Coronavirus.#FiiInteligent #FiiInformat #DăRefresh

0
73

UPDATE ROMÂNIA. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la întâlnirea Guvern- Consiliu Naţional Tripartit, pe timpul desfăşurării recesiunii globale.

UPDATE. Organizaţia Mondială a Sănătăţii, apel disperat: Ţările din Sud-Estul Asiei să îşi extindă măsurile împotriva coronavirusului: “Măsurile urgente și agresive sunt nevoia acestei ore. Trebuie să acționăm acum!”

UPDATE. 16.41. New York arată că are încă 424 de noi cazuri de infecţie cu coronavirus şi are 5 noi decese. Total New York: 1374 cazuri de infecţie cu coronavirus şi 12 morţi.

UPDATE. 16:35: Încă 10 noi decese din cauza noului coronavirus în Spania. (Source)

UPDATE. NOU. Morgan Stanley şi Goldman anunţă oficial că “este în desfăşurare o recesiune globală”. (link)

UPDATE. Vladimir Putin, apel de ultimă oră la ruşi în legătură cu răspândirea noului coronavirus: Totul e sub control!

MOSCOW, 17 mar – Știri RIA. Președintele rus Vladimir Putin s-a adresat rușilor în legătură cu răspândirea coronavirusului și a spus că, în ciuda nivelului ridicat de risc, situația în ansamblu este sub control.

„Această amenințare externă nu poate ocoli Rusia, desigur. Mai mult, o parte din țara noastră mare, o parte semnificativă, este situată în est, în Orientul îndepărtat, dincolo de Urali, iar o parte semnificativă a populației trăiește în partea noastră europeană. Există contacte cu unele țări ale lumii și cu o altă parte a lumii.

Astăzi, având în vedere contactele noastre de afaceri intense, umanitare și pur și simplu umane cu țări străine, situația în acest sens devine, mai mult, complicată. Dar, așa cum suntem bine conștienți, virușii niciodată a avut nu există granițe de stat, astăzi aceasta este o situație specială, având în vedere numărul mare de deplasări de oameni din lume “, a spus Putin la o întâlnire cu membrii guvernului rus.

Cu toate acestea, datorită măsurilor operaționale luate în avans atât la nivel regional, cât și la nivel federal, în primele săptămâni ale epidemiei din lume, am reușit în continuare să reducem pătrunderea în masă și răspândirea bolii în Rusia. Acum, în ciuda nivelului potențial ridicat de risc, trebuie să spun asta, și mă voi întoarce din nou la acest lucru, și anume la un nivel ridicat de risc, situația în ansamblu este sub control ”, a subliniat președintele rus.

UPDATE. Brazilia confirmă primul deces din cauza noului coronavirus.

UPDATE. Moment inedit. “Ducerea gunoiului” pe vreme de nou coronavirus.

UPDATE. Rusia confirmă 114 de cazuri de infectaţi cu noul coronavirus.

UPDATE ROMÂNIA. CE DECIZII IA MÂINE GUVERNUL ROMÂNIEI.

Premierul Orban: În ședința de mâine vom adopta un prim set de măsuri pentru reducerea efectelor COVID-19

Premierul Ludovic Orban a avut, astăzi, consultări cu reprezentanții organizațiilor sindicale și patronale, din cadrul  Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, asupra măsurilor economice și sociale necesare pentru reducerea efectelor COVID-19.

Discuțiile s-au axat asupra soluțiilor necesare pentru păstrarea locurilor de muncă și menținerea viabilității activităților din cât mai multe sectoare economice.

Prim-ministrul a anunțat că, în ședința de mâine, Guvernul va adopta un prim set de măsuri pentru susținerea companiilor și salariaților din sectoarele afectate. ”Vom da un puternic semnal angajaților și economiei: Guvernul va interveni pentru menținerea locurilor de muncă și continuarea activității în cât mai multe sectoare ecnomice. Pe lângă deciziile pe care le vom lua în ședința de mâine, vom continua să luăm măsuri asupra cărora ne vom consulta cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor”, a subliniat șeful Executivului.

Setul de măsuri ce urmează să fie analizat și adoptat mâine de Guvern vizează:

  • Ø Creșterea lichidității companiilor;
  • Ø Sprijinirea plății șomajului tehnic de către companii pentru angajații care își vor suspenda temporar activitatea;
  • Ø Reducerea interacțiunii directe a cetățenilor cu instituțiile statului, o măsură în acest sens fiind extinderea termenului pentru plata impozitelor locale;
  • Ø Stimularea capacităților de producție pentru cât mai multe bunuri necesare în această perioadă de criză, respectiv materiale sanitare de protecție, dezinfectanți.
  • De asemenea, premierul Ludovic Orban a subliniat că sunt achiziționate și vor fi asigurate materiale de protecție a angajaților din sectoarele din prima linie a combaterii răspândirii COVID-19, precizare făcută în contextul în care reprezentanții sindicatelor și-au manifestat preocuparea cu privire la măsurile de protecție a lucrătorilor.

Consultările Guvernului cu reprezentanții Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social vor continua în cadrul unui mecanism permanent, sindicatele și patronatele urmând să fie implicate în definitivarea soluțiilor necesare pentru reducerea efectelor economice și sociale produse de epidemia COVID-19.”

UPDATE. Reuters, 15.35: Statul chinez aprobă ca vaccinul pentru noul coronavirus să intre în studiile clinice.

BEIJING (Reuters) – China a autorizat studii clinice asupra primului său vaccin dezvoltat pentru a combate noul coronavirus, potrivit unui raport din cotidianul popular al partidului comunist.

Cercetătorii sunt conduși de Chen Wei, Academia Chineză de Științe Medicale Militare, a spus acesta.

UPDATE. SUA: Piaţa Times Square, pustie.

UPDATE. Posibilul înlocuitor al Angelei Merkel, diagnosticat cu coronavirus.

UPDATE. NOU: Oprirea economică bruscă cauzată de măsurile de stopare a coronavirusului “va duce la o recesiune globală”, spune S&P Global – Reuters.

UPDATE. 15:09: 117 de noi cazuri de infecţie cu noul coronavirus în Portugalia. (Source)

UPDATE. 15:05: 292 de noi cazuri de infecţie cu noul coronavirus şi 19 noi decese în Olanda. (Source)

UPDATE. 15:02: 338 de noi cazuri de infecţie cu noul coronavirus în Germania. (Source)

UPDATE. 14:55: 128 de noi cazuri de infecţie cu noul coronavirus şi 8 noi decese în Spania. (Source)

UPDATE: AP: 2 membri ai staffului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, infectaţi cu noul coronavirus.

UPDATE. AP: BREAKING: Casa Albă propune un stimulent de urgență de aproximativ 850 de miliarde de dolari pentru a face față costurilor economice în criza mondială generată de expansiunea noului coronavirus, spun surse AP.

UPDATE. China îşi revine. Datele hărților AutoNavi arată redresarea traficului în jurul zonelor comerciale din China, pentru că frica de coronavirus se reduce.

UPDATE. Isterie în Italia cu o falsă “pilulă minune” a Rusiei.

Videoclipurile despre „pilula de coronavirus” din Rusia au provocat o agitație în Italia.

ROME, 17 mar – RIA Novosti, Sergey Startsev. Un videoclip despre „faimosul medicament rus împotriva coronavirusului„ Arbidol ”, filmat la Moscova de doi italieni, s-a răspândit pe rețelele de socializare și a provocat emoții nesănătoase pe Apenini.

Mai mulți italieni s-au apropiat deja de biroul RIA Novosti din Roma şi erau interesați dacă există într-adevăr un fel de „pilule miraculoase pentru coronavirus” în Rusia.

UPDATE RUSIA. V. Putin, preşedintele Rusiei, a verificat activitatea centrului pentru monitorizarea prețurilor la produsele alimentare.

MOSCOW, 17 mar – Știri RIA. Vladimir Putin a vizitat centrul de informații pentru monitorizarea situației cu coronavirus și a luat cunoștință de sistemul de urmărire a prețurilor produselor din țară.

Președintelui i-a fost afișată în timp real o imagine de la camerele foto din magazine. Prețurile sunt monitorizate pe baza bonurilor din magazine. În plus, controlorii speciali verifică singuri depozitele și magazinele.

Sistemul a fost introdus de primarul Moscovei , Serghei Sobyanin . El a explicat că afișează disponibilitatea alimentelor, inclusiv necesitățile de bază. La rândul său, premierul Mikhail Mishustin a spus că acum oamenii cumpără o mulțime de produse, dar de fapt nu există probleme.

“Avem o situație de aprovizionare foarte stabilă. Monitorizăm situația cu lanțurile de vânzare cu amănuntul. Cel mai important este că monitorizăm costul mediu al coșului alimentar pentru fiecare regiune până la magazine. Aceasta este informația online, nu un fel de calcul statistic”, a declarat Mikhail Mishustin.

Putin a spus că principalul lucru este ca oamenii să înțeleagă că situația este sigură și nu cheltuie bani pe produse care vor trebui aruncate.

Potrivit lui Mishustin, datorită sistemului de monitorizare, dacă este necesar, vor furniza produsele necesare magazinelor, în timp ce până acum nu au fost observate probleme.

Mai devreme, marți, la un consiliu al Parchetului General, președintele a solicitat autorității de supraveghere monitorizarea creșterii nejustificate a prețurilor la produsele alimentare .

În același timp, a indicat „continuarea lucrărilor pentru crearea unui climat investițional favorabil și protejarea intereselor participanților la activitatea economică”.

UPDATE. UEFA suspendă EURO 2020 din cauza crizei coronavirus. UEFA amână Campionatul European până în 2021.

UPDATE SPANIA. El Pais: Val de concedieri în Spania: Seat. Burger King. Alsea. CAF. Pikolin. Iberostar. Volkswagen. Cortefiel … Companile ridică un val de concedieri temporare care vor afecta peste 100.000 de oameni.

UPDATE. Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă Iniţiativa Solidarităţii Mondiale: Răspunsul Global pe Coronavirus. 40 de milioane de dolari de la Bloomberg

UPDATE. Date oficiale de astăzi. 162 de ţări confirmat infectate cu noul coronavirus. În Asia stagnează puternic expansiunea coronavirus, În Spania, situaţia este tragică. Spania a întrecut ieri la decese şi noi infecţii Iranul, aflat şi el în situaţie critică. La ora 19.00, ora României, se anunţă datele pe Italia.

UPDATE. 14:01: 120 de noi cazuri de infecţii cu coronavirus şi 2 noi decese în Malaezia. Acestea sunt primele 2 decese în Malaezia. (Source 1Source 2Source 3)

UPDATE. 13:47: 59 de noi cazuri de infecţie cu coronavirus în Luxembourg. (Source)

UPDATE GERMANIA. 13:44: 364 de noi cazuri de infecţie cu coronavirus şi 3 noi decese în Germania. (Source) Germania ajunge la 20 de decese. Zonele cele mai afectate: Renania, Baden, Bavaria.

UPDATE SPANIA. 13:20: 1,236 de noi cazuri şi 149 de noi decese în Spania. (Source) 43% din cazuri în Madrid.

UPDATE. Iran, un nou vârf al tragediei. Locul 3 mondial în pandemia coronavirus. 12:59: 1.178 de noi cazuri de infecţie cu coronavirus şi 135 de noi decese în Iran. (Source) Creşterea coronavirus pe Iran este de 13%. În total are 988 de morţi şi 16.169 infectaţi.

UPDATE. Rusia: un deputat rus, pe punctul de a i se înceta mandatul pentru că a încălcat carantina după ce a venit din Franţa.

UPDATE. Iranul, pe culmile disperării: dezinfectează toate zonele publice ca să oprească extinderea coronavirusului.

UPDATE ROMÂNIA. Europa FM: Guvernul Româniaei va rechiziționa fabrica de biocide Hexi Pharma, închisă după tragedia de la Colectiv. Toate utilajele fostei fabrici încă există, iar cu ajutorul specialiștilor Ministerului Apărării vor fi repuse în funcțiune.

Guvernul va rechiziționa fabrica de biocide Hexi Pharma, închisă în urma tragediei de la Colectiv, când s-a descoperit că această firmă livrese spitalelor din România dezinfectanți neconformi.

Surse guvernamentale au declarat pentru Europa FM că toate utilajele fostei fabrici încă există, iar cu ajutorul specialiștilor Ministerului Apărării vor fi repuse în funcțiune.

Ministerul Economiei este cel care a prevăzut în decretul instituirii stării de urgență posibilitatea rechiziționării unor mărfuri sau utilaje private.

Cum după închiderea societății Hexi Pharma de către Justiție nu mai există alt producător de biocide pe piață, aceasta ar putea fi reînviată dar de stat de această dată.

Surse guvernamentale au declarat în exclusivitate pentru Europa FM că vor fi rechiziționate liniile de producție și posibil anumite cantități de clor.

Informația a fost confirmată pentru Europa FM de ministrul de Finanțe, Florin Cîțu.

UPDATE ROMÂNIA. Revoltă la graniţa dintre Austria şi Ungaria. 3500 de români blocaţi: “Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie! Şi noi suntem români! “

UPDATE ROMÂNIA. DEPRECIERE ISTORICĂ A LEULUI FAŢĂ DE EURO! Curs BNR
1 EUR = 4.8448 RON+0.0206
1 USD = 4.3880 RON+0.0678

UPDATE ROMÂNIA. Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României, a discutat cu Ungaria să dea drumul unui număr de 3500 de români blocaţi la graniţa dintre Austria şi Ungaria.

Comunicat de presă privind discuția telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul ungar pentru deblocarea tranzitului cetățenilor români de la granița dintre Austria și Ungaria

În continuarea eforturilor Ministerului Afacerilor Externe pentru asistarea cetățenilor români în contextul măsurilor restrictive impuse de tot mai multe state în vederea gestionării epidemiei de COVID-19, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 17 martie 2020, o convorbire telefonică cu omologul ungar, Péter Szijjártó.

Discuția a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale,  a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.

În acest context și pe fondul semnalelor multiple primite din partea cetățenilor români aflați la punctul de frontieră Nickelsdorf care doresc să revină în România din diferite state europene, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situația umanitară creată, prin prezența unui număr considerabil de familii cu copii și persoane în vârstă (în total peste 3500 de persoane până la acest moment), și a solicitat adoptarea de urgență de către autoritățile ungare a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar.

Ministrul Bogdan Aurescu a accentuat caracterul foarte sensibil al situației create, inclusiv ca urmare a faptului că informațiile nu au fost disponibile cu suficient timp în prealabil, și a solicitat sprijinul omologului său pentru crearea de urgență de către autoritățile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetățenilor români aflați în prezent la frontiera dintre Austria și Ungaria.

Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România să fie stabilite, și apoi măsurile implementate, de autoritățile de resort ale ministerelor de interne din cele două țări.

Cei doi miniștri de externe au convenit să păstreze legătura pe durata acestei zile pentru a monitoriza deblocarea în teren a situației și revenirea cu bine în țară a cetățenilor români.
În paralel, pe același subiect, ministrul Bogdan Aurescu a ținut legătură și cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg.

De asemenea, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, tot astăzi,17 martie 2020, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Iulia Matei, a avut o întrevedere, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, cu ambasadorul Ungariei la București, Botond Zákonyi, în care au fost efectuate, și pe acest canal diplomatic, solicitările menționate mai sus. Complementar, partea română a semnalat cu acest prilej și liniile directoare adoptate de Comisia Europeană la 16 martie 2020 cu privire la managementul frontierelor în vederea protecției sănătății și asigurării disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale în interiorul Uniunii Europene, care fac referire la obligația statelor membre de a facilita tranzitul cetățenilor și a rezidenților UE care revin în statul de reședință.

MAE precizează că un demers similar a fost făcut și de ambasadorul României la Budapesta pe lângă subsecretarul de stat pentru dezvoltarea relațiilor cu Europa și SUA din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Ferenc Kumin.

UPDATE. Spania, ultimele cifre tragice: a sărit de pragul psihologic de 10.000 de cazuri de coronavirus. Spania are oficial deja 11.178 de infectaţi cu noul coronavirus şi 491 de morţi.

UPDATE. AFP: Agenția de informaţii şi securitate internă din Israel, Shin Bet, confirmă că a primit mandatul de a colecta informații despre cetățeni pentru a lupta împotriva răspândirii mortalului coronavirus, sarcină pe care o îndeplineşte cu efect „imediat”.

Lasă un răspuns