Henry Kissinger, celebrul geo-strateg american, va împlini anul aceasta 100 de ani. Într-un interviu acordat ziarului spaniol El Mundo, însoțit de un portret al fostului șef al diplomației americane, Kissinger spune că al doilea Război Rece poate fi mai periculos decât primul.
În opinia sa, al 2-lea Război Rece poate începe între SUA și China. El a explicat acest lucru prin faptul că aceste țări au resurse financiare comparabile, ceea ce nu a fost cazul în timpul primului Război Rece.
Fostul secretar de stat al SUA consideră că „a aștepta occidentalizarea Chinei” nu mai este o strategie convingătoare.
SUA – mult mai divizată
Henry Kissinger consideră că SUA este mult mai divizată acum decât în timpul războiului din Vietnam: „La începutul anilor ’70, exista încă posibilitatea bipartidismului. Interesul național era un termen care însemna ceva, nu era un termen subiectiv, nu era un subiect de dezbatere. Asta s-a terminat. Prin urmare, fiecare administrație se confruntă cu o ostilitate neîncetată față de opoziție și față de o formă care se construiește pe premise diferite… care se referă la statutul sacrosanct al Constituției și la primatul libertății individuale și al egalității în fața legii. Când există diviziuni de netrecut, se pot întâmpla două lucruri. Fie societatea se prăbușește și nu este capabilă de a duce la bun sfârșit misiunile sub niciunul dintre cei doi lideri, fie le transcende. Este, de asemenea, o criză internă imposibil de gestionat”.
Conducerile au devenit mai dificile astăzi din cauza rețelelor sociale, din cauza internetului și televiziunii, care concentrează atenția pe termen scurt, spune el.
Marele succes al lui Zelensky
Kissinger cred că „nu există nicio îndoială că Zelensky a îndeplinit o misiune istorică”: „El provine dintr-un mediu care nu a mai apărut în conducerea Ucrainei în nicio perioadă a istoriei. A fost un președinte accidental din cauza frustrării sale față de politica țării. Și a ținut piept încercării Rusiei de a readuce Ucraina într-o poziție total dependentă și subordonată. Și și-a adunat țara și opinia mondială în spatele său într-un mod istoric. Acesta este marele său succes”.
Cu toate acestea, rămâne întrebarea, crede Kissinger: “Va putea el să mențină acest lucru dacă va face pace, mai ales o pace care implică unele sacrificii limitate?”
Putin – viziune mistică despre Rusia
El Mundo l-a întrebat pe Kissinger și ce părere are despre adversarul lui Zelenskuy, președintele rus Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit în numeroase ocazii. La începutul anilor 1990, Kissinger s-a întâlnit întâmplător cu Putin când acesta era viceprimar al orașului Sankt Petersburg. “Mi s-a părut un analist grijuliu”, a spus Kissinger. “Avea o viziune a Rusiei ca un fel de entitate mistică care urma să fie unită de timpuri printr-un fel de forță spirituală. Iar în această viziune, Ucraina juca un rol special. Suedezii, francezii și germanii au trecut prin acel teritoriu au invadat Rusia și în parte când au fost înfrânți pentru că acea rută i-a epuizat. Aceasta este viziunea lui Putin. Cu toate acestea, această idee este în contradicție cu perioadele din istoria Ucrainei care au diferențiat-o de imperiul rus. Problema lui Putin, spune Kissinger, este că el “este șeful unei țări în declin” și “și-a pierdut simțul proporțiilor în această criză”. Nu există nicio scuză pentru ceea ce a făcut”.
NATO – cum putem să punem capăt acestui război?
“NATO a fost alianța potrivită pentru a face față unei Rusii agresive atunci când aceasta era principala amenințare la adresa păcii mondiale”, spune el.
“Iar NATO a devenit o instituție care reflectă colaborarea dintre Europa și Statele Unite într-un mod aproape unic. De aceea este important să o menționăm. Cu toate acestea, este de asemenea important să recunoaștem că unele dintre întrebările lor vor primi răspuns în legătură cu Orientul Mijlociu și Asia cu Europa și America. În acest sens, NATO este o instituție ale cărei componente nu sunt neapărat compatibile. S-au alăturat în Ucraina pentru că aceasta le-a amintit de vechile amenințări și au făcut-o foarte bine. Susțin ceea ce au făcut. Întrebarea acum va fi cum să punem capăt acestui război. În cele din urmă există, dacă există un loc pentru Ucraina și un loc pentru Rusia, nu și dacă Rusia devine unul dintre avanposturile Chinei în Europa”
Două țări au capacitatea de a domina lumea: SUA și China
„Suntem în fața unui Război Rece. Al Doilea Război Rece. Două țări cu capacitatea de a domina lumea – Statele Unite și China – se confruntă ca pretendenți. Ele sunt guvernate de sisteme interne incompatibile. Și asta în condițiile în care, în plus, știm că un război ar fi capabil să distrugă civilizația, ceea ce nu este cazul. (…) A aștepta ca China să se occidentalizeze nu este o strategie plauzibilă. Nu cred că dominația chineză este un concept chinezesc, dar ar fi posibil ca ea să devină la fel de puternică. Iar pe noi nu ne interesează acest lucru”.
Cu toate acestea, spune el, cele două superputeri “au o minimă obligație comună de a evita o coliziune catastrofală“. „Și alte țări vor exploata această rivalitate fără să înțeleagă nici măcar aspectele unice. O aluzie, presupun, la numărul tot mai mare de țări care caută asistență economică și militară de la o altă superputere. Așadar, ne îndreptăm spre o perioadă foarte dificilă”, susține Kissinger.
Nevoia de leadership este mai mare astăzi
Fost conducător al Consiliului Național de Securitate, al Departamentului de Stat și, uneori, în cazul Watergate, practic al guvernului american, Kissinger este un lider pe deplin calificat, deși nu a fost niciodată ales, arată El Mundo.
„Paradoxul este că nevoia de leadership este la fel de mare astăzi ca întotdeauna”.
Conducerea”, scrie el în cartea sa, “este necesară pentru a-i ajuta pe oameni să ajungă de unde sunt acolo unde nu au fost niciodată și, uneori, acolo unde abia își pot imagina că vor ajunge. Fără leadership, instituțiile plutesc în derivă și națiunile se îndreaptă spre o irelevanță tot mai mare și, în cele din urmă, spre dezastru. Nimeni nu are obligația de a crea lideri. Dar să plutești în derivă spre dezastru fără conducere – sau, mai rău, cu o conducere falsă lipsită de autodisciplină – pare o idee mult mai rea”.
Niall Ferguson este istoric și Milbank Family Senior Fellow la Hoover Institution, un think tank de la Universitatea Stanford. El este, de asemenea, autorul cărții Kissinger, 1823-1968. The Idealist (2016). Cel de-al doilea volum al acestei biografii va fi publicat în 2023.
Henry Kissinger a los 100 años: "La Segunda Guerra Fría será todavía más peligrosa que la primera" https://t.co/bpnPgtu4ME
— EL MUNDO (@elmundoes) March 26, 2023