Europa are mame mai în vârstă, România – mai tinere

0
84

Femeile din țări dezvoltate – ca Germania – au început să aibă primul lor copil din ce în ce mai târziu, arată statisticile europene. În multe alte țări puternice din UE, femeile sunt din ce în ce mai în vârstă atunci când devin mame pentru prima oară.

Cele mai în vârstă mame sunt cele din Spania și Italia. În țările – mai sărace – ale Europei de Est – inclusiv în România, datele arată altceva:  mamele sunt tinere atunci când au primul lor copil.

În general, femeile nasc întotdeauna primul copil mai târziu. Acest lucru se aplică nu numai mamelor care din Germania, ci și în multe alte țări din Uniunea Europeană.

În 2021, femeile din UE aveau în medie 29,7 ani când deveneau mare și aveau primul lor copil. Acest lucru a fost anunțat de Oficiul Federal de Statistică, marți, pe baza datelor de la agenția europeană de statistică Eurostat.

Conform Oficiului, vârsta medie a femeilor la momentul primei nașteri este în continuă creștere în Europa: în 2013, vârsta mamei la primul ei copil era de 28,8 ani. Iar Germania se afla la o vârstă medie a mamei de 30,1 ani.

Spania și Italia conduc acum clasamentul vârstei mamelor – cu 31,6 ani fiecare. Sunt urmate de Luxemburg cu 31,3 ani și Irlanda – unde femeile au 31,2 ani atunci când dau naștere primului lor copil

Europa de Est – mamele sunt mai tinere. România – rată de fertilitate bună

În țările est-europene ale UE, pe de altă parte, femeile nasc primul copil relativ devreme.

Pentru primul copil – Bulgaria are o vârstă medie a mamei de 26,5 ani, România de 27,1 ani și Slovacia de 27,3 ani. Cu toate acestea, vârsta medie la nașterea primului copil a crescut ușor și în aceste țări.

Potrivit statisticienilor, fiecare femeie trebuie să se nască în jur de 2,1 copii pentru ca populația unei țări să nu se micșoreze.

Cu toate acestea, „rata totală de fertilitate” în 2021 a fost mult sub această cifră în toate statele membre UE: media a fost 1,53 de copii la o femeie.

România a fost pe locul 2 în UE ca rată de fertilitate – cu 1,81. Prima în clasament a fost  Franța – cu 1,84.

În țări precum Spania (1,19) și Malta (1,13), rata aceasta stagnează și acum după o scădere îndelungată a natalității.

Lasă un răspuns