Dezastrul DNA: Avalanşă de achitări după Kovesi, procurorii nu muncesc. DNA se reface tehnic fără SRI

0
72

Au trecut vremurile când, sub mandatul Laurei Codruţa Koveşi, DNA trimitea în judecată anual peste 1200 de persoane pe „orice zboară e corupţie”, în aplauze şi sloganuri propagandistice care nu aveau legătură cu cadrul legal de aplicare a legii, în litera şi spiritul ei, şi umflând cifrele, inclusiv pe cele din prejudicii neconfirmate de instanţe şi statistici raportate greşit.

Acum continuă să vină rezultatele: De la 36% achitări definitive obţinute de DNA în 2018, DNA a trecut în 2019 de pragul critic de 50% hotârâri definitive de achitare, procurorii DNA ajungând astfel ca pe un singur an să aibă mai mulţi achitaţi definitiv în instanţe decât inculpaţi trimişi în judecată.

Atunci când Laura Codruţa Koveşi a fost impusă la şefia DNA, în 2013, în ciuda procurorilor DNA care au protestat şi public, rata de achitări definitive a DNA se afla la 8,11%.

După ce a fost revocată de la şefia DNA, după 2 mandate, devenind în iulie 2018 primul procuror şef din istoria DNA revocat, DNA a ajuns la o rată de achitări de 36% şi ulterior de 52,3%, arată chiar cifrele din bilanţurile DNA.

În 2019, DNA a trimis astfel în judecată 511 de inculpaţi, dar- mai mult de jumătate- 262 de persoane au fost achitate definitiv din dosarele lăsate în urmă, trimise în instanţe în mandatele Laurei Codruţa Koveşi.

Astfel, DNA s-a îngropat în achitări definitive din cauza probatoriilor şubrede şi pe alte motive decât modificările legislative sau deciziile CCR, rata achitărilor DNA fiind la nivel naţional la 52,3% (cu 262 de oameni achitaţi definitiv), iar la nivelul DNA Oradea ajungând la 411, 11% cu 37 de inculpaţi achitaţi definitiv.

În 2019, DNA a trimis în judecată doar 501 de inculpaţi, mai puţin cu 55 decât în anul 2018, iar problemele care reies din bilanţul DNA sunt 2: procurorii nu mai muncesc, nu îi mai duce capul să facă nimic fără SRI, obişnuiţi să le vină totul mură-n gură de la SRI, deşi şi asta i-a îngropat, rezultatele fiind factuale şi publice şi, în acelaşi timp, achitările vin din spate, cauzele ajungând la maturitatea de 3-4 ani din instanţe, procurorii DNA culegând astfel roadele muncii lor neprofesioniste alături de serviciile de informaţii, ilegal interferate în munca de cercetare penală şi fără niciun fel de studii juridice.

Aşa se face că în 2019 DNA Târgu Mureş n-a făcut niciun rechizitoriu, ci doar 2 acorduri de recunoaştere a vinovaţiei, procurorii DNA Târgu Mureş luându-şi salariile privilegiile degeaba pe 2019 din bani publici, iar DNA Ploieşti, „elita DNA”, şi DNA Piteşti au întocmit doar 2 rechizitorii pe an şi 1 acord de recunoaştere a vinovăţiei şi, respectiv, 4 rechizitorii şi 1 acord de recunoaştere a vinovăţiei.

În acelaşi timp, datele din bilanţul DNA arată că DNA Oradea, Alba şi Târgu Mureş nu-şi soluţionează nici măcar dosarele pe care le au de rezolvat, procurorii nu prea mai sunt dornici, nici nu au vechimea sau experienţa necesare să vină să lucreze în DNA, asta în timp ce peste DNA curg achitările, când DNA, în aceeaşi perioadă Kovesi, făcea o treime din dosarele pe un an pe abuz în serviciu profitând de laxitatea şi reinterpretarea greşită şi intenţionată a legii.

În ciuda retoricii publice, prin care tot DNA arată că moare de dorul SRI, pentru că SRI nu mai face nici cercetare penală ilegală cu DNA, nici filaje, nici supraveghere tehnică, nici redări greşite, nu mai stă nici în birourile DNA, nici nu mai trimite informări sau decupează date din aproape 30.000 de mandate de siguranţă naţională, DNA arată că a început să se pună pe picioare din punct de vedere tehnic.

DNA şi-a conectat deja 8 din cele 14 servicii teritoriale la Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, creşterea numărului de înregistrări audio şi a supravegherilor operative fiind de peste 160% şi, respectiv de 200%.

În perioada următoare, DNA urmează să-şi conecteze şi celelalte 4 servicii teritoriale ale DNA la Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor.

În privinţa industriei denunţătorilor trimişi tot de SRI la DNA, recent, chiar DNA a arătat că denunţătorul în cazul S.Pintea este un furnizor din industria medicală inclusiv pentru SRI şi SRI, sancţionat pentru „practici de corupţie” de către Banca Mondială.


Defalcate pe fiecare Serviciu Teritorial în parte, achitările DNA pe 2019, ca şi puterile tehnice ale DNA arată în felul următor:

Secţia I a DNA ( L.C.Koveşi, Marius Iacob, Dana Tiţian, Gheorghe Popovici)- 146,94% de achitări definitive- 72 de inculpaţi DNA achitaţi

În cursul anului 2019, au existat 15 hotărâri definitive prin care s-a dispus achitarea unui număr de 72 inculpați (față de 8 hotărâri prin care au fost achitați definitiv 19 inculpați în anul 2018). Ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 146,94% (49 inculpați trimiși în judecată în anul 2019 / 72 inculpați achitați definitiv în anul 2019). Dosare restituite- 9,09%. Ponderea cauzelor restituite de către judecătorul de cameră preliminară din totalul cauzelor trimise în judecată prin rechizitoriu, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 9,09% (11 cauze trimise în judecată prin rechizitoriu / 1 cauză restituită de judecătorul de cameră preliminară). 58 de inculpaţi condamnaţi definitiv în 2019. Instanțele de judecată au dispus, în cursul anului 2019, condamnarea definitivă a 58 inculpați, prin 28 hotărâri (față de 23 hotărâri prin care au fost condamnați definitiv 54 inculpați în anul 2018).

Secţia a II a DNA (Călin Nistor, Marius Bulancea, Claudiu Dumitrescu)- 26,23% de achitări definitive- 32 de inculpaţi achitaţi definitiv

În cursul anului 2019, instanțele de judecată au pronunțat soluții de achitare definitivă a 32 inculpați (în 13 dosare penale) din care 7 inculpați în baza art.16 lit. a N.C.pr.pen., 20 inculpați în baza art.16 lit.b din N.C.pr.pen. (dintre care 18 cu reținerea tezei I, iar 2 cu reținerea tezei a II-a), 2 inculpați în baza art.16 lit.c din N.C.pr.pen. și 3 inculpați în baza art.181 din C.p. 1968. Ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 26,23% (122 inculpați trimiși în judecată în anul 2019 / 32 inculpați achitați definitiv în anul 2019). Dosare DNA restituite- 3,33%. Ponderea cauzelor restituite de către judecătorul de cameră preliminară din totalul cauzelor trimise în judecată prin rechizitoriu, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 3,33% (30 cauze trimise în judecată prin rechizitoriu / 1 cauză restituită de judecătorul de cameră preliminară). Condamnările definitive nu sunt trecute.

Serviciul pentru militari DNA- 133,33% de achitări definitive- 8 inculpaţi achitaţi definitiv

Ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 133,33% (6 inculpați trimiși în judecată în anul 2019 / 8 inculpați achitați definitiv în anul 2019). Nicio restituire. 13 inculpaţi condamnaţi definitiv în 2019. S-a dispus, prin 7 hotărâri definitive (față de 6 în anul 2018), condamnarea a 13 inculpați (față de 12 în anul 2018), trimiși în fața instanței judecată prin rechizitorii întocmite de procurori militari.

DNA Alba Iulia- 30,77% achitări definitive- 4 inculpaţi achitaţi definitiv

Ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 30,77% (13 inculpați trimiși în judecată în anul 2019 / 4 inculpați achitați definitiv în anul 2019).3 inculpaţi condamnaţi definitiv. Printr-o hotărâre judecătorească definitivă au fost condamnați 3 inculpați trimiși în judecată de structura teritorială de parchet.

DNA Bacău- 2,4% achitări definitive, 1 inculpat achitat definitiv

Ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 2,4% (41 inculpați trimiși în judecată în anul 2019 / 1 inculpat achitat definitiv în anul 2019). Nicio restituire definitivă. 8 inculpaţi condamnaţi definitiv. De asemenea, prin 5 hotărâri definitive s-a dispus condamnarea a 8 inculpați, trimiși în judecată prin rechizitoriile întocmite de serviciul teritorial (comparativ cu 16 hotărâri de condamnare a 43 inculpați in 2018).

DNA Braşov- 9.09% achitări definitive, 2 inculpaţi achitaţi definitiv

Ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 9,09% (22 inculpați trimiși în judecată în anul 2019 / 2 inculpați achitați definitiv în anul 2019).9 inculpaţi condamnaţi definitiv. Prin 8 hotărâri definitive au fost condamnați 9 inculpați persoane fizice și 1 inculpat persoană juridică, trimiși în judecată prin rechizitoriile întocmite de serviciul teritorial, (față de 5 hotărâri definitive în anul 2018, cu 9 inculpați persoane fizice și 1 persoană juridică). Nicio restituire definitivă.

DNA Cluj- 1,98% achitaţi definitiv- 2 inculpaţi achitaţi definitiv

Ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 1,98% (101 inculpați trimiși în judecată în anul 2019 / 2 inculpați achitați definitiv în anul 2019). 9,09% cauze restituite. Ponderea cauzelor restituite de către judecătorul de cameră preliminară din totalul cauzelor trimise în judecată prin rechizitoriu, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 9,09% (11 cauze trimise în judecată prin rechizitoriu / 1 cauză restituită de judecătorul de cameră preliminară). 23 de inculpaţi condamnaţi definitiv. Prin cele 13 hotărâri judecătorești definitive s-a dispus condamnarea a 23 de inculpați trimiși în judecată de procurorii serviciului teritorial (10 hotărâri definitive de condamnare a 21 de inculpați în anul 2018).

DNA Constanţa- 35,56% achitări definitive-16 inculpaţi achitaţi definitiv

În cursul anului 2019 s-au înregistrat 8 hotărâri judecătorești de achitare rămase definitive în 8 cauze cu 16 inculpați, spre deosebire de 7 cauze cu 16 inculpați în anul 2018. Ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 35,56% (45 inculpați trimiși în judecată în anul 2019 / 16 inculpați achitați definitiv în anul 2019). 34 de inculpaţi condamnaţi definitiv. În anul 2019, un nr. de 13 hotărâri au rămas definitive prin care s-a dispus condamnarea a 34 de inculpați trimiși în judecată prin rechizitoriile întocmite de Serviciul Teritorial Constanța (față de 14 hotărâri de condamnare cu 19 inculpați în anul 2018, iar în urma admiterii de către instanță a unui număr de 14 acorduri de recunoaștere a vinovăției au fost condamnați definitiv 14 inculpați. 3 cauze restituite. În cursul anului 2019, au fost înregistrate 3 hotărâri definitive de restituire a cauzei la procuror pentru neregularitatea actului de sesizare referitoare la 1 sesizare a instanței prin acord de recunoaștere a vinovăției și 2 trimiteri în judecată prin rechizitorii. Ponderea cauzelor restituite de către judecătorul de cameră preliminară din totalul cauzelor trimise în judecată prin rechizitoriu, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 33% (30 cauze trimise în judecată prin rechizitoriu / 1 cauză restituită de judecătorul de cameră preliminară).

DNA Craiova-12,5% achitări definitive-2 inculpaţi achitaţi definitiv

Au existat două hotărâri prin care s-a dispus achitarea definitivă a unui număr de 2 inculpați. Ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 12,5% (16 inculpați trimiși în judecată în anul 2019 / 2 inculpați achitați definitiv în anul 2019). 13 inculpaţi condamnaţi definitiv. Au fost condamnați 13 inculpați, prin 12 hotărâri definitive, trimiși în judecată prin rechizitoriile întocmite de serviciul teritorial (19 hotărâri definitive de condamnare a 41 inculpați, în anul 2018).Nu au existat restituiri definitive.

DNA Galaţi-121,43% achitări definitive- 17 inculpaţi achitaţi definitiv

În anul 2019, instanțele de judecată au dispus achitarea unui număr de 17 inculpați, în 6 cauze, în temeiul art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din c.pr.pen. (12 inculpați), în temeiul art. 16 lit. c) C.pr.pen. (4 62 inculpați) și în temeiul art. 16 alin. (1) lit. d) c.pr.pen. (1 inculpat), față de achitarea unui număr de 3 inculpați, în 3 cauze penale în anul 2018 – în temeiul art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din c.pr.pen. (1 inculpat), în temeiul art. 16 lit. b) teza II C.pr.pen. (1 inculpat) și în temeiul art. 16 alin. (1) lit. a) c.pr.pen. (1 inculpat). Ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 121,43% (14 inculpați trimiși în judecată în anul 2019 / 17 inculpați achitați definitiv în anul 2019). 6 inculpaţi condamnaţi definitiv. În anul 2019, instanțele de judecată au pronunțat 5 hotărâri de condamnare definitive (față de 6 în anul 2018) privind un număr de 6 inculpați (față de 23 inculpați în anul 2018).Drept urmare, hotărârile de condamnare definitive au scăzut cu 16,66%.

DNA Iaşi- 161,11% de achitări definitive, 29 de inculpaţi achitaţi definitiv

În ceea ce privește hotărârile definitive de achitare înregistrate în cursul anului 2019 arătăm faptul că la nivelul Serviciului Teritorial Iași au fost achitați definitiv total, în 6 cauze penale, un număr de 29 inculpați (din care 3 reținuți și arestati preventiv), din care 3 inculpați achitați definitiv în temeiul art 16 lit. a) C.pr.pen.; 23 inculpați achitați definitiv în temeiul art.16 lit. b) C.pr.pen; 0 inculpați achitați definitiv în temeiul art.16 lit.c) C.pr.pen.; 1 inculpat achitat definitiv în temeiul art.16 lit.d C.pr.pen.; 2 inculpați achitați definitiv în temeiul art 18 ind.1 C.pen. 1969. Ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 161,11% (18 inculpați trimiși în judecată în anul 2019 / 29 inculpați achitați definitiv în anul 2019). 25 de inculpaţi codamnaţi definitiv. În anul 2019, instanțele de judecată din raza de competența a Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au pronunțat un număr de 15 hotărâri definitive prin care s-a dispus condamnarea a 25 de inculpați. Nicio restituire definitivă.

DNA Oradea- 411,11% achitări definitive- 37 de inculpaţi achitaţi definitiv

În cursul anului 2019 au fost pronunțate un număr 6 hotărâri definitive prin care s-a dispus achitarea a 37 inculpați (2 hotărâri, privind 6 inculpați achitați definitiv în 2018). Ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 411,11% (9 inculpați trimiși în judecată în anul 2019 / 37 inculpați achitați definitiv în anul 2019). 9 inculpaţi condamnaţi definitiv. Au fost condamnați 9 inculpați, prin 4 hotărâri definitive, trimiși în judecată prin rechizitoriile întocmite de serviciul teritorial (8 hotărâri definitive de condamnare a 15 inculpați, în anul 2018).Nicio restituire definitivă.

DNA Piteşti- 250% achitări definitive- 15 inculpaţi achitaţi definitiv

Ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 250% (6 inculpați trimiși în judecată în anul 2019 / 15 inculpați achitați definitiv în anul 2019). 16 inculpaţi condamnaţi definitiv. Calitatea actelor de urmărire penală a fost bună, având în vedere că în cursul anului 2019 au rămas definitive hotărâri penale de condamnare într-un număr de 5 cauze, față de 16 inculpați (față de 10 hotărâri definitive de condamnare a 35 de inculpați), 15 inculpați achitați definitiv ( 11 în anul 2018), soluții apreciate ca nefiind imputabile procurorului de caz. Nu au existat cauze în care, prin hotărâri definitive, judecătorul de cameră preliminară să dispună restituirea la procuror în baza art. 346 C.pr.pen. Nicio restituire definitivă.

DNA Ploieşti- 133,33% achitări definitive- 8 inculpaţi achitaţi definitiv

Ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 133,33% (6 inculpați trimiși în judecată în anul 2019 / 8 inculpați achitați definitiv în anul 2019). 50% restituiri. Ponderea cauzelor restituite de către judecătorul de cameră preliminară din totalul cauzelor trimise în judecată prin rechizitoriu, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 50% (2 cauze trimise în judecată prin rechizitoriu / 1 cauză restituită de judecătorul de cameră preliminară). 8 inculpaţi condamnaţi definitiv. S-a dispus condamnarea a 8 inculpați prin 2 hotărâri definitive (7 inculpați condamnați prin 5 hotărâri definitive, în anul 2018).

DNA Suceava- 25% achitări definitive,16 inculpaţi achitaţi definitiv

În anul 2019, prin 4 hotărâri s-a dispus achitarea defintivă a unui număr de 4 inculpați. Ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 25% (16 inculpați trimiși în judecată în anul 2019 / 4 inculpați achitați definitiv în anul 2019).9 inculpaţi condamnaţi definitiv. Au fost condamnați 9 inculpați prin 5 hotărâri definitive, trimiși în judecată prin rechizitoriile întocmite de serviciul teritorial (7 hotărâri definitive de condamnare a 7 inculpați, în anul 2018). Nicio restituire definitivă.

DNA Timişoara- 60% achitări definitive, 9 inculpaţi achitaţi definitiv

Totodată, prin 3 hotărâri s-a dispus achitarea definitivă a unui număr de 9 inculpați. Ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 60% (15 inculpați trimiși în judecată în anul 2019 / 9 inculpați achitați definitiv în anul 2019). 9 inculpaţi condamnaţi definitiv. Prin 3 hotărâri definitive au fost condamnați 9 inculpați, trimiși în judecată prin rechizitoriile întocmite de serviciul teritorial (9 hotărâri de condamnare a 33 inculpați, în anul 2018).

DNA Târgu Mureş- 200% achitări definitive-4 inculpaţi achitaţi definitiv. Niciun rechizitoriu în 2019, nicio condamnare în 2019

În anul 2019 au fost 4 hotărâri definitive prin care s-au dispus achitarea a 4 inculpați (comparativ cu anul 2018 au fost 2 hotărâri definitive prin care s-au dispus achitarea a 2 inculpați), în baza art.16 lit. a și d) C.pr.pen, soluțiile de achitare fiind apreciate ca neimputabile. Ponderea inculpaților achitați din totalul inculpaților trimiși în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 200% (2 inculpați trimiși în judecată în anul 2019 / 4 inculpați achitați definitiv în anul 2019). 100% cauze restituite. Ponderea cauzelor restituite de către judecătorul de cameră preliminară din totalul cauzelor trimise în judecată prin rechizitoriu, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 100% (0 cauze trimise în judecată prin rechizitoriu / 1 cauză restituită de judecătorul de cameră preliminară). Niciu rechizitoriu în 2019, nicio condamnare. În anul 2019 nu au fost întocmite rechizitorii, comparativ cu anul 2018, când au fost emise 5 rechizitorii prin care s-a dispus trimiterea în judecată a 18 inculpați (din care 1 persoană juridică și 4 arestați preventiv).

Biroul Telecomunicații DNA în 2019: 424 de mandate de supraveghere tehnică în 2109 pe 689 de posturi telefonice

Ofițerii Biroului Telecomunicații au fost delegați să efectueze acte de urmărire penală într-un număr de 114 cauze. Pe parcursul anului 2019 au fost primite, în vederea punerii în aplicare, un număr de 261 de încheieri emise de către instanțe (față de 164 emise în cursul anului 2018), însumând un număr de 424 de mandate de supraveghere tehnică (față de 238 în anul 2018)73.

Numărul total al posturilor telefonice cu privire la care au fost puse în executare măsuri de supraveghere tehnică constând în interceptarea comunicațiilor a fost de 689 (față de 482 în anul precedent).

De asemenea, au fost puse în aplicare 32 ordonanțe provizorii emise de procuror (față de 15 în anul 2018). Într-un număr de 7 dosare, la solicitare procurorilor de caz s-a procedat la ascultarea în integralitate, în timp real ori la scurt timp după purtarea acestora, a telecomunicațiilor care au făcut obiectul măsurilor de supraveghere.

În cazul interceptării comunicațiilor, în 27 de situații s-a dispus încetarea de îndată a acestora (numărul a fost același în anul 2018). Pe parcursul anului 2018 au fost realizate un număr de 185 consemne operative (față de 111 consemne în cursul anului 2018).

Biroul Telecomunicații a răspuns unui număr de 99 de solicitări de identificare a utilizatorilor posturilor telefonice (față de 127 în cursul anului 2018); în realizarea acestei activități a fost identificat un număr de 1848 de persoane și posturi telefonice (comparativ cu 14.957 în anul precedent74) și 5 IP-uri, privind un număr de 219 persoane (fizice ori juridice).

Ca urmare a interceptării comunicațiilor, ofițerii Biroului Telecomunicații au întocmit 370 de procese verbale de redare, însumând 121 de ore (7245 de minute) de înregistrare, în 32 de dosare penale (față de 1646 de procese-verbale însumând 220 ore de redare în cursul anului 2018).

A fost pus în executare un număr de 38 de solicitări privind obținerea datelor de trafic și de localizare prelucrate de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice (față de 19 în anul precedent), privitoare la 113 de posturi și dispozitive de comunicare75 (față de 158 de posturi și dispozitive de comunicare în cursul anului 2018). Totodată, în cursul anului 2019 ofițerii de poliție ai Biroului Telecomunicații au realizat ascultarea comunicărilor telefonice în alte 19 dosare (dosare vechi, după expirarea măsurilor de supraveghere tehnică); în 5 dintre aceste cauze, ascultarea s-a făcut în integralitate; această activitate a presupus participarea majorității colectivului Biroului Telecomunicații.

La solicitarea procurorilor de caz, ofițerii Biroului Telecomunicații au procedat la ascultarea în timp real a telecomunicațiilor, în momentele de interes pentru urmărirea penală, în 85 de situații.

Între acestea, s-a asigurat sprijin tehnic la efectuarea a 26 de percheziții domiciliare, sprijin constând în ascultare în timp real a telecomunicațiilor și comunicare către ofițerii de poliție din teren a datelor relevante rezultate. Totodată, au fost realizate 20 activități de scanare cu sistemul portabil de identificare a posturilor telefonice (în trei cauze penale).

Nu în ultimul rând, pe parcursul anului 2019 ofițerii Biroului Telecomunicații au realizat conectarea la Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor a 8 servicii teritoriale ale Direcției Naționale Anticorupție – Suceava, Timișoara, Alba-Iulia, Craiova, Târgu Mureș, Galați, Constanța și Iași.

Biroul tehnic DNA în 2019: 217 mandate de supraveghere tehnică pe ambientale, 305 înregistrări audio- video

Ofițerii Biroului Tehnic au fost delegați să efectueze acte de urmărire penală într-un număr de 82 de cauze, cu privire la 217 mandate de supraveghere tehnică și 15 ordonanțe provizorii emise de procuror.

În cadrul activităților de punere în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică vizând interceptarea în mediu ambiental au fost efectuate un număr de 305 înregistrări audio-video (comparativ cu 119 în cursul anului 2018); au fost realizate activități de pătrundere și instalare de aparatură fixă în 4 imobile și în 2 autoturisme, în toate situațiile în cauze ale Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.

Totodată, ca urmare a punerii în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică vizând interceptarea în mediu ambiental au fost întocmite 122 de procese-verbale de redare, totalizând 3300 de file și 55 de ore de înregistrare (comparativ cu 143 de procese-verbale de redare, însumând 96 de ore de înregistrare, în cursul anului 2018).

Ofițerii de poliție judiciară ai Biroului Tehnic au întocmit 176 de planșe fotografice (față de 167 în cursul anului 2018) și au realizat o marcare criminalistică (față de 2 marcări în anul 2018). Cum am arătat și în partea introductivă, ofițerii de poliție ai Biroului Tehnic au participat la realizarea unei activități de constatare a unor infracțiuni flagrante.

În anul 2019 au fost efectuate activități tehnice de distorsionare a vocii și imaginii cu privire la declarațiile martorilor față de care s-au dispus măsuri de protecție într-o situație, însumând 3 de ore de înregistrare (față de 5 situații, însumând 14 de ore de înregistrare în cursul anului 2018). Pe parcursul anului 2019 Biroul Tehnic a participat la desfășurarea a două cercetări la fața locului (același număr ca în anul anterior).

Din care 182 de posturi telefonice și 31 de IMEI-uri.  Anterior doar două servicii teritoriale (Bacău și Cluj-Napoca) erau conectate la Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor. În prima parte a anului 2020, urmează a fi conectate și celelalte 4 servicii teritoriale.

Ofițerii Biroului Tehnic au realizat un număr de 47 activități de supraveghere operativă (față de 16 în anul precedent), însumând un număr de 92 de zile. În două cauze, ambele ale Secției de combatere a corupției, ofițerii Biroului Tehnic au procedat la ascultarea în integralitate a înregistrărilor efectuate în mediu ambiental, puse la dispoziție de procurorii de caz (în total un număr de 90 de DVD-uri de înregistrări în mediul ambiental), selectarea celor relevante și întocmirea de procese-verbale de redare.

Raportul DNA pe 2019 poate fi citit aici (dublu click)

Citeşte şi DNA a bătut în 2019 recordul incompetenţei: 52,3% din inculpaţii DNA, achitaţi definitiv

Lasă un răspuns