Măștile de față sunt obligatorii în cel puțin două provincii din China, inclusiv în orașul Wuhan. În efortul de a opri coronavirusul care a provocat aproape 500 de decese, guvernul chinez insistă ca milioane de rezidenți să poarte măști de protecție atunci când ies în public.
În timp ce milioane de oameni folosesc măști în toată țara, chinezii descoperă o consecință neașteptată a acoperirii feței. Se pare că măștile de față opresc funcțiile bazate pe recunoașterea facială, o tehnologie necesară pentru multe tranzacții de rutină din China. Dintr-o dată, anumite telefoane mobile, uși și conturi bancare nu se mai pot debloca dintr-o privire, anunță Quartz, siteul de știri și idei globale de business pentru o nouă generație de lideri în afaceri.
Reclamațiile sunt numeroase în populara platformă chineză de blog Weibo, relatează Abacus, presa de știri bazată pe Hong Kong. „[Am purtat o mască în fiecare zi și vreau doar să arunc acest telefon cu deblocarea feței”, se lamentează un utilizator. “Plata cu amprenta digitală este încă mai bună”, scrie un altul. „Tot ce vreau este să plătesc și să plec rapid.”
Cele mai multe reclamații sunt legate de deblocarea dispozitivelor mobile.
Apple a confirmat pentru Quartz că este necesară o vedere neobstrucționată a ochilor, nasului și gurii utilizatorului pentru ca FaceID să funcționeze corect.
În mod similar, Huawei spune că eforturile sale de a dezvolta o caracteristică care recunoaște fețele parțial acoperite au scăzut. “Există prea puține puncte de vedere pentru ochi și cap, astfel încât este imposibil să vă asigurați securitatea”, explică vicepreședintele Huawei, Bruce Lee, într-o postare din 21 ianuarie pe Weibo. ].“
Biometria, inclusiv recunoașterea facială, sunt esențiale pentru viața de zi cu zi în China, la o scară neobișnuită în comparație cu alte națiuni.
Biometria și recunoașterea facială sunt obișnuite să facă totul, de la a comanda mâncare rapidă până la programarea de vizite medicale până la îmbarcarea într-un avion în mai mult de 200 de aeroporturi din toată țara. Recunoașterea facială este folosită chiar și în toalete pentru a împiedica un ocupant să ia prea multă hârtie igienică.
Și dincolo de tranzacțiile cotidiene, tehnologia este un element principal în schema guvernului chinez pentru a-și controla 1,4 miliarde de cetățeni.
În decembrie anul trecut, guvernul a adoptat o nouă lege care obligă pe oricine dorește să înregistreze o nouă cartelă SIM pentru telefon mobil să facă o scanare a feței, în interesul declarat de a proteja „drepturile și interesul legitim al cetățenilor în cyberspațiu”, după cum arată Ministerul Chinez al Industriei și Informațiilor.
Tehnologia este folosită și în unele școli, unde o cameră înregistrează prezența elevilor și poate oferi predicții despre comportament și nivel de implicare.
De altfel, guvernul Hong Kong a încercat să instaleze o „interdicție de mască” pentru protestatarii care participă la mitingurile anti-guvernamentale.
Anonimatul oferit de măștile chirurgicale, măștile de gaz și respiratorii a încurajat cumva atât poliția cât și manifestanții să acționeze agresiv, fără teamă să fie prinși pe camerele de supraveghere de pe străzi sau aparatele foto.
O tehnologie de recunoaștere facială care poate „vedea prin” tot felul de deghizări, ca măștile de protecție, există deja, dar este departe de a fi perfectă.
Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge și Institutul Național de Tehnologie din India au demonstrat, de exemplu, o metodă care ar putea identifica o persoană care poartă o mască cu o precizie de aproximativ 55%. În 2018, Panasonic a introdus un software disponibil comercial care poate identifica persoanele care poartă măști chirurgicale dacă aparatul foto surprinde imagini într-un anumit unghi.
În ciuda adoptării sale pe scară largă în China, este ironic că tehnologia de recunoaștere a feței, în general, s-a dovedit a fi mai puțin fiabilă atunci când prelucrează fețe care nu sunt albe, observă Jessica Helfand, autoarea noii cărți ”Face: A Visual Odyssey”. „Faptul că supravegherea este din ce în ce mai defectuoasă în ceea ce privește recunoașterea facială și fețele asiatice este un paradox făcut și mai bizar de chestia cu masca de față”, spune Helfand.
Un studiu reper recent realizat de Institutul Național de Standarde și Tehnologie din SUA a dezvăluit o prejudecată rasială în algoritmi vândută de Intel, Microsoft, Toshiba, Tencent și DiDi Chuxing.
Acesta a arătat că afro-americanii, nativii americani și asiaticii au fost de la 10 până la 100 de ori mai greșit identificați în comparație cu o persoană caucaziană.