În urma unor demersuri jurnalistice din România, doi parlamentari olandezi, chiar din rândul partidului aflat în coaliţia de guvernământ care deţine, printre altele, portofoliul Ministerului Justiţiei şi Securităţii Olandei, şi-au luat la întrebări propriul Guvern în privinţa pedofilului Johannes Visscher care a ucis-o în septembrie 2019 pe fetiţa de 11 ani din Gura Şuţii, pedofilul olandez fiind suspectat şi de alte agresiuni sexuale similare în România, în Iaşi în 2016.
Având în vedere refuzul constant al procuraturii olandeze de a furniza informaţii presei române cu privire la Johannes Visscher, parlamentarii Pieter Omtzigt, specializat în investigaţii, cum ar fi cel al uciderii ziaristei malteze Daphne Caruana, şi Madeleine van Toorenburg, colega sa de partid, s-au oferit să adreseze ei, în mod direct, aceste întrebări Guvernului lor, încă din data de 1 octombrie 2019.
Zilele trecute, la începutul lunii decembrie 2019, Guvernul Olandei, prin 2 miniştri grei de profil a răspuns solicitărilor- vorbim despre ministrul Afacerilor Externe olandez, Stephanus “Stef” Blok de la VVD, partidul premierului olandez Mark Rutte, şi ministrul Justiţiei şi Securităţii al Guvernului Olandei, Ferdinand Grapperhaus, răspunsul fiind ulterior transmis în exclusivitate către presacurată.ro.
În răspunsul oficial la solicitarea “cu privire la persoana olandeză suspectată în România de abuzul şi uciderea unei fete şi eventual de alte infracţiuni similare”, miniştrii de Externe şi de Justiţie şi Securitate ai Olandei recunosc că autorităţile române ca şi cele europene nu au fost alertate prin niciun sistem în privinţa problemelor şi antecedentelor penale ale pedofilului Johannes Visscher, spun că România ar fi putut să obţină o documentaţie judiciară preventivă despre Johannes Visscher doar dacă ar fi cerut informaţii în scopul verificării locului acestuia de muncă sau în scopuri penale, recunosc Johannes Visscher era cunoscut ca un agresor sexual, admit şi faptul că au confirmat în scris moartea lui Johannes Visscher din 23 septembrie 2019 abia la începutul lunii octombrie 2019 şi spun că ulterior au trimis în România rapoarte cât şi amprente şi probe ADN ale lui Visscher.
Guvernul Olandei ştie că Johannes Visscher este suspectat şi de alte fapte comise în România şi recunoaşte indirect, prin răspunsurile date, că prin pedepsele anterioare primite de Johannes Visscher şi tratamentul de specialitate oferit, sistemul olandez a eşuat, astfel că pedofilul “s-a reîntors în societate şi a fost capabil să-şi exercite dreptul la liberă circulaţie în interiorul Uniunii Europene ca cetăţean olandez”.
Amprente digitale şi probe ADN au fost transferate în România
- Întrebare: Sunteţi familiarizaţi cu ştirea/informaţia: “Procuror român: Bănuim că John.V a lovit în mai multe locuri”?
Răspuns: Da.
- Întrebare: Puteţi indica în ce măsură poliţia olandeză a asistat poliţia română în ancheta penală? Ce măsuri au fost luate de autorităţile olandeze de investigaţie din Olanda?
Răspuns: Olanda oferă asistenţă juridică autorităţilor române. Asistenţa legală a constat, printre altele, în percheziţionarea locuinţei suspectului, interogatorii făcute despre numere de telefon, plăcute de înmatriculare, contacte. Amprente şi probe ADN au fost transferate în România.
Moartea lui Johannes Visscher a fost confirmată în scris şi trimisă României abia la începutul lunii octombrie 2019
- Întrebare: Este adevărat că autorităţile române (cum ar fi declaraţia Procuorului General citată de Digi24) nu au primit confirmarea oficială din partea autorităţilor olandeze că suspectul olandez a murit? Dacă da, cum este posibil?
Răspuns: În aceeaşi după amiază a morţii lui Johannes Visscher, procurorul şef al Capitalei/Bucureştiului a fost informat oficial de către procurorul olandez care se ocupa de caz. O confirmare scrisă (inclusiv rapoarte oficiale) a fost trimisă la începutul lunii octombrie 2019.
Nu există nicio îndoială că a fost ucis, că a murit
- Întrebare: Sunteţi familiarizaţi cu faptul că în mass media româneşti există îndoieli răspândire cu privire la faptul că Johannes Visscher a murit cu adevărat, inclusiv din partea familiei căreia i-a fost ucisă fetiţa? Puteţi spune că nu este nicio îndoială în privinţa acestui fapt?
Răspuns: Nu există nicio îndoială, în urma constatărilor poliţiei de la faţa locului că John.V. a fost ucis de fapt.
Anterior, nu existau suspiciuni şi niciun motiv pentru a cere informaţii Olandei. Ştim că e suspect în alt caz din România
- Întrebare: De ce alte crime este suspectat Johannes Visscher şi ce ţări sunt implicate?
Răspuns: Din câte ştim, el este suspect într-un alt caz din România. Acest caz a apărut doar ca urmare a investigării crimei din septembrie 2019. Anterior, nu existau suspiciuni şi, prin urmare, nu exista niciun motiv pentru a solicita informaţii de la autorităţile olandeze. Suspiciunea din România se referă la privare de libertate şi agresiune sexuală. Ministerul Public din România a emis un comunicat în acest sens.
Era cunoscut ca un agresor sexual, a fost pedepsit şi tratat pentru infracţiunile anterioare. Nu comentăm exact condamnările şi pedepsele
- Întrebare: Era deja ştiut în Olanda Johannes Visscher ca un binecunoscut agresor sexual şi puteţi indica pentru ce a fost condamnat şi ce pedeapsă a primit?
Răspuns: Era cunoscut ca un agresor sexual şi a avut pedeapsă şi tratament pentru infracţiunile sale anterioare. Nu voi comenta exact condamnările şi pedepsele pe care Johannes Visscher le-a primit înainte.
Johannes Visscher nu a fost înregistrat în niciun sistem european, nu a fost semnalat pe nicio alertă
- Întrebare: Cum a fost înregistrat Johannes Visscher în sistemele europene şi ce informaţii au avut autorităţile române sau ar fi putut să aibă în privinţa lui?
Răspuns: Johannes Visscher nu a fost întregistrat într-un sistem european şi autorităţile române nu aveau informaţii despre el în acest fel. De asemenea, Johannes Visscher nu a fost semnalat în Sistemul de Informaţii Schengen (SIS II) care este folosit pentru alerte. Nicio informaţie despre Johannes Visscher nu a fost partajată prin platforma SIENA (Secure Information Exchange Network Application). Aceasta este o platformă utilizată pentru a furniza informaţii autorităţilor străine. Doar dacă România ar fi solicitat informaţii în contextul verificării locului său de muncă sau în scopuri penale, Olanda ar fi transmis României o documentaţie judiciară preventivă.
Johannes Visscher s-a reîntors în societate şi şi-a exercitat dreptul la liberă circulaţie în UE ca cetăţean olandez
- Întrebare: Credeţi că s-a făcut suficient pentru a vă asigura că Johannes V. nu va putea să comită infracţiuni sexuale în alte ţări ale Uniunii Europene?
Răspuns: Iohannes Visscher a fost pedepsit şi tratat pentru infracţiunile sale anterioare. El s-a reîntors în societate şi a fost capabil să-şi exercite dreptul la liberă circulaţie în interiorul Uniunii Europene ca cetăţean olandez.
- Întrebare: Puteţi răspunde la aceste întrebări, una câte una, în termen de 3 săptămâni?
Răspuns: Din păcate, coordonarea atentă a acestor replici nu a făcut posibil un răspuns în decurs de 3 săptămâni.
Johannes Visscher (47 de ani) a răpit-o, a agresat-o sexual, a sugrumat-o şi ucis-o pe micuţa Adriana Mihaela Fieraru de doar 11 ani din Gura Şuţii, Dâmboviţa, vineri, pe 20 septembrie 2019.
Pe 21 septembrie 2019, sâmbătă, el a părăsit România, după ce autorităţile române luaseră contact cu el, Johannes Visccher atunci negând acuzaţiile. Johannes Visccher a murit într-un accident de maşină pe 23 septembrie 2019, în apropierea localităţii Escharen, după ce maşina pe care o conducea a intrat în coliziune cu un camion, fiind filat de autorităţile olandeze.
Ulterior, s-a descoperit că Johannes Visscher fusese condamnat în Olanda, inclusiv pentru agresiuni sexuale asupra copiilor, a făcut puşcărie, a fost internat sub tratament într-un spital de specialitate de boli mintale, a fost eliberat de autorităţile olandeze, în România venind constant din 2016, anul în care a fost reclamat că şi în Iaşi a agresat-o sexual pe minora de doar 8 ani Adriana, care l-a recunoscut din imagini, dar poliţia şi procuratura română nu au investigat cazul.
Provenit dintr-o familie cu multe probleme şi cu asemenea antecedente, Johannes Visccher, specializat în IT, lucra chiar pentru statul olandez, la Agenţia pentru plasarea forţei de muncă şi asigurărilor sociale din subordinea ministerului olandez al Afacerilor Sociale şi Ocuparea Forţei de Muncă din Amsterdam, având în trecut contacte de muncă şi în România.