Budeanu, fondatorul Ciao! și al Cancan, a cumpărat mărcile Gândul, Descoperă, CSID, Apropo TV și Go4IT de la Adrian Sârbu, proprietarul Mediafax Group, preluând inclusiv echipamentele și angajații, înaintând o ofertă indicativă care a fost acceptată.
Lista completă a controversatei și periculoasei Grupări Monaco a fost publicată în premieră pe 31 mai 2012, pe siteul sorinamatei.ro.
Pentru a încerca să intimideze și pentru ca să oprească presa să nu mai relateze despre el și afacerile sale, afaceristul Radu Ioan Budeanu a acționat jurnaliști în instanță, cerând chiar ”ordonanță președințială” împotriva lor ( ”tactică” folosită și de alți lideri ai grupării Monaco), Radu Ioan Budeanu a pierdut definitiv procesul în instanțe, atât pe fond, la judecătoria Sector 2, cât și în apel, la Tribunalul București, iar până în prezent nu a respectat ce a decis definitv instanța de judecată.

