Norvegia, Suedia, Finlanda și Danemarca își fac flotă anti-rusă

0
105

Norvegia, Suedia, Finlanda și Danemarca au încheiat un acord pentru a-și conduce peste 200 de avioane de luptă avansate ca o singură flotă. Mișcarea dă dureri de cap Rusiei, arată Business Insider.

Cele patru țări nordice au convenit să își opereze cele aproximativ 250 de avioane de luptă într-o singură flotă.

Suedia, Norvegia, Finlanda și Danemarca au forțe aeriene moderne care includ și avioane F-35.

Țările și-au unit forțele sperând să descurajeze Rusia.

Forțele aeriene din patru țări nordice au convenit să își opereze flotele de aproximativ 250 de avioane de luptă ca forță combinată, în speranța că vor descuraja Rusia lucrând împreună.

Unde-s mulți – puterea crește

Comandanții forțelor aeriene din Suedia, Norvegia, Finlanda și Danemarca au semnat o scrisoare de intenție pentru a stabili o apărare aeriană nordică unificată, a informat Reuters .

„Scopul final este acela de a putea opera perfect împreună ca o singură forță prin dezvoltarea unui concept nordic pentru operațiuni aeriene comune bazat pe metodologia NATO”, au declarat forțele aeriene daneze într-un comunicat, potrivit Bloomberg .

„Flota noastră combinată poate fi comparată cu o mare țară europeană”, a anunțat comandantul forțelor aeriene daneze, generalul-maior Jan Dam, pentru Reuters.

Generalul Dam a spus că mișcarea este un răspuns la invazia Rusiei în Ucraina de anul trecut.

Invazia Ucrainei a determinat Suedia și Finlanda să caute intrarea în NATO, o alianță care include deja Danemarca și Norvegia.

Forța comună va fi o îngrijorare pentru Rusia, având un număr semnificativ de avioane de luptă de top.

Norvegia, Danemarca și Finlanda s-au angajat cu toate avioanele F-35, care sunt cele mai avansate avioane de luptă occidentale. Norvegia operează deja unele, în timp ce Finlanda și Danemarca urmează să le primească în următorii ani.

Suedia are propriul său model de avion de luptă, Gripen C și D, cu avioane Gripen E modernizate la comandă.

La semnarea scrisorii a fost prezent și șeful Comandamentului Aerien NATO, generalul James Hecker, la baza forțelor aeriene Ramstein din Germania.

Suedia și Finlanda așteaptă ratificările Turciei și Ungariei pentru intrarea în NATO

Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO în mai 2022, speriate de invazia Ucrainei de către Rusia, punând capăt deceniilor din poziția lor de „nealiniere”.

Cererile lor au fost suspendate de Turcia și Ungaria, care încă nu au ratificat aderările.

Unul dintre numeroasele motive invocate de președintele rus Vladimir Putin ca justificare pentru invazia sa în Ucraina a fost extinderea NATO după Războiul Rece.

Cu toate acestea, războiul Rusiei în Ucraina a condus la extinderea în continuare a NATO și la creșterea cooperării și a cheltuielilor de apărare dintre membrii alianței.

Lasă un răspuns