AFP: Situaţia sezonierilor, inclusiv români, evidenţiată de virus

0
61

Paris – Vin din România, Polonia, Maroc și Thailanda. Mii de oameni se adună în Europa de Vest în fiecare an pentru a ajuta fermierii ca să recolteze culturi prețioase, de multe ori primesc salarii mici pentru zile lungi de muncă.

Condițiile de muncă deseori ale muncitorilor migranți reprezintă un punct de controversă recurentă, dar focarul de coronavirus i-a aruncat în de risc suplimentar de contagiune în spațiile supraaglomerate și nesanitare.

Mai multe focare au fost raportate în rândul muncitorilor – cu 174 de infecții într-o fermă din Bavaria în Germania, 250 în alta în Aragon, din Spania și 170 în Provence, Franța, de când a început sezonul european de recoltare.

Italia a fost nevoită să trimită polițiști sprecializaţi în domolirea revoltelor pe o moșie a consiliului din Mondragone, la nord de Napoli, după ce peste 100 de cazuri de coronavirus în grup a stârnit tensiune în rândul lucrătorilor bulgari care locuiau acolo se certau cu localnicii.

Cum recoltele care vor continua până în octombrie, „este foarte probabil să vedem noi focare asociate cu lucrătorii sezonieri”, a avertizat Fernando Simon, epidemiolog șef la Ministerul Sănătății din Spania.

Cu toate acestea, mulți dintre lucrători sunt ilegali, fără a apela la îngrijiri medicale, deplasându-se sub radar pentru a evita controlul vizelor.

Puțini au acces la testări și orice infecție izbucnită în grupurile lor riscă să răspândească virusul, chiar și după întoarcerea lor acasă.

Dar economia Europei, devastată de pandemie, nu își poate permite să piardă acești lucrători, mulți din estul continentului și din Africa.

Ministrul francez al agriculturii, Julien Denormandie, a declarat săptămâna trecută, că guvernul nu va fi „dogmatic” în această etapă cu privire la planurile sale de a regulariza forța de muncă migrantă, mult redus de limitele de virus impus de Europa mișcărilor de populație.

Dacă nu se pot găsi muncitori agricole la nivel local, „nu vom lăsa fructele și legumele să putrezească sau să lăsăm strugurii nestrânşi, așa că ne vom îndrepta către alte țări unde bărbații și femeile sunt de acord să vină să strângă recolta”, a declarat ministrul pentru Europa 1.

Pe măsură ce blocajele de pe întreg continentul au persistat în luna mai, fermierii din mai multe regiuni din Italia au trimis avioane charter ca să aducă lucrători din România și Maroc.

Pentru muncitoarea Maria Codrea, al cărei venit anual depinde în mare măsură de salariul strâns de la recolta de struguri în Italia, alternativa de a face totul în siguranță și de a rămâne în România „ar fi fost grea”.

De cealaltă parte, fermierul spaniol Ignacio Gramunt a afirmat: „fără ei, nu am fi în stare să facem nimic.”

Dar în timp ce muncitorii din fermă au fost puşti laolaltă cu alți lucrători esențiali pentru aprovizionarea alimentară a cetățenilor închiși în timpul epidemiei, acest lucru nu s-a tradus întotdeauna într-un tratament mai bun.

În satul andaluz Lepe din Spania, zeci de lucrători migranți africani au fost puşi să stea în faţa primăriei, de când locurile unde stăteau ei au fost arse în urmă cu două săptămâni, neavând nici apă sau electricitate.

„Dormim pe aceste saltele și cutii de carton, pentru că nu avem nicio alternativă”, a lamentat Lamine Diakite, o muncitoare de fermă  din Mali de 32 de ani, intervievată de AFP.

În Italia, guvernul a promis în mai ca să regularizeze temporar lucrătorii sezonieri care nu au acte.

Dar puțini angajatori au acceptat să plătească taxa de 500 de euro (586 USD) necesară pentru această procedură administrativă, potrivit presei locale.

Suedia a relaxat restricțiile de călătorie în iunie pentru a permite accesul sezonierilor de la fermă și culegătorilor de fructe de pădure, mulți din Thailanda, angajatorii fiind obligați să ia măsuri pentru a se asigura că pot păstra o distanță sigură unul de celălalt atât în perioada călătoriei cât și în timpul șederii.

De asemenea, Germania solicită fermierilor să se asigure că oamenii pot munci și trăi „strict separat” unul de altul pentru primele 14 zile și să nu-și părăsească ferma gazdă pentru perioada respectivă.

În Danemarca, autoritățile au cerut angajatorilor agricoli să se asigure că lucrătorii sunt testați la sosire, apoi izolați timp de 48 de ore sau până când aceștia se dovedesc negativi.

Portugalia a mers mai departe, acordând acces gratuit la serviciile publice migranților fără documente în timpul epidemiei.

În ciuda eforturilor guvernamentale, mulți fermieri s-au luptat pentru a găsi muncitorii de care au nevoie.

Germania a găsit doar 40.000 din cei 300.000 de lucrători străini necesari care ar putea fi recrutați în acest sezon, ceea ce înseamnă că o parte din recolta de legume şi fructe proaspete va rămâne nestrânsă.

În Italia, epidemia a provocat un deficit între 250.000 și 270.000 de lucrători, a spus ministerul agriculturii.

Guvernele au o singură opțiune: să găsească forţă de muncă locală.

Guvernul britanic a lansat o campanie intitulată „Pick for Britain”, încurajând localnicii să înlocuiască o parte din cei 70.000 de muncitori necesari pentru recolta de vară.

Material de Pierre Donadieu, cu sprijinul birourilor AFP.

Lasă un răspuns