Ungaria oferă populaţiei tratamente gratuite de fertilizare

0
50

Într-o încercare de a stimula creşterea numărului populaţiei, Ungaria a anunțat că va oferi tratamente gratuite de fertilizare in-vitro, relatează NPR.

Premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orbán, a declarat acum câteva zile, într-o conferință internațională de presă, că tratamentele FIV vor fi furnizate gratuit în Ungaria începând cu 1 februarie. Guvernul a achiziționat recent șase clinici private de fertilizare, iar Orbán a declarat că sectorul este ca fiind unul de “importanţă strategică naţională “, după cum relata Financial Times.

Orbán se opune cu fermitate imigrației și a spus că creșterea ratelor naționale de fertilitazare este modalitatea sa preferată de a combate declinul populației și riscul deficitului de forță de muncă. Mai puțin de 10 milioane de oameni trăiesc în Ungaria.

“Dacă vrem copii maghiari în loc de imigranți și dacă economia maghiară poate genera finanțarea necesară, atunci singura soluție este să cheltuim cât mai mult din fonduri pentru susținerea familiilor și creșterea copiilor”, a declarat premierul citat de BBC.

Orbán a introdus și alte măsuri pentru a încuraja maghiarii să procreeze. Anul trecut, el a spus că femeile care au patru sau mai mulți copii se vor bucura de o scutire de impozit pe venit pe viață și că cuplurile cu trei sau mai mulți copii sunt eligibile să aibă iertate anumite împrumuturi.

Orban a mai spus că aducerea clinicilor de fertilitazare sub controlul statului ar „face ca ceea ce se întâmplă cu ouăle fertilizate să fie complet transparente în timpul întregului proces”. El a adăugat că tratamentul fertilizării în Ungaria nu va mai fi efectuat pe considerente de cote de „piață”.

Primul ministru nu pare să ofere restricții specifice cu privire la cine este eligibil să primească tratamente gratuite. De remarcat că tratamentul FIV poate fi extrem de costisitor.

În SUA, de exemplu, remarcă NPR, pacientul mediu suferă două cicluri de tratament, care pot costa în total 40.000 – 60.000 USD, potrivit site-ului de evaluare a fertilității FertilityIQ. Costurile sunt mai mici în multe alte țări.

Proiecțiile populației Uniunii Europene estimează că populația din Ungaria este probabil să scadă cu aproximativ 11% până în 2080.

Numărul mediu anual de nașteri la 1000 de persoane din Ungaria este acum mai puțin de jumătate din ceea ce a fost în 1950, potrivit datelor Națiunilor Unite. O serie de alte țări europene, precum Grecia și Italia, au o natalitate chiar mai scăzută.

În cadrul unei conferințe demografice din septembrie trecut, președintele parlamentului Ungariei, László Kövér, a subliniat că „a avea copii este o problemă publică, nu una privată”. În comentariile publicate de Financial Times, el a adăugat că persoanele care nu au copii nu sunt „normale” și „stau de partea morții”.

În timp ce guvernul Ungariei se opune cu strictețe să permită imigranții în țară, acesta se ocupă, de asemenea, cu migrații majore ale maghiarilor din țară.

 The Times relatează că din 2008 până în 2018, aproximativ 1 milion de oameni au emigrat din Ungaria. Potrivit site-ului de știri Portofolio, aproximativ 1 din 7 copii maghiari se nasc în altă parte.

Lasă un răspuns