DOCUMENTELE care îl devoalează pe Sorin Oancea/B1 tv în scandalul cu banii garantaţi de Guvern exact în ziua în care a întrerupt contractele a 2 jurnalişti

1
68

LUNI, 27 APRILIE 2020, cu o zi înainte de solicitarea B1 tv prin IMM Invest emisiunile celor 2 jurnalişti figurau pe post, potrivit chiar programului B1 tv

Luni, 27 aprilie 2020, înainte ca postul B1 tv, prin patronat, să aplice la împrumuturi garantate de Guvern prin IMM Invest, emisiunile jurnaliştilor Andrei Bădin şi Sorina Matei, pe staţia B1 tv, figurau în programul transmis tuturor prezentatorilor şi producătorilor chiar în aceeaşi după amiază.

MARTI, 28 APRILIE 2020. Ora 13.07. B1 tv aplică la credite garantate de Guvern/stat prin IMM Invest

Marţi, televiziunea B1 TV Channel SRL al cărui co-patron şi director general al B1 tv este Sorin Oancea, a aplicat la împrumuturi garantate de Guvern prin IMM Invest. Exact în ziua relansării siteului IMM Invest, marţi, 28 aprilie 2020.

Publicaţia Profit anunţa marţi că B1 tv a fost printre primele zone din presă care a aplicat prin IMM Invest (dublu click).

“Guvernul a lansat azi site-ul pe care pot fi depuse aplicațiile pentru programul IMM Invest cu garanții de stat de 15 miliarde de lei. Firmele au dat iama după o așteptare de mai bine de zece zile. Până la ora 13 erau deja 10.000 de aplicați depuse. La ora 15 ajunseseră la 14.000, iar la ora 17 au atins circa 17.000 (…).

Firma care controlează televiziunea B1 TV este, de asemenea, pe lista cererilor de finanțare. B1 TV Channel SRL avea anul trecut afaceri de 27 de milioane de lei și un profit de aproape 11 milioane de lei.”, arăta Profit.ro.

Datele IMM Invest arată că B1 TV Channel SRL a aplicat pentru împrumuturi garantate de stat, marţi, 28 aprilie 2020, exact în ziua relansării IMM Invest, la ora 13.07, solicitarea apărând ca fiind deja „trimisă”.

Potrivit Ministerului de Finanţe, B1 TV Channel SRL are profit net declarat pe 2019, de 2,3 milioane de euro, calculată la o rată medie a euro de 4,7 lei/euro.

MARTI, 28 APRILIE 2020. Ora 20.10. Apropiaţi ai conducerii B1 tv sună jurnaliştii să le spună că nu mai au contracte fără să ofere explicaţii

În aceeaşi zi de marţi,  28 aprilie 2020, după câteva ore de la solicitarea prin IMM Invest, jurnaliştii postului B1 tv, Andrei Bădin şi Sorina Matei, au fost sunaţi şi anunţaţi de către un apropiat al conducerii/patronatului, Violeta Dincă/Stănescu, că le-au fost reziliate contractele, fără nicio explicaţie. Ultimul jurnalist a fost sunat la ora 20.10. La 7 ore după ce B1 TV aplicase prin IMM Invest.

MIERCURI, 29 APRILIE 2020, B1 tv comunică prin mail rezilierea contractelor începând cu ziua de vineri, 1 mai 2020.

Miercuri, Violeta Dincă/Stănescu, acelaşi apropiat al patronatului B1 tv, a comunicat unui jurnalist prin email şi whatsapp decizia de reziliere a contractului prin semnătura ei/împuternici, decizie anunţată cu o zi înainte, marţi, prin telefon, semnată miercuri şi efectivă de vineri.

În decizie se arată că se încetează contractul „de îndată, fără preaviz, fără plata unei despăgubiri”. “Dorim să vă asigurăm că, pe viitor, în măsura în care vom avea vreun alt proiect, proiect în care vă veţi potrivi cerinţelor, vom apela negreşit la dumneavoastră, iar în cazul în care veţi dori să colaborăm ne va face o deosebită placere”.

JOI, 30 APRILIE 2020. B1 tv face „damage control” prin Pagina de Media. Guvernul Orban dă 40 de milioane de euro prin OUG “la presă”,demersul stârnind îngrijorări

Joi, 30 aprilie 2020, B1 TV, prin siteul Pagina de media de care conducerea B1 este apropiat, anunţă că pe B1 tv vineri, 1 mai, intră un documentar la ora 22.000, fără a preciza că emisiunile realizate de cei 2 jurnalişti nu mai există, că emisiunile au fost scoase, că emisiunea de vineri, Actualitatea Românească de la ora 21.00 nu mai există, că au fost înrerupte contractele jurnaliştilor şi fără a informa transparent publicul.

Joi seară, Guvernul Orban dă prin OUG 40 de milioane de euro “la presă”, demersul stânind îngrijorări de dinainte (dublu click). Centrul pentru jurnalism independent scrie că această inițiativă a Guvernului ”naște suspiciuni”.

De marţi, până duminică, B1 tv nu a comunicat deciziile privind cei 2 jurnalişti public şi transparent.

Duminică, 3 mai 2020, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, unul din jurnalişti a scris pe Facebook ce se întâmplase de fapt.

Luni, 4 mai 2020, directorul general B1 tv, Sorin Oancea nu a putut contrazice informaţiile despre aplicarea prin IMM Invest în aceeaşi zi cu telefoanele date de apropiaţi jurnaliştilor, şi s-a lansat în afirmaţii conspiraţioniste pe teme de Rusia ajungând până la republicanii din SUA.

Luni, pentru pagina de media (dublu click), Sorin Oancea nu a putut nega informaţiile legate de aplicarea prin IMM Invest în aceeaşi zi cu rezilierea contractelor, dorind să lase impresia că este doar o simplă coincidenţă.

“Programul de sprijinire a presei nu este pentru B1, este pentru toată presa, iar B1 nu va avea mari beneficii din acest program, așa cum este el conceput acum. În ceea ce privește programul pentru IMM-uri, nu este o finanțare a Guvernului, ci o finanțare bancară, la care pot participa toate companiile care reușesc să convingă o bancă de faptul că pot fi finanțate. După răspunsul băncii, statul acordă eventual garanții. Nu este nicio legătură cu aceste aspecte, a declarat Oancea, pentru pagina de media.

Nici pentru ştiripesurse, postul B1 tv nu a putut nega informaţia privind accesarea prin IMM Invest, spunând că „accesarea programului IMM Invest se face pe baza unor criterii clare de calificare, laudele aduse Guvernului nefiind printre acestea. În plus, relația directă este cu băncile care acordă credite și nu cu Guvernul. Ne scapă legătura care ar putea exista între accesarea acestui program și relația contractuală a unui post de televiziune cu un realizator de emisiuni”.

Apoi, Sorin Oancea s-a lansat în acuzaţii conspiraţioniste vizavi de Rusia- SUA, finalizând prin a trimite mesaje unui jurnalist despre linkuri cu Partidul Republican din SUA, FBI şi avocata Ingrid Mocanu, provocând amuzamentul multora.

În 2015, potrivit presei, Sorin Oancea, director general B1 tv şi co-patron, a fost audiat ca martor la DNA în dosarul contracte/ Marian Vanghelie (dublu click).

În 2016, potrivit presei, Sorin Oancea, director general B1 tv şi co-patron, a fost audiat ca martor la DNA în dosarul fonduri/Ludovic Orban (dublu click ).

În februarie 2020, Bobby Păunescu, până recent partener al lui Sorin Oancea în B1 tv, a fost audiat ca martor în alt dosar penal deschis în 2019.

1 comment

  1. M_Stanescu 12 iunie, 2020 at 21:01 Răspunde

    Doamna Violeta Dincă nu mai poartă numele Stănescu din data de 7 noiembrie 2011, conform Certificatului de divorț nr. 7551/2011 eliberat de Primăria Sectorului 5 – Dosar 314173/2011

Lasă un răspuns