Anchetă VF: Familia conducătoare a Emiratelor Arabe Unite a trimis, la cerere, Casei Albe la începutul pandemiei 3,5 milioane de kituri de testare chinezeşti bune de nimic

0
59

„Pe 31 martie, la 3 săptămâni după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat noul coronavirus drept pandemie, un camion DHL a ajuns degrabă la ambasada Emiratelor Arabe Unite din Washington, DC, livrând o marfă prețioasă: 1 milion de teste de diagnostic chinezeşti pentru COVID-19, ordonată la cererea administrației Trump.

În mod normal, achizițiile guvernului federal vin cu contracte detaliate, pline cu acronime și coduri de identificare. Acestea necesită înscrierea de la un ofițer contractual autorizat și sunt de obicei făcute publice într-o bază de date privind achizițiile publice ale guvernului american, în cadrul unui sistem destinat ca acoperire împotriva deșeurilor, fraudei și abuzurilor.

Această achiziție nu a apărut în nicio bază de date guvernamentală. De asemenea, nu a fost implicat niciun ofițer contractual. În schimb, a fost documentată printr-o factură obținută de Vanity Fair, de la o companie, Cogna Technology Solutions (numele propriu scris sub denumirea de „Tecnologie” pe factură), care a notat o comandă totală de 3,5 milioane de teste pentru o sumă de 52 milioane dolari. . „Numele clientului” a notat pur și simplu „WH”.

În următoarele trei luni, proveniența misterioasă a testelor va provoca confuzie și arătări cu degetul. O companie de artificial intelligence cu sediul în Abu Dhabi, Grupul 42, în legături strânse cu familia conducătoare a Emiratelor Unite, s-a identificat ca fiind vânzătorul a 3,5 milioane de teste și a cerut plata. Cererile sale au fost dirijate prin diferite divizii din cadrul serviciilor de sănătate, ai căror avocați au căutat în zadar un ofițer contractant de bună credință.”, dezvăluie jurnaliştii Vanity Fair.

În acea perioadă, peste 2,4 milioane de americani au contractat COVID-19 și 123.331 dintre ei au murit din cauza bolii. Mai întâi la New York și apoi în alte state din țară, guvernanții, experții în sănătate publică și cetățenii înspăimântați au sunat alarma că lipsa critică de teste și timpul pentru a obține rezultate, au afectat răspunsul SUA în lupta cu pandemia.

Dar milioanele de teste, dintre care unele au fost distribuite de Agenția Federală de Management pentru Situații de Urgență – FEMA- în mai multe state, nu au fost de niciun ajutor. Conform documentelor obținute de Vanity Fair, acestea au fost examinate în două laboratoare guvernamentale separate și au fost considerate „contaminate și inutilizabile”.

Jurnaliştii dezvăluie cum cele 3,5 milioane de teste chineze, de provenienţă dubioasă, defecte şi cumpărate de la Emiratele Arabe Unite dar şi distribuite, au fost opera unui grup de lucru format din Jared Kushner- ginerele şi consilierul preşedintelui Trump, care coordona un proiect secret de răspuns la pandemie prin testare masivă şi coordonare la nivel federal.

Din grupul de lucru Kushner făceau parte, susţin jurnaliştii, Adam Boehler, fostul coleg de cameră al lui Kushner din colegiu, oameni de afaceri, Nat Turner, cofondatorul și CEO-ul Flatiron Health, care lucrează pentru a îmbunătăți tratamentul și cercetarea cancerului, un bancher Morgan Stanley fără experiență notabilă în domeniul asistenței medicale, Jason Yeung, care și-aluat un concediu pentru a se alătura grupului de lucru. Grupul lui Kushner dădea şi sfaturi miliardarilor, cum ar fi investitorului Silicon Valley, Marc Andreessen.

Lipsa de experiență nu a fost singura provocare cu care grupul Kushner s-a confruntat. Obstacolele s-au alăturat oricăror eforturi de testare naționale efective şi au inclus: capacitate limitată de laborator, deficiențe de aprovizionare, discrepanțe uriașe în abilitățile angajatorilor de a acoperi costurile de testare pentru angajații lor, un număr enorm de americani neasigurați și o piață de testare diagnostică fragmentată.

Potrivit unui participant, grupul nu și-a coordonat activitatea cu vreo echipă de testare şi diagnostică de la Health and Human Services, care lucrează sub amiralul Brett Giroir, şi care fusese numit deja „țarul naţional al testărilor” pe 12 martie. Grupul lui Kushner lucrat „în propria ei bulă “, a spus participantul. „Alte agenții erau în propriile lor bule. Cercurile nu s-au suprapus niciodată”, notează jurnaliştii care arată cum Grupul a şi eşuat.

Echipa lui Kushner a elaborat un plan detaliat, pe care Vanity Fair l-a obținut. Acesta plan arăta că „provocările actuale care trebuie soluționate includ capacitatea și aprovizionarea inegală de testare în SUA, atât între regiuni, cât și în interior, întârzieri semnificative în raportarea rezultatelor (4-11 zile) și constrângeri ale lanțului de aprovizionare național, precum PPE, tampoane, și anumiți reactivi de testare. ”

Planul solicita guvernului federal să coordoneze distribuția kiturilor de testare, astfel încât acestea să poată fi transmise unor zone afectate puternic și să supravegheze o infrastructură națională de urmărire a contactelor celor infectaţi.

De asemenea, planul lui Kushner a propus ridicarea restricțiilor contractuale privind medicii și spitalele unde se trimit teste, permițând oricărui laborator cu capacitatea de a testa orice probă. Planul a propus şi o testare la nivel masiv a anticorpilor pentru a facilita revenirea la muncă. Acesta a cerut să se mandateze ca toate rezultatele testelor COVID-19 de la orice tip de testare, luate oriunde, să fie raportate unei platforme naţionale, precum și departamentelor de sănătate locale și de stat.

Planul lui Kushner a propus şi crearea „unui sistem național de supraveghere Sentinel” cu „capacități de informații în timp real pentru a înțelege indicatori de vârf în care apar puncte fierbinți și unde riscurile sunt mari, în cazul în care oamenii pot reveni la locul de muncă”.

Până la începutul lunii aprilie, unii care au lucrat la plan aveau impresia puternică că în curând proiectul va fi împărtășit cu președintele Trump și anunțat de Casa Albă. Planul, deși imperfect, era un punct de plecare. 

Însă îngrijorat de piața bursieră și de perspectivele sale de realegere, Trump s-a temut că mai multe testări nu vor duce decât la un număr mai mare de cazuri și la o publicitate mai proastă.

Ca atare, lansarea planului naţional la scară largă nu a mai fost anunţată, deşi virusul a lovit cel mai tare statele republicane.

În complexa anchetă, jurnaliştii arată că kiturile de testare ajunse la ambasada Emiratelor Arabe Unite pentru Casa Albă, în valoare de 52 de milioane de dolari, nu au mai fost plătite de SUA.

Angajaţii Departamentului Sănătăţii au transmis ambasadei că nu mai pot plăti cele 3,5 milioane de teste pentru că în acte nu există indicat niciun ofiţer contractant al achiziţiei şi, ca atare, ar fi ilegal ca SUA să plătească kiturile de testare în cauză.

Oricum kiturile nu au funcţionat, arată jurnaliştii. „Atunci când kiturile au fost livrate, acestea au fost testate în conformitate cu procedurile standard și s-au dovedit a fi contaminate și inutilizabile”, arată adresa HHS către ambasadă.

Un purtător de cuvânt al FDA a declarat că Vanity Fair este posibil ca testele să fi fost ineficiente din cauza modului în care au fost depozitate atunci când au fost expediate din Orientul Mijlociu. „Reactivii trebuie menținuți la rece”, a spus purtătorul de cuvânt.

Deși funcționarii FEMA și HHS nu vor recunoaşte că testele există și chiar afirmă că nu există un contract oficial guvernamental pentru acestea, înregistrările Emiratelor Unite sunt suficient de clare. 

După cum a confirmat un purtător de cuvânt al ambasadei Emiratelor Unite, „Guvernul SUA a făcut o solicitare urgentă pentru teste suplimentare COVID-19 de la guvernul Emiratelor Unite. Un milion de truse de test au fost livrate guvernului SUA până la 1 aprilie. Un supliment de 2,5 milioane de truse de test au fost livrate guvernului SUA până la 20 aprilie. “

Cu alte cuvinte, poate că testele nu funcționat, dar Donald Trump ar fi fost mulțumit de numărul lor pur şi simplu, încheie jurnaliştii.

Lasă un răspuns