DREPTUL la viaţă privată poate deveni următoarea VICTIMĂ a COVID-19
Washington (AFP), duminică, 29 martie 2020 – Tehnologia de supraveghere digitală și de smartphone-uri se poate dovedi utilă în controlul pandemiei coronavirusului – dar unii activiști se tem că acest lucru ar putea însemna un prejudiciu pe termen lung asupra vieții private și drepturilor digitale.
Din China până în Singapore până în Israel, guvernele au ordonat monitorizarea electronică a mișcărilor cetățenilor lor în efortul de a limita contagiunea.
În Europa și Statele Unite, firmele de tehnologie au început să partajeze date ale unor smartphone-uri „anonimizate” pentru a urmări mai bine focarul.
Aceste mișcări lovit în sufletul activiștilor confidenţialităţii, susţinători ai drepturilor la viaţă privată, care recunosc nevoia de tehnologie în a salva vieți în timp ce sunt speriaţi de un potențial de abuz.
“Guvernele din întreaga lume cer noi puteri extraordinare de supraveghere în masă, puteri destinate ca să controleze răspândirea virusului”, a spus Electronic Frontier Foundation într-o postare online.
“Mulți ne vor invada intimitatea, ne vor descuraja libertatea de exprimare și vor împărți cu disperare grupurile vulnerabile de oameni. Guvernele trebuie să arate că aceste puteri ar fi de fapt eficiente, bazate pe știință, necesare și proporționale.”
Măsurile diferă de la un loc la altul.
Hong Kong a ordonat persoanelor sosite din străinătate să poarte brățări de urmărire, iar Singapore are o echipă de detectivi digitali dedicați care îi monitorizează pe cei care trăiesc sub carantină.
Serviciul de informaţii intern din Israel, Shin Bet, a început să utilizeze tehnologie avansată și date de telecomunicații pentru a urmări civilii.
În cea mai strictă mișcare, China le-a oferit oamenilor coduri de smartphone afișate în verde, galben și roșu, determinând unde pot și nu pot merge cetățenii.
China este, de asemenea, printre țările care intensifică cenzura în legătură cu criza, a spus observatorul pentru drepturile omului, Freedom House, în timp ce alții blochează site-urile web sau închid accesul la internet.
“Am observat o serie de semne referitoare la faptul că regimurile autoritare folosesc COVID-19 ca pretext pentru a suprima discursul independent, pentru a spori supravegherea și pentru a restricționa drepturile fundamentale, depășind ceea ce este justificat de nevoile de sănătate publică”, a declarat Michael Abramowitz, președinte a grupului.
„Normalizarea” supravegherii în masă
Unii activiști invocă precedentul atacurilor din 11 septembrie 2001, care au deschis ușa unei supravegheri mai invazive în numele securității naționale.
„Există riscul ca aceste instrumente să se normalizeze și să continue chiar și după încetinirea pandemiei”, a spus Darrell West, care conduce Centrul de Inovare Tehnologică al Instituției Brookings.
Dar chiar și unii apărători ai confidențialității digitale spun că poate fi prudent să folosești unele dintre datele disponibile pentru a ajuta la controlul focarului.
„Nu sunt împotriva combaterii acestei epidemii cu date sau tehnologie”, a declarat Ryan Calo, cercetător al Universității din Washington afiliat la Centrul pentru Internet și Societate al Stanford.
„Problema cu implementarea supravegherii în caz de urgență este că ar putea să-i obişnuiască pe oameni. Calo a spus că este un compromis dificil, menționând că chiar și conștientizarea faptului că este urmărit sau monitorizat are un impact asupra sentimentelor de confidențialitate și securitate personală ale oamenilor.
O aplicație pentru asta
O mare parte a dezbaterilor se concentrează pe urmărirea locației smartphone-ului, o problemă sensibilă care a fost în centrul numeroaselor dispute privind confidențialitatea.
De când a început pandemia au fost dezvoltate mai multe aplicații care folosesc tehnologia pentru a urmări focarul.
Unul dintre cercetătorii Institutului de Tehnologie din Massachusetts stabilește dacă oamenii au „au călcat pe acelaşi drum” cu o persoană infectată – deși ar funcționa doar dacă – din lipsa unui termen mai bun – ar merge viral.
Cercetătorii Universității Cornell au dezvoltat o altă aplicație care le permite utilizatorilor să își partajeze anonim locațiile și statutul COVID-19 pentru a primi alerte despre alte cazuri din apropiere.
Firma de tehnologie din New York, Unacast, a creat un „scor de distanțare socială” care folosește locațiile smartphone-urilor pentru a determina amploarea respectării recomandărilor pentru menținerea distanțelor sigure.
“Poate fi util să știți dacă oamenii practică distanțarea socială. Acest lucru poate oferi informații la care să se acţioneze”, a spus Calo.
El a susținut însă că datele cu numeroase informații despre infecții sunt probabil „pline de inexactități” și ar putea oferi oamenilor un sentiment fals de securitate.
Un grup de cercetători universitari a dezvoltat o versiune preliminară a unei aplicații concepute pentru a permite oamenilor să partajeze date despre locație și infecții folosind tehnologia Bluetooth a smartphone-urilor fără a compromite confidențialitatea personală.
„Am conceput-o astfel încât, dacă o persoană coboară cu COVID, există o modalitate de a trimite o alertă (celor apropiați) fără a identifica cine este acea persoană”, a spus Tina White, studentă la Stanford și co-fondator al Covid- watch app.
White a spus că ea și alți cercetători au venit cu această noțiune ca o alternativă la măsurile „autoritare” adoptate în unele părți ale lumii.
Ea a recunoscut că aplicația ar fi la fel de utilă decât numărul de oameni care o folosesc – dar a spus că tehnologia este pusă la dispoziție în mod liber și a sugerat că „Android și Apple ar putea utiliza această opțiune într-o actualizare a sistemului” pentru a asigura adoptarea ei largă.