UPDATE. BBC News Mundo: “Se estimează că realizarea teoriei „imunității efectivelor” ar necesita aproximativ 60% din populație să fi suferit de boală”.
UPDATE. 07:05: 62 de noi cazuri de coronavirus în Brazilia. Au fost raportate de departamentele de sănătate şi nu au fost incluse în cifrele ministrului Sănătăţii. (Source) Semne de transmitere în interiorul comunităţii. Brazilia este a 6-a cea mai populată ţară a lumii, cu 212,5 milioane de oameni, potrivit ultimelor date ONU.
UPDATE. Reuters China: Pentru 4-a zi consecutiv, China importă mai multe cazuri de infecţii de coroavirus faţă de cât produce local.
UPDATE. Reuters China: China şi-a amânat întrunirea Parlamentului până la sfârşitul de aprilie – început de mai.
UPDATE. Filipine îşi închide piețele financiare la nesfârșit ca răspuns la focarul de coronavirus.
UPDATE. BBC News Mundo: „Ne bazăm pe internet și, odată cu alarma socială, apar multe fațete, rețete făcute acasă și lucruri care nu sunt dovedite eficiente”.
UPDATE. BBC News Mundo: Se crede că, probabil, coronavirusul nu rămâne în aer în același mod ca gripa.
UPDATE. BBC News Mundo: Problema nu este doar infecția, ci modul în care organismul nostru răspunde pentru a o combate, explică Kalpana Sabapathy, medic clinic și epidemiolog.
UPDATE. 16 lideri naționali americani în domeniul asistenței medicale, apel public pentru poporul american.
Cel mai bun lucru pe care îl pot face zilnic americanii pentru a lupta împotriva coronavirusului?
#StayHome, salvați vieți
Pandemia coronavirusului părea atât de departe în urmă cu doar câteva săptămâni.
Nimanui nu-i place să fie izolat și să stea acasă și să se plictisească.
Vrei să fii aproape de prieteni când lucrezi de acasă.
Numerele despre care auziți despre virus par prea mari pentru a crede.
Ești îngrijorat de vecini și de impactul asupra afacerilor și lucrătorilor locali.
Te simți sănătos, și cât de mult poate fi mai rău decât gripa, până la urmă?
COVID-19 se răspândește și nu veți ști că sunteți infectat până nu ați infectat alte persoane. În momentul de față, nu aveți imunitate care să vă împiedice să aveți boala. Este deosebit de letală pentru persoanele în vârstă sau cele cu condiții de bază. Acest lucru va veni în comunități în valuri și va fi un maraton, nu un sprint, așa că acordați atenție evenimentelor locale. Și spitalele noastre nu vor avea resurse suficiente – oameni, paturi, ventilatoare sau echipamente de protecție – dacă cazurile se răspândesc la fel de repede ca în Italia.
Dar puteți face ceva important: #StayHome
STAŢI ACASĂ cât mai mult posibil. Este posibil să fie în comunitatea dvs. acum sau poate fi în curând. Până când auziți altfel de la oficialii de sănătate, chiar dacă nu aveți simptome. Asta înseamnă să eviți locurile de joacă, somnul, barurile, restaurantele, petrecerile sau casele de cult. Evitați toate mulțimile.
Ce poți face în schimb?
Puteți totuși să faceți plimbări afară, să faceți cumpărături pentru produse esențiale și să vă bucurați de comunitatea online de prieteni.
Rămâneți conectat în alte moduri. Accesați-vă frecvent persoanele dragi și prietenii.
Țineți-vă la curent cu ce se întâmplă în cartierul dvs.
Oferiți persoanelor nevoiașe din comunitatea dvs.: consumabile pentru cămăși alimentare, donații financiare, obiecte de igienă personală.
Cumpărați certificate de cadouri online la magazinele și restaurantele dvs. preferate – și folosiți-le când acest lucru se va termina.
Fii un ciudat îngrijit. Păstrați totul cât mai curat.
Spălaţi-vă mâinile. Mai devreme, adesea, temeinic.
Dacă ai de gând să răspândești ceva, răspândește ajutor, compasiune și umor.
Mai presus de toate, nu intrați în panică. Amintiți-vă: la fel ca toate focarele, acest lucru se va termina și în cele din urmă.
Dacă ați fost deja infectat și recuperat, este foarte probabil să fiți imun. Dacă da, vă puteți servi comunitatea în spații publice în care alții nu pot.
Liderilor de stat și locali
Privește-i pe cei mai vulnerabili din comunitatea ta – vârstnicii, bolnavii și cei care locuiesc în cartiere apropiate
Închideți temporar baruri și restaurante atunci când există dovezi ale creșterii transmisiei în comunități.
Colaborează cu Congresul pentru a oferi sprijin economic continuu pentru reprezentanții tăi, cel mai urgent afectat de lovitura financiară a pandemiei.
Fostul șef al FDA, Scott Gottlieb: Coronavirusul este confecție trecută, dar America poate limita epidemia
Luați în considerare suspendarea temporară a tuturor călătoriilor aeriene și feroviare comerciale.
Asigurați-vă siguranța și resursele necesare forței de muncă pentru asistența medicală. Muncitorii din domeniul sănătății și al infrastructurii critice ar trebui să aibă cea mai mare prioritate pentru echipamentele de protecție personală.
Faceți extinderea rapidă a testării COVID-19 ca prioritate. Deschideți stații de testare în deplasare și oferiți îngrijiri la domiciliu.
Faceți prioritate furnizarea de medicamente cu rețetă și alte necesități din comunitatea dvs.
Oferiți instruire imediată pentru toți furnizorii de servicii medicale să se alăture efortului oriunde pot fi cei mai utili.
Respectați licența medicală de stat pentru toți furnizorii de servicii medicale până la terminarea pandemiei.
Pregătiți spații mari (stadioane, hoteluri) pentru a deveni rezidențe de carantină, după caz.
Coordonează cu Garda Națională pentru a oferi o capacitate de supra-terapie intensivă pentru comunitățile aflate în dificultate.
Creați clinici de febră pentru triaj.
Reevaluați orice reglementări care împiedică cele de mai sus (sau de mai jos).
Pentru lucrătorii medicali
Știm că sunteți în ape neclintite și stați pe linia frontului. Cu toții depindem de pregătirea ta, compasiunea ta, angajamentul tău și capacitatea ta neexploatată.
Dacă nu v-ați înscris încă în această luptă, vă rugăm să ajungeți la spitalul local și aflați cum vă puteți înscrie.
Contactați platformele de telemedicină și oferiți-vă serviciile.
De la un epidemiolog . Iată ce le-am spus prietenilor mei despre coronavirus și COVID-19.
Opriți acum toate procedurile chirurgicale și medicale elective.
Trimiteți oamenii acasă dacă este cel mai sigur pentru ei să fie acasă.
Consolidă avantajul de a rămâne acasă și de a fi testat.
Ajutați oamenii de pe primele linii să își facă treaba. Concentrat și unit, putem evita cele mai proaste posibilități. Depinde de noi toți. Ca țară, putem depăși acest lucru împreună.
#Stai acasă
www.stayhomesavelives.us
Această coloană a fost scrisă de:
Andy Slavitt, fostul administrator interimar al centrelor pentru servicii Medicare și Medicaid
Dr. Bill Frist, fost lider cu majoritatea Senatului
Dr. Asaf Bitton, director executiv, Ariadne Labs, Brigham și Spitalul de femei
Lanhee J. Chen, director politic pentru campania prezidențială Mitt Romney 2012 și David și Diane Steffy Fellow în American Public Policy Studies, Hoover Institution, Stanford University,
Dr. Ezekiel Emanuel, vice-provost pentru Inițiative globale la Universitatea din Pennsylvania și președinte al Departamentului de etică medicală și politici de sănătate
Dr. Atul Gawande, CEO, Haven; profesor, Brigham and Women’s Hospital și Harvard TH Chan School of Public Health
Dr. Sandra Hernandez, președinte și CEO al Fundației de Sănătate din California
Dr. Bob Kocher, fost asistent special al președintelui pentru îngrijirea sănătății și economie
Dr. Vivek Murthy, fost chirurg general american
Michael Osterholm, regent profesor și director, Centrul pentru Boli Infecțioase și Cercetări și Politici, Universitatea din Minnesota
DJ Patil, fostul om de știință al datelor din SUA
Dr. Jennifer Peña, fost medic la Casa Albă (administrația Obama) și medic primar la vicepreședintele Mike Pence
Dr. Jordan Shlain, medicină internă, fost comisar, Consiliul pentru servicii de sănătate, San Francisco
Dr. Eric Topol, fondator și director, Scripps Research Translational Institute
Dr. Leana Wen, profesor vizitator la Școala de Sănătate Publică a Universității George Washington și fost comisar de sănătate Baltimore
Michelle A. Williams, decanul facultății, Harvard TH Chan School of Public Health și profesor Angelopoulos în sănătate publică și dezvoltare internaționalăPublicat 07:33 AM EDT 16 martie 2020
UPDATE. Cercetătorii israelieni mizează chestionare publice şi pe AI/Inteligenţa Artificială ca să oprească extinderea coronavirusului
Cum testarea în masă nu este încă o opțiune, oamenii de știință sugerează chestionare zilnice pentru public, care vor fi analizate folosind învățarea automată pentru identificarea grupurilor de oameni infectați.
Cercetătorii israelieni speră să folosească inteligența artificială pentru a cartografia grupuri de oameni care sunt infectaţi cu noul coronavirus pentru a ajuta eforturile guvernului de a reduce răspândirea bolii. În acest scop, oamenii de știință de la Institutul de Știință Weizmann din Rehovot și de la Universitatea Evreiască din Ierusalim colectează informații despre simptome de la membrii interesați ai publicului.
Oamenii de știință care conduc noul proiect speră că, după ce vor aduna suficiente date pentru a demonstra eficacitatea acestuia, Ministerul Sănătății îl va adăuga la un număr tot mai mare de instrumente care sunt folosite pentru a aborda această criză de sănătate publică fără precedent.
Prof. Eran Segal, expert în informatică la Institutul Weizmann, conduce proiectul împreună cu prof. Benny Geiger de la Weizmann și prof. Yuval Dor de la Universitatea ebraică. Segal explică că experiența acumulată în studierea epidemiilor anterioare, precum și cunoștințele deja dobândite despre modul în care se răspândește COVID-19, arată că virusul se răspândește prin grupuri de infecție și că identificarea timpurie a unor astfel de clustere poate ajuta la oprirea virusului răspândirea sau cel puțin o încetinește considerabil.
„O posibilitate pe care au folosit-o în Coreea de Sud este să folosească un număr foarte mare de teste pentru a identifica aceste grupuri”, spune Segal, a menționat că în această țară mai mult de 10.000 de persoane sunt testate zilnic pentru virus.
„În această etapă, Israelul nu poate face asemenea testări intense. De aceea am căutat un instrument alternativ. ” Soluția pe care au găsit-o a fost să ceară publicului să completeze chestionare online zilnice (care au nevoie de mai puțin de două minute pentru a completa), care includ detalii despre diverse simptome și locul de reședință (stradă și cod poștal).
Informațiile colectate, explică Segal, vor fi analizate folosind algoritmi de învățare automată care vor oferi cercetătorilor – și Ministerului Sănătății – o varietate de informații. Dacă informațiile sunt colectate de la o populație suficient de mare, instrumentul va putea, în primul rând, să ofere o evaluare actualizată a răspândirii bolii. După identificarea a cel puțin un grup, algoritmii vor putea identifica tipare care vor permite identificarea unor grupuri suplimentare, chiar înainte de apariția unor simptome mai grave ale bolii. Acest lucru va permite testarea să fie concentrată pe potențiale puncte de erupție și să oprească răspândirea bolii într-un stadiu incipient.
Segal a mai spus că instrumentul AI va putea verifica eficacitatea diferitelor etape care au fost făcute pentru a stopa răspândirea virusului, cum ar fi închiderea școlilor și limitarea numărului de pasageri din transportul public sau măsurile care ar putea fi făcute în viitor.
UPDATE. Analiza de astăzi a Washington Post: Succesul Coreei de Sud pe combaterea coronavirus dezvăluie cum SUA iniţial au eşuat.
“Se pare că nu există nicio lipsă sumbră de grijă pentru cei aflați în strânsoarea pandemiei coronavirusului. În Statele Unite, oficialii de sănătate publică asigură accelerarea cazurilor de infecție și încărcarea spitalelor. Generalul chirurg american al SUA, Jerome Adams, a avertizat luni că există „toate șansele ca noi să putem fi Italia” – o analogie sumbră, având în vedere amploarea mortilor în țara cea mai afectată din Europa.
Dar în altă parte există semne mai mari de încurajare. În afară de China, Coreea de Sud a fost una dintre cele mai afectate țări din primele etape ale focarului de coronavirus. Însă un răspuns agresiv a făcut ca acesta să fie unul dintre exemplele aflate în mijlocul pandemiei – datorită implementării sale rapide a unui regim de testare la scară masă, precum și a mesajelor sale consistente și transparente pentru public în toată perioada crizei. Cu privire la ambele numere în primele luni ale izbucnirii, administrația Trump a ieșit prost.
În Coreea de Sud, infecțiile au survenit pe o perioadă de 10 zile la sfârșitul lunii februarie, când un grup de câteva zeci de cazuri s-a transformat în peste 5.000. Dar ratele de infecție au încetinit de când țara a intrat în acțiune. Din mai mult de 8.000 de cazuri confirmate de virus, doar 75 de persoane au murit până acum – o rată a deceselor mai mică decât media de 3% observată la nivel mondial.
„Testarea este centrală, deoarece asta duce la depistarea timpurie, reduce la minimum amenințările și îi tratează rapid pe cei găsiţi cu virusul”, a declarat pentru BBC ministrul sud-coreean de externe Kang Kyung-wha.
Peste un sfert de milion de sud-coreeni au fost testați pentru virus.
„Coreea de Sud are acum capacitatea de a testa până la 20.000 de oameni pe zi pe 633 de site-uri de testare la nivel național, inclusiv clinici de conducere și facilități pop-up parcate în fața clădirilor recent infectate”, a detaliat Wall Street Journal.
„Probele sunt transportate cu duba – unde sunt depozitate la aproximativ 40 de grade Fahrenheit în containere etanșe – la 118 laboratoare. O armată de aproximativ 1.200 de profesioniști medicali analizează rezultatele.”
Până în prezent, Statele Unite au gestionat o parte din toate acestea.
Unele state s-au chinuit să copieze aceste instalații pop-up, dar sistemul este inegal și pândește în mișcare bine după ce virusul s-a răspândit probabil prin marile orașe americane.
În Coreea de Sud – precum și în Taiwan, o altă poveste notabilă de succes în lupta împotriva coronavirusului – experiența unor epidemii mortale recente, inclusiv focarul Sars din 2003 și focarul Mers din 2015, au ajutat la construirea bazelor atât pentru un răspuns eficient guvernamental, cât și pentru societate. Au fost evitate blocajele draconice pentru urmărirea sofisticată a potențialelor infecții și monitorizarea vigilentă.
“Deoarece Coreea de Sud a avut deja aceste tipuri de focare, ei știu tipul de pași care trebuie făcuți și cât de periculos este riscul”, a declarat pentru Financial Times Leighanne Yuh, un universitar din Korea University. „Dacă îl comparăm cu Statele Unite, care nu au fost cu adevărat expuse la aceste lucruri, cel puțin de mult timp, răspunsul lor a fost cu totul altul.”
Nu strică nici faptul că autoritățile din Coreea de Sud s-au asigurat că testarea a fost în esență gratuită pentru toți și că sistemul de îngrijire a sănătății cu un singur plătitor al țării nu descurajează persoanele cu venituri mici de a solicita tratament preventiv, așa cum se întâmplă adesea în Statele Unite.
Și atunci există problema conducerii.
Președintele Trump a declanșat criza ca o amenințare chineză care s-a ocupat cu ușurință de granițele Statelor Unite. Și-a confruntat adversarii politici pentru că au venit cu o amenințare minoră. Și a împărtășit în mod repetat informații inexacte și sfaturi pentru americani cu privire la atingerea virusului și capacitatea guvernului de a-l lua în considerare.
Doar într-o ședință de luni, în care Trump a indicat că focarul ar putea dura până la sfârșitul verii, se pare că președintele a înțeles în sfârșit realitatea situației.
Şi asta în contract cu președintele sud-coreean Moon Jae-in, care a ocupat un loc din spate, deoarece oficialii din domeniul sănătății comunică de două ori pe zi publicului despre starea focarului.
„Luna, la fel ca Trump, are credințe ideologice puternice și se confruntă cu alegerile viitoare”, a scris Robert Kelly, profesor de relații internaționale la Universitatea Națională Pusan.
„Dar Luna a arătat o disponibilitate mult mai mare de a lua corona în serios și de a permite experților să conducă răspunsul. Nu a existat nimic aici, cum ar fi oscilările lui Trump în ultima lună sau anunțurile sale bizare publice că aceasta va dispărea în curând sau va fi sub control. De asemenea, nu a existat nimic la fel de neclintit ca conspirația teoretizată atât de răspândită în mass-media Trumpistă. “
„Răspunsul niciunei națiuni nu a fost perfect eficient, dar gradul ridicat de transparență și competență al oficialilor din domeniul sănătății din Coreea de Sud oferă lecții utile despre eforturile de izolare pentru alte țări și despre natura acestei pandemii pentru comunitatea științifică internațională”, a remarcat Thomas Byrne, președinte al Societății Coreei din New York.
Acest tip de deschidere și transparență, a declarat Lee Tae-ho, vice ministrul afacerilor externe, reporterilor săptămâna trecută, creează „încredere publică” și duce la „un nivel foarte ridicat de conștientizare civică și cooperare voluntară, care ne consolidează efortul colectiv de a depăși acest lucru de urgență pe sănătate publică. “
În multe democrații mai îndepărtate de vest, o astfel de conștientizare civică și încrederea publicului este mult mai puțin asigurată”.