Haos în Israel. Protestatarii au intrat în Knesset. Updateuri.

0
98

Update 19.30. Premierul Benjamin Netanyahu va face o declarație presei la ora 20:05, de la biroul său din Ierusalim. Este de așteptat ca premierul să anunțe o amânare a adoptării legislației până la următoarea sesiune a Knessetului ( mai – iulie), timp în care va încerca să poarte negocieri cu Opoziția care a refuzat până acum discuțiile. Pentru a obține această amânare, Netanyahu i-a dat lui Ben Gvir – partenerul său de coaliție –  încă o putere: va înființa Garda Națională a Israelului în subordinea ministerului Securității Naționale. Față-n față cu protestele violente susținute de Opoziție și cu greva generală, astăzi și susținătorii reformei au ieșit în stradă. Sute de protestatari în favoarea reformei s-au adunat în fața Curții Supreme din Ierusalim.

Update 16.20. Aproximativ 80.000 de oameni s-au adunat în fața clădirii Knesset din Ierusalim pentru a protesta împotriva reformei judiciare, scrie Haaretz și publică o fotografie. Publicația relatează că poliția a început arestări.

Update 15.10. Misiunile diplomatice israeliene din întreaga lume intră în grevă pe fondul revoltelor. Sindicatul național Histadrut instruiește toți angajații guvernamentali să intre în grevă, inclusiv în toate misiunile diplomatice ale Israelului din întreaga lume. Un purtător de cuvânt al Ambasadei Israelului în Statele Unite confirmă că misiunea diplomatică s-a închis până la noi ordine.

Update 15.00. Poliția israeliană a început să ridice bariere în apropierea reședinței primului ministru Netanyahu pentru a împiedica protestatarii să pătrundă.

Protestatarii din fața clădirii Knesset (Parlamentul israelian) din Ierusalim au reușit să intre în clădire, au informat posturile de televiziune israeliene.

Înregistrările arată cum mai multe persoane, dintre care una poartă un tricou cu lozinci ale Opoziției, se plimbă pe coridoarele Knesset. Oamenii au fost reținuți rapid de securitate și scoși din parlament.

Protestatarii l-au apostrofat pe ministrul Educației, Yoav Kisch, căruia i-au cerut să demisioneze.

Premierul Benjamin Netanyahu a făcut apel la oprirea violențelor. Netanyahu era așteptat astăzi să retragă proiectul de reformă judiciară în ciuda partenerilor de coaliție.

Un mare miting anti-guvernamental condus de Opoziție se desfășoară în paralel în fața Knesset-ului.

Protestatarii se opun prim-ministrului Benjamin Netanyahu, guvernului său și propunerii de reformă a sistemului judiciar din țară.

O mare parte din funcționarii israelieni au intrat în grevă.

Lasă un răspuns