Orban vrea să facă de utilitate publică fundaţia “Mogulului orfanilor României”. Fundaţia, acuzată într-un documentar de experimente pe copii în România

2
85

Un proiect de hotărâre de Guvern a fost postat pe siteul ministerului Muncii, condus de Violeta Alexandru, iar proiectul se află în dezbatere publică până pe 12 februarie 2020. Nota de fundamentare şi proiectul de hotărâre de Guvern, asumate de premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, şi miniştrii Violeta Alexandru, Vasile Florin Cîţu şi Marian Cătălin Predoiu, arată că se declară ca fiind “de utilitate publică” Fundaţia “Sera România”, care a cerut acest lucru Secretariatului General al Guvernului şi care a investit în România, în perioada 1996-2019, în programele de protecţie a copilului aproximativ 85 de milioane de euro.

Fundaţia SERA (Solidaritate cu Copiii Români Abandonaţi) este fondată în anii ’90 de către bancherul Francois Polge de Combret, investigat de mai multe autorităţi într-un uriaş scandal de corupţie, francezul de Combret fiind de-a lungul timpului extrem de interesat de copiii orfani de pe teritoriul României şi făcând un lobby foarte puternic la Bruxelles.

Fundaţia SERA (Solidaritate cu Copiii Români Abandonaţi) apare şi într-un documentar difuzat în 2009, pe televiziunea germane WDR, “Găseşte-mi un copil, plătesc cash. Lobby pentru adopţiile internaţionale”, în care sunt prezentate presiunile făcute la adresa oficialilor europeni pentru reluarea de către România a adopţiilor internaţionale şi chiar era acuzată că a finanţat, alături de universităţi americane, programul “Proiectul pentru Adopţie”, desfăşurat la Centrul Sfânta Ecaterina din Bucureşti, prin care s-au făcut experimente ştiinţifice pe copiii români orfani.

Directorul executiv al Fundaţiei SERA România este Bogdan Simion, propus iniţial, în trecut, chiar de fostul premier Dacian Cioloş pentru a fi ministru al Muncii, dar din diferite motive Cioloş a renunţat la nonimalizarea acestuia. Bogdan Simion, un om înstărit, a fost şi vicepreşedinte al CES iar potrivit declaraţiei sale de avere, a oferit consultanţă şi Fundaţiei Tanner, Băncii Mondiale şi Internaţional Bank for Reconstruction.

Bogdan Simion este şi membru fondator al Fundaţiei SERA, al Asociaţiei APICAD unde este şi preşedinte, este director executiv al Asociaţiei pentru Dezvoltarea Copilului, este preşedinte FONPC şi membru al Colegiului Medicilor România.  

Lasă un răspuns