Presiuni uriaşe şi bătălia infernală dintre marile puteri pe adopţia copiilor români, în documente istorice, publicate în premieră în România. “Mogulul” francez acuza România de “crime împotriva umanităţii”

0
65

O serie de documente cu valoare istorică au fost puse la dispoziţie de Comisia Europeană, documente care probează o serie de presiuni făcute de fondatorul fundaţiei SERA ( Solidaritate cu copiii români abandonaţi), Francois de Combret, la adresa oficialilor europeni, în legătură cu copiii orfani ai României. Folosindu-se de situaţia copiilor români abandonaţi, bancherul francez, fondator al Fundaţiei SERA, pe care Guvernul Ludovic Orban doreşte să o declare acum de “utilitate publică”, făcea o serie de presiuni asupra oficialilor europeni în vederea reluării adopţiilor internaţionale. Toate aceste presiuni şi insistenţe se întrevăd în documentele transmise de francez oficialilor europeni, documente pe care PresaCurată.ro pe publică în premieră pentru România.

O primă scrisoare eliberată de Comisia Europeană datează din 22 iunie 1993, atunci când bancherul Francois de Combret, fondator al SERA, îi scrie lui Sir Leon Brittan, pe atunci vicepreşedinte al Comisiei comunităţii Europene.

Combret: Congresul SUA a amânat Clauza Naţiunii celei mai Favorizate pentru România până când România îşi va schimba politicile în privinţa copiilor abandonaţi

Francois de Combret îi scrie lui Sir Leon Brittan că SUA au cerut ca România să obţină Clauza Naţiunii celei mai Favorizate dar Congresul SUA a amânat răspunsul până când România îşi va schimba politicile cu privire la copiii abandonaţi, însă în acelaşi timp România a cerut să fie asociată comunităţii europene şi cu toate că au trecut 3 ani şi jumătate de la Revoluţie, condiţia copiilor români abandonaţi este încă dramatică.

Francois de Combret

“Aşa cum ştiţi, România este încă ţara cu cel mai mare număr de copii abandonaţi din lume”, scrie Francois de Combret.

Folosindu-se de situaţia copiilor români abandonaţi, bancherul Francois de Combret scrie şi insistă că politicile României încurajează “instituţionalizarea copiilor”, că reţeaua de “Cămine” rămâne intactă şi încurajează la fel abandonul copiilor, că nu există alternative la “instituţionalizare”, că adopţia în România este aproape inexistentă şi adopţiile internaţionale sunt, de facto, interzise prin legea din 1991, iar 15% din Cămine sunt în aceeaşi “stare deplorabilă” ca pe vremea lui Ceauşescu iar copiii stau în mizerie.

Combret: Copiii români abandonaţi ţinuţi închişi reprezintă o crimă împotriva umanităţii. Trebuie făcute presiuni

Copiii români abandonaţi ţinuţi închişi reprezintă o crimă împotriva umanităţii. Doar o presiune foarte puternică internaţională poate convinge Guvernul României să pună capăt acestui scandal”, arată Francois de Combret.

Tot el destăinuie în epistolă că se întâlnise deja cu Preşedintele Iliescu, că ştie cât de zdruncinat este de “poziţia americană”, dar doar el poate decide să facă ceva în legătură cu viitorul acestor copii doar dacă Europa urmează “aceleaşi linii”.

“Acesta este motivul pentru care vă scriu”, îi spune Combret vicepreşedintelui Comisiei Comunităţii Europene de la acea vreme, Sir Leon Brittan.

Combret: Europa să aibă acceaşi voce şi inclinaţie ca SUA în privinţa copiilor români abandonaţi. Să se închidă “camerele morţii”, să fie reluate adopţiile

Combret îi spune lui Brittan să “instige” iar Comisia Comunităţii Europene să aibă aceeaşi voce ca a Congresului SUA şi astfel EEC şi România să aibă o nouă politică privind copiii abandonaţi.

Bancherul Combret îi şi trasează lui Sir Leon Brittan care să fie aceste politici în priviţa României:

  • pe de o parte, să organizeze o dez-instituţionalizare, ca să restabilească supremaţiei Familiei asupra Statului. Iar primul pas să fie punerea copiilor spre adopţie sau în case de plasament, decât să fie închişi în aceste “Cămine”
  • iar pe de altă parte, să închidă de tot aceste “camere ale morţii”, pentru că sunt încă între 50 şi 100 de “Cămine” unde copiii sunt trataţi ca animalele.

“Cu influenţa ta, Sir Leon, sunt sigur că prestigiul tău personal va aduce sfârşitul acestei drame. Cu mulţumirile mele anticipate pentru orice vei obţine în această luptă eminamente demnă”, se încheie scrisoarea bancherului Combret către Sir Leon Brittan.

Sir Leon Brittan către Combret: Comunitatea europeană nu vă împărtăşeşte nici analiza, nici strategiile. Vreţi adopţii masive

Comisia Europeană oferit şi răspunsul dat după aproape 1 lună de Leon Brittan către Combret cu privire la copiii abandonaţi ai României,

Sir Leon Brittan

Brittan îi spune lui Combret că acesta din urmă i-a mai trimis scrisori pe această temă în care a fost deja informat în legătură cu eforturile comunităţii internaţionale şi îi transmite, aşa cum ştie, comunitatea europeană nu împărtăşeşte nici analiza lui şi nici strategiile pe care le propune pentru rezolvarea situaţiei.

Propunerile dumneavoastră vor rupe întreaga reţea instituţională şi vor restaura adopţii masive naţionale şi internaţionale, care nu sunt dorite de Comisie şi nici de autorităţi”.

Brittan îi scrie lui Combret că autorităţile române vor trebui să facă paşi ca să îmbunătăţească situaţia copiilor din orfelinate şi să găsească soluţii alternative, şi credea la acea vreme că România a făcut un progres semnificativ în ultimii trei ani.

Sir Leon Brittan către Combret: Nu împărtăşesc viziunea ta că aceste orfelinate sunt camere ale morţii, aşa cum tot scrii

“Ca atare, nu împărtăşesc viziunea ta că aceste orfelinate sunt “camere morţii”, aşa cum susţii în rapoartele tale, scrisorile de informare şi alte documente scrise”, îi transmite Brittan.

Sir Leon Brittan îi mai scrie lui Combret că autorităţile europene ajută România cu 12 milioane într-un program stabilit de comun acord cu Guvernul României pentru a îmbunătăţi situaţia copiilor şi pentru a crea politici naţionale de ajutorare a copiilor iar aceste politici sunt implementate de România cu ajutorul Comisiei, că Guvernul român este decis să facă numeroase reforme economice, politice şi sociale şi că nu este în intenţia Comisiei să adauge condiţii suplimentare, altele decât cele deja convenite, inclusiv în procesul de ratificare. “România mai are un drum lung ca să îndeplinească aceste reforme şi să fie membru al Comunităţii Euopene” iar un obiectiv de preocupare majoră este implementarea acestui program de îngrijire a copiilor.

Sir Leon Brittan, politician britanic convervator, membru al cabinetului lui Margret Thatcher, inclusiv ca ministru de Interne al Marii Britanii, a murit în 2015, la vârsta de 75 de ani, însă înainte să devină demnitar şi ulterior a fost implicat într-un scandal cu acuzaţii de abuz asupra copiilor şi o controversă privind un dosar de pedofilie.

Francois Polge de Combret este fondatorul Fundaţiei SERA (Solidaritate cu Copiii Români Abandonaţi), bancherul investigat de mai multe autorităţi într-un uriaş scandal de corupţie, francezul de Combret fiind de-a lungul timpului extrem de interesat de copiii orfani de pe teritoriul României şi făcând un lobby foarte puternic şi intens la Bruxelles, alertând şi oficiali europeni.

Fundaţia SERA (Solidaritate cu Copiii Români Abandonaţi) apare şi într-un documentar difuzat în 2009, pe televiziunea germane WDR, “Găseşte-mi un copil, plătesc cash. Lobby pentru adopţiile internaţionale”, în care sunt prezentate presiunile făcute la adresa oficialilor europeni pentru reluarea de către România a adopţiilor internaţionale şi chiar era acuzată că a finanţat, alături de universităţi americane, programul “Proiectul pentru Adopţie”, desfăşurat la Centrul Sfânta Ecaterina din Bucureşti, prin care s-au făcut experimente ştiinţifice pe copiii români orfani.

În prezent, Guvernul Ludovic Orban, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern aflat în dezbatere publică, intenţionează să declare Fundaţia SERA ca fiind de utilitate publică.

Citeşte şi Orban vrea să facă de utilitate publică fundaţia “Mogulului orfanilor României”. Fundaţia, acuzată într-un documentar de experimente pe copii în România

Lasă un răspuns