Coronavirus.#EștiInteligentDacăEștiInformat #DăRefresh

0
57

UPDATE. El Pais: În Spania coronavirusul crește exponențial.  Cazurile au mers de la 2 la 100 într-o săptămână, în următoarea, de la 100 la 1.000 și de la 1.000 la 4.000 în doar 4 zile. 

UPDATE. Corespondenta RFE/RL pe Iran: “Cunoscutul expert iranian în sănătate publică, Kamiar Alaei, mi-a spus că numărul real de infecții cu coronavirus în Iran ar putea fi de cinci ori mai mare decât cifrele oficiale. El spune că Iranul trebuie să testeze mai mulţi oameni”. (atenţie, imagini care vă pot afecta emoţional)

UPDATE ROMÂNIA. ROMÂNIA A LANSAT PLATFORMA online COVID-19 Știri Oficiale. (LINK AICI)

Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, și organizația neguvernamentală Code for Romania au lansat, luni, 16.03.2020, platforma online COVID-19 Știri Oficiale (stirioficiale.ro).
“Operaționalizarea Autorității pentru Digitalizarea României și digitalizarea Secretariatului General al Guvernului sunt priorități ale mandatului meu deoarece ne dorim ca prin informatizarea administrației publice să reconstruim încrederea în instituțiile statului. În această perioadă, în care populația este greu încercată, este esențial ca oamenii să fie foarte bine informați, din surse oficiale și verificate. În acest sens, a fost lansată platforma online COVID-19 Știri Oficiale, al cărei obiectiv principal este combaterea dezinformării și a fake news-urilor”, a declarat secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.
Platforma online COVID-19 Știri Oficiale centralizează doar informații din surse sigure, precum comunicatele oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică constituit de Guvernul României, hotărârile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și înregistrările conferințelor de presă susținute de oficialii cu responsabilități în domeniul managementului situațiilor de urgență.
Proiectul COVID-19 Știri Oficiale este realizat în baza unui protocol de colaborare semnat între Secretariatul General al Guvernului și organizația neguvernamentală Code for Romania.
Totodată, pentru a susține recomandările date de Ministerul Sănătăţii, privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19 și în conformitate cu indicațiile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Autoritatea pentru Digitalizarea României și echipa Code for Romania mai au în lucru următoarele platforme: Date la Zi – date anonimizate cu privire la cazuri, Stăm Acasă – centralizarea și monitorizarea persoanelor aflate în autoizolare, Diaspora Hub – centralizare și monitorizare/ comunicare suport, Ce Mă Fac – chestionare care pot să ajute populația să înțeleagă situația și RO Help – colectarea coerentă și în siguranță a ajutoarelor.
“Prioritatea zero a Autorității pentru Digitalizarea României în aceste zile este punerea la dispoziția cetățenilor și a instituțiilor publice a oricărei soluții electronice care poate duce la prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Vorbim de platforme de informare, comunicare sau gestiune a serviciilor publice care ajută cetățenii să ia decizii corecte și să limiteze expunerile acestora. Le mulțumim voluntarilor care ne ajută în acest demers, precum și instituțiilor care au înțeles că tehnologia poate fi mai utilă ca oricând pentru cetățenii români de pretutindeni”, a afirmat Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

UPDATE. Reuters Iran: Iranul şi-a eliberat temporar 85.000 de deţinuţi, inclusiv pe cei politici, de teama focarelor coronavirus.

UPDATE. BREAKING Italia spune că intenționează re-naționalizarea companiei aeriene falite Alitalia în cadrul unui plan de salvare economică de urgență împotriva pandemiei coronavirus.

UPDATE. Coreea de Sud continuă măsurile în ciuda opririi extinderii coronavirusului. Vrea să închidă bisericile.

UPDATE. Financial Times: Europa se închide.

UPDATE. The Guardian: Coronavirusul îi va obliga pe șefii de spitale să facă niște alegeri groaznice.

UPDATE. Editorial de astăzi din El Mundo: “Pandemia, originară din China, amenință că va prăbuși activitatea economică și va scufunda nu numai zona euro, ci întreaga economie globală într-o lungă criză.”

UPDATE. Britanicii, provizii de băutură de pandemia coronavirus.

UPDATE. Australia ar putea ajunge la un posibil tratament pentru coronavirus. Potrivit directorului Centrului de cercetare clinică al Universității din Queensland, unul dintre aceste medicamente este administrat celor care au coronavirus. Testele au fost pozitive, dat fiind că au provocat virusul să dispară din corp și, prin urmare, pacientul a avut o recuperare completă din infecție.

UPDATE. Rusia: Imunitatea la noul virus nu va fi foarte persistentă de-a lungul vieţii. Nu există vaccin, deocamdată.

VLADIVOSTOK, 17 mar – Știri RIA. Imunitatea la noul coronavirus nu va fi foarte persistentă și de-a lungul vieții, a spus în cadrul ședinței Consiliului Academic de la Universitatea Federală Extremă Orientală, profesorul șef al Laboratorului de Ecologie pentru Microorganisme al Școlii FEFU de Biomedicină Mikhail Șchelkanov.

“Imunitatea împotriva coronavirusului nu este pe tot parcursul vieții și nici cea mai persistentă, dar este și împotriva gripei … Din păcate, acest lucru este comun pentru toate virusurile care provoacă SARS”, a spus savantul.

Potrivit acestuia, informațiile despre care oamenii au fost bolnavi în acest an și sunt infectați recent pot fi rezultatul diagnosticului incorect, în plus, aceste cazuri sunt rare.

“Nu există dovezi științifice conform cărora virulența (nivel de capacitate de a infecta – aprox. Ed.) A virusului este o înregistrare … Infecția nu este controlată încă de către vaccin. Datorită faptului că infecția devine rapid mai complicată, va exista o mare încărcare pe unitățile de terapie intensivă. După cum arată experiența China, acest lucru poate fi abordat “, a adăugat savantul.

La 11 martie, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat izbucnirea noului coronavirus COVID-19 ca pandemie. Peste 180 de mii de persoane din peste 160 de țări au fost deja infectate în lume, majoritatea și-au revenit, peste 7 mii au murit.

UPDATE. Rusia îşi plafonează preţul la medicamente dacă acesta creşte cu peste 30%.

MOSCOW, 17 mar – Știri RIA. Duma de stat, în cadrul unei ședințe plenare de marți, a adoptat un proiect de lege în prima lectură, care dă Cabinetului dreptul de a limita prețul maxim al medicamentelor în caz de urgență sau amenințare epidemică.

Proiectul a fost susţinut de șeful PE, Sergey Neverov, precum și de președintele Dumei de stat Vyacheslav Volodin, primul vicepreședinte al PE Andrei Isaev și președintele Comitetului pentru protecția sănătății Duma Dmitry Morozov (PE).

Parlamentarii propun să ofere Cabinetului dreptul de a limita prețurile maxime pentru medicamente în caz de urgență sau amenințarea unei epidemii, precum și să prevadă dreptul guvernului de a stabili prețurile de vânzare cu amănuntul maxim admise dacă, peste 30 de zile calendaristice, în regiuni, prețurile de vânzare cu amănuntul pentru astfel de medicamente și dispozitive medicale cresc cu peste 30%.

Conform proiectului, prețurile de vânzare cu amănuntul maxim admise vor fi stabilite pentru cel mult 90 de zile calendaristice.

Președintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, a menționat că adoptarea acestei legi este foarte importantă chiar acum, când conducerea țării ia toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea virusului.

“O lipsă acută de măști medicale și geluri antiseptice, care a fost observată în ultimele zile în întreaga țară, este o consecință nu numai a cererii excesive, ci și a acțiunilor subcotractorilor care vând aceste produse în loturi mici la prețuri repetate în mod repetat.

Deja există o serie de produse medicale și medicamente în farmacii iar oamenii s-a plâns autorităților regiunilor, iar acum este important să ofere spitalelor, clinicilor și instituțior sociale tot ceea ce este necesar prin mecanismul achizițiilor publice.

“Timp de un an, costul măștilor și al pansamentelor a crescut de 3-4 ori “, a declarat Volodin pentru reporteri.

Purtătorul de cuvânt al camerei inferioare a parlamentului a subliniat că Duma de Stat va acorda o atenție prioritară proiectului de lege pentru a-i proteja pe cetățeni de cei care doresc să încaseze mai mult.

După cum s-a raportat anterior, proiectul este planificat să fie adoptat în a doua lectură pe 18 martie, iar în a treia – pe 19 martie.

Volodin a adăugat că săptămâna aceasta Duma de Stat poate lua în considerare și un proiect de lege privind vânzarea la distanță a medicamentelor. “Este important pentru noi nu numai să adoptăm legi, ci și să asigurăm controlul parlamentar asupra punerii lor în aplicare”, a spus Volodin.

https://twitter.com/rianru/status/1239830372529197056

UPDATE. AP: “Sexul de vânzare a fost mult timp un element fundamental al vieții de noapte din Berlin, dar pe fondul îngrijorărilor cu privire la noul coronavirus, chiar și presupusa cea mai veche profesie din lume este lovită de o cădere bruscă.”

UPDATE ROMÂNIA, ora 10.00: 184 de cazuri confirmate de coronavirus. 16 persoane vindecate, 3282 de persoane în carantină, 16.610 izolaţi la domiciliu.

UPDATE. Iranul, lovit crâncen. Sute de oameni, înmormântări în masă. Imagini terifiante. Cimitire uriaşe amenajate.Oficial, Iranul are aproape 1000 de morţi.(atenţie, imagini care vă pot afecta emoțional!)

UPDATE: Aeroportul din Budapesta va permite doar cetățenilor maghiari să intre în țară începând de marți, după restricțiile impuse de guvernul premierului Viktor Orban ca să oprească răspândirea coronavirusului.

UPDATE. AFP: Monitorizarea pe martie 2020 pe ţările cu cea mai rapidă extindere a cazurilor de coronavirus.

UPDATE. Universitățile din SUA cer studenților să-și părăsească căminele pe măsură ce pandemia coronavirusă continuă să se extindă.

UPDATE. Reuters: Universal Pictures, o divizie a NBCUniversal, de la Comcast Corp, își va pune filmele la dispoziție de acasă, în aceeași zi în care vor fi lansate în teatre la nivel mondial, începând cu filmul de animație DreamWorks „Trolls World Tour” – care se deschide în Statele Unite ale Americii pe 10 aprilie.

UPDATE. IDF, Armată israeliană, încă un soldat cu coronavirus: “Pacientul nr. 273 este un soldat al IDF, 19 ani, din nordul țării. Starea pacientului este ușoară și a fost trimisă la un spital. Corpul medical, în colaborare cu Ministerul Sănătății, desfășoară o investigație epidemiologică cuprinzătoare, a cărei constatare va fi publicată mai jos. Persoanele de contact strânse au fost notificate și sunt detectate mai multe contacte”.

UPDATE. El Pais: DIRECT | A doua zi lucrătoare a stării de alarmă pentru coronavirus și a doua zi de probleme în transportul public pentru a menține distanța de siguranță dimineața. Acesta a fost L5 al Barcelonei acum câteva minute.

UPDATE. El Pais: “Tusea uscată pe care o produce coronavirusul nu este însoțită de mucus. Este iritantă și cauzează adesea dureri în gât sau în piept. Aflați cum să identificați simptomele coronavirusului”

UPDATE. Ceremonii memoriale în Israel, fără public.

UPDATE. 07:58: 91 de noi cazuri în Norvegia. (Source)

UPDATE. 07:50: 130 de noi cazuri şi 5 noi decese în Elveţia. (Source)

UPDATE. Hong Kong se protejează, de teama importului de cazuri de coronavirus: bagă în carantină timp de 14 zile toate persoanele care intră în oraș începând cu miezul nopții de joi.

Hong Kong a detectat primele cazuri încă din ianuarie, dar datorită unor măsuri severe de distanțare socială și a unui răspuns puternic al comunității a reușit să evite amploarea contagiunii observate în alte țări și teritorii.

Vorbind la comunicatul său de presă săptămânal marți, liderul orașului condus de China, Carrie Lam, i-a sfătuit, de asemenea, pe rezidenți să evite toate călătoriile neesențiale.

Hong Kong a detectat primele cazuri încă din ianuarie, dar datorită unor măsuri severe de distanțare socială și a unui răspuns puternic al comunității a reușit să evite amploarea contagiunii observate în alte țări și teritorii.

Acum s-a confruntat cu riscul ca vizitatorii care transportă virusul să îl poată răspândi în Hong Kong, anulând eforturile orașului de până acum, care au implicat sacrificii economice și sociale importante.

Școlile, care au fost închise din ianuarie, este puțin probabil să se reia pe 20 aprilie așa cum era planificat inițial, a spus Lam.

“În multe țări, numărul de cazuri confirmate poate fi descris ca exploziv”, a spus Lam.

„Dacă nu adoptăm unele măsuri stricte … Mă tem că toate eforturile de precauție efectuate în ultimele două luni ar fi irosite. Aceasta va afecta sănătatea publică din Hong Kong.

4 dintre cei 157 de pacienți cu coronavirus confirmați din Hong Kong au murit. 5 din ultimele 57 de cazuri au fost persoane cu istoric de călătorie recent.

Hong Kong a desemnat anterior trei blocuri de locuințe publice pentru carantină, dar acestea vor fi rezervate cazurilor cu risc ridicat.

Cazurile cu risc scăzut vor fi solicitate să rămână sub carantină acasă sau să fie plasate sub supraveghere, care pot include bandele electronice cu trackere de mișcare, apeluri de telefon neregulate fixe și alte mijloace.

Focarul din Hong Kong a readus amintiri despre sindromul respirator acut sever din 2003 și a declanșat un răspuns puternic din partea comunității.

Dezinfectoarele de mână sunt disponibile gratuit în centrele comerciale și clădirile de birouri, unde temperaturile oamenilor sunt verificate și electronic.

Mânerele ușilor, butoanele liftului și alte suprafețe expuse în mod regulat mulțimilor sunt dezinfectate de mai multe ori pe zi. Majoritatea locuitorilor poartă măști și evită interacțiunile sociale mari. De mai bine de o lună, străzile și alte zone publice au fost în mare parte pustii, deoarece mulți locuitori lucrau de acasă. Multe companii urmează să reamintească tot personalul la birourile lor.

Aceste măsuri au influențat deja o economie care se confruntă deja cu cea mai grea recesiune într-un deceniu, retailerii și sectorul turistic avertizând că vor lupta să supraviețuiască.

Lasă un răspuns