
O treime din cazurile de coronavirus pot fi „purtători tăcuți”, sugerează datele chineze, după ce un expert de top al Chinei a avertizat că Europa s-ar putea confrunta cu o posibilă luptă de 2 ani pentru controlul pandemiei, relatează astăzi media asiatice.
Extindeţi monitorizarea potenţialilor pacienţi!
Țările și regiunile lumii care sunt încă în fazele incipiente ale pandemiei COVID-19 sunt îndemnate să se ferească de „purtătorii de viruși tăcuți, silenţioşi” și să extindă monitorizarea celor care au un contact strâns cu cei infectați, deși nu au simptome.

Experții chinezi au avertizat astăzi că pacienții asimptomatici sunt, de asemenea, contagioși și ar fi putut contribui la răspândirea pandemiei.
Pentru că prevenirea și controlul epidemiilor din China a intrat într-o fază de prevenire a celui de-al 2-lea val de focar și pandemia în străinătate accelerează, acei pacienți care nu au prezentat simptome, dar au fost pozitivi pentru COVID-19 au intrat treptat în centrul atenției publice.
China a găsit pacienţi asimptomatici
Mai multe orașe din China au găsit recent pacienți asimptomatici, inclusiv unul în Wuhan și două cazuri în Xiangyang, provincia Hubei din China Centrală.
Este dificil de identificat direct „purtătorii silenţioşi de virus”, dar pot fi examinați prin cazuri de contact strâns sau când sunt investigate cazurile confirmate sau situaţiile de focar în grup.
Asimptomaticii ar putea fi o sursă importantă de infecţie
Acei transportatori tăcuți, silenţioşi, ar putea fi o sursă importantă de infecție, a avertizat Hu Bijie, directorul Departamentului de Boli Infecțioase de la Spitalul Zhongshan afiliat la Universitatea Fudan, sugerând că alte țări precum SUA și națiunile europene ar trebui să consolideze eforturile de a găsi și carantina acești pacienți.
“Ar putea fi un motiv important pentru care pandemia COVID-19 se răspândește în acele țări într-o viteză rapidă”, a declarat Hu pentru Global Times.
Dar acești pacienți asimptomatici nu vor avea impact asupra situației epidemice generale din China, a declarat Zhang Wenhong, directorul Departamentului de Boli Infecțioase din Spitalul Huashan din Shanghai.
“Practic, pacienții ar trebui să prezinte simptome în 2 săptămâni, dacă nu, în 3 sau 4 săptămâni.
Pacienţii asimptomatici apar în perioadele de epidemii puternice
Majoritatea regiunilor din China au observat zero cazuri noi confirmate de cel puțin două săptămâni, iar în unele orașe trei săptămâni, cum ar fi Shanghai, ceea ce înseamnă că pacienții asimptomatici sunt deja inexistenţi “, a declarat Zhang pentru mass-media.
Pacienții asimptomatici apar în general în perioada de epidemii puternice.

Cu cât este mai mare durata de zero pacienți noi, cu atât mai puțini purtători asimptomatici vor exista, a explicat Zhang.
Dar țări precum SUA și Italia, care sunt încă în fazele incipiente ale pandemiei, pur și simplu nu testează oameni fără simptome.
Pacienţii asimptomatici sunt de maximum 5%, dar sunt foarte importanţi
În schimb, China impune măsuri de carantină asupra acelor cazuri asimptomatice timp de 14 zile, odată ce acestea au fost depistate pozitive pentru virus, chiar dacă nu au fost considerate „pacienți confirmați” în China.
În fața creșterii sosirilor de peste hotare în China și a pandemiei în expansiune în străinătate, virologul Wuhan Yang Zhanqiu sugerează testarea tuturor pasagerilor cu sau fără simptome.
Referindu-se la numărul de pacienți asimptomatici din China, Yang a declarat pentru Global Times că acest grup de pacienți reprezintă doar o proporție minoră.
“Studii anterioare asupra altor infecții cu coronavirus au arătat că procentul de pacienți asimptomatici este de aproximativ de la 1% la 3% din total, sau maximum 5%. Deci, probabil, COVID-19 are un procent similar de infecții asimptomatice”, a spus Yang.
De obicei, un pacient dezvoltă simptome în 5 zile, dar numai în cazuri extrem de rare, perioada lor de incubație depășește 30 de zile, cum ar fi cele două cazuri confirmate, din Dandong, provincia Liaoning din China de Nord-Est, care au prezentat simptome doar după mai mult de 1 lună, a declarat guvernul local la începutul lunii martie.
În ceea ce privește gradul de infecțiozitate, subiectul rămâne controversat.
Un studiu recent realizat de Spitalul din Guangzhou și de la Școala de Sănătate Publică a Universității Hong Kong a arătat că cel mai infecțios moment al pacienților cu COVID-19 este probabil să fie chiar înainte de a prezenta simptome.
Însă Yang a spus că infecțiozitatea lor este mai mică decât cea care prezintă simptome, care sunt încă principala sursă de infecție.
Cine este pacient asimptomatic
“Odată cu primăvara, clima este mai caldă. Acest lucru face dificilă supraviețuirea virusului, prin urmare, contagiozitatea acestor pacienți asimptomatici devine în consecință mai slabă.”
Pacienții asimptomatici sunt definiți ca persoanele care nu au simptome clinice, dar au un test pozitiv pentru COVID-19, conform standardului emis de Comisia Națională de Sănătate.
Numai atunci când aceştia prezintă mai târziu simptome clinice, cum ar fi febră sau simptome respiratorii și modificări ale cantității de globule albe și limfocite sau imagini CT cu caracteristici COVID-19, aceşti vor fi clasificaţi drept caz confirmat, spune standardul.
40% dintre cei spitalizaţi în SUA au între 20 şi 54 de ani
Un studiu realizat pe 4.000 de cazuri în SUA a arătat că aproximativ 40% dintre cei care au fost spitalizați pentru coronavirus începând cu 16 martie aveau vârste între 20 și 54 de ani.

Printre cazurile critice, 12% au fost printre acei 20 – 44 de ani, în timp ce 36% aveau între 45 şi 64 de ani.
Cei mai mulți oficiali din domeniul sănătății din SUA se uită „foarte atent” la rapoartele că un procent mult mai mare de tineri americani decât se așteptau au avut nevoie de spitalizare ca urmare a contractării noului coronavirus, a arătat NBC.
În general, persoanele mai tinere, mai sănătoase, sunt asimptomatice.
Italia, o „pneumonie ciudată”, din noiembrie 2019
Virusul circula „înainte să fim conștienți de focarul din China”, a declarat Giuseppe Remuzzi, directorul Institutului de Cercetări Farmacologice, Mario Negri, citat de media asiatice.
Italia a raportat acum peste 4.800 de decese din cauza Covid-19, mai mult decât oricare altă țară din lume
O „pneumonie ciudată” circula în nordul Italiei cu mai mult timp înainte, în noiembrie, cu câteva săptămâni înainte ca medicii să fie conștienți de acest nou focar de coronavirus din China, a declarat săptămâna aceasta un reputat doctor italian.

„Ei [medicii generali] își aduc aminte că au detectat o pneumonie foarte ciudată, foarte severă, în special la bătrâni în decembrie și chiar noiembrie”, a spus Giuseppe Remuzzi, directorul Institutului de Cercetări Farmacologice Mario Negri din Milano, într-un interviu acordat NPR din Statele Unite.
“Acest lucru înseamnă că virusul circula, cel puțin în [regiunea de nord a] Lombardia și înainte să fim conștienți de acest focar care a avut loc în China.”
Comentariile lui Remuzzi au venit în timp ce oamenii de știință continuă să caute originea coronavirusului.
Care este originea virusului?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii are însă o regulă: “Când numesc viruși noi, nu ar da niciodată impresia că coronavirusul este legat cumva de o anumită locație, de o anumită categorie de oameni sau chiar de un anumit animal“.
Expertul chinez în boli respiratorii, Zhong Nanshan, a spus în urmă cu câteva zile că, deși China a fost prima care a raportat agentul patogen, nu era încă sigură de unde provine totul de fapt.
Remuzzi a spus că de curând a auzit de la medicii italieni despre boală, ceea ce însemna că a existat și s-a răspândit fără știrea oamenilor.

În ciuda semnalării primelor infecții cu coronavirus transmise local – în Lombardia – abia pe 21 februarie – care nu avea decât cazuri importate până atunci – Italia a avut de atunci peste 53.000 de cazuri confirmate și 4.825 de decese cauzate de Covid-19, boala cauzată de agentul patogen.
Prin comparație, China a avut puțin peste 81.000 de cazuri și 3.261 de victime.
Italia a suspendat toate zborurile către China la 31 ianuarie, fiind printre primele națiunţi care au făcut acest lucru.

În orașul central din China, Wuhan, unde a fost identificată prima dată epidemia, medicii au început să observe o „pneumonie cu o cauză necunoscută” în decembrie.
Prima infecție cunoscută din oraș poate fi urmărită până la 1 decembrie. Un raport al South China Morning Post a spus că primul caz chinez s-ar putea să fi fost încă de la mijlocul lunii noiembrie, dar acest lucru nu a fost confirmat de Beijing.

Gândirea actuală în rândul comunității științifice este că prima infecție din Lombardia a fost rezultatul intrării în contact cu o persoană de origine chineză la sfârșitul lunii ianuarie a unui italian.
Cu toate acestea, dacă se poate demonstra că noul coronavirus – cunoscut oficial ca SARS-CoV-2 – a fost în circulație în Italia în noiembrie, atunci această teorie ar putea fi dată pe cap.

Dezbaterea privind posibila origine a agentului patogen a fost, de asemenea, în centrul unui război al declaraţiilor între Beijing și Washington.
Președintele SUA, Donald Trump, s-a referit în mod repetat la „virusul chinez” și secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, l-a numit „virusul Wuhan”.
Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian, a contestat pe Twitter acuzaţiile.
„Numindu-l „virusul Chinei” și, prin urmare, sugerând originea sa fără niciun fel de dovezi sau dovezi, anumite mass-media doresc ca China să-și asume vina, iar motivele lor clare”, a spus el.
El a continuat apoi să sugereze că focarul de coronavirus ar fi putut începe în Statele Unite și a fost transportat la Wuhan de armata americană, shareuind declaraţii ale oficialului CDC al SUA care lăsa de înţeles în audierile din Congresul SUA că nici SUA nu ar fi fost străină de cazuri dar nu au ştiut cum să denumească boala şi au catalogat-o virus influenza.