Cine MINTE? Nelu Tătaru spune că ştia din mai 2020 de „caracatiţa Unifarm”, Ludovic Orban susţine că nu ştia nimeni de problemele de la Unifarm

0
82
  • Ministrul Nelu Tătaru: „Eu spuneam acum o lună de caracatiţa de la Unifarm… Şi discuţiile pe care le aveam vizavi de ce înseamnă achiziţii”
  • Premierul Ludovic Orban: „Eu nu am avut niciun fel de informaţii, nici eu, nici alţi colegi de-ai mei”
  • Ministrul Nelu Tătaru: „Şi prima dată mie mi-a sesizat doctorul Arafat (…) Unele măşti erau pentru construcţii şi celelalte erau pentru schimbat pamperşii”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a susţinut că ştia încă din luna mai 2020 despre „caracatiţa de la Unifarm”. Într-o declaraţie pentru Protv, ministrul Tătaru a declarat public că a avut „discuţii vizavi de achiziţiile Unifarm” în perioada pandemiei de COVID-19, că existau „interese” şi că oficialii Guvernului nu ştiau nimic despre firmele cu care Adrian Ionel făcea contractele.

Mai mult, Tătaru a spus că a avut şi plângeri în ceea ce priveşte achiziţiile făcute de Unifarm dar nu l-a demis pe Adrian Ionel înainte să primească un raport al corpului de control.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că ştia că unele măşti achiziţionate de Unifarm erau nepotrivite, iar primele sesizări au venit de la şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, alte informaţii primind la scurtă vreme după ce acesta a fost în vizită la CN Unifarm SA, condusă de Adrian Ionel.

Declaraţia făcută de 24 iunie 2020 de către ministrul Nelu Tătaru, la o zi după anunţul inculpării de către DNA a lui Adrian Ionel, director general Unifarm, o contrazice însă pe cea a premierului Ludovic Orban, făcută 4 zile mai târziu,

Şeful Executivului a afirmat că nici el nici alţi colegi de-ai săi nu au avut niciun fel de informaţii despre faptul că la Unifarm s-ar fi derulat proceduri care nu respectă legea sau că ar fi existat suspiciuni de corupţie.

Eu spuneam acum o lună de caracatiţa de la UnifarmŞi discuţiile pe care le aveam vizavi de ce înseamnă achiziţii. Nu nepărat (n.r. că şi-a numit) rude. Interesele care erau în care nu ştiai absolut nimic despre ce se întâmplă prin firme, care sunt contractele, cu cine sunt, în ce măsură sunt făcute, cum suntachiziţii directe, acordarea directă de toate astea. Da…Tot felul…Ba apărea pe piaţă nu ştiu ce firmă, firma aia, firma aia care tot câştigă acolo, are în spate pe nu ştiu cine”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, pe 24 iunie 2020 pentru Pro TV.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a recunoscut, la aceeaşi dată, pentru acelaşi post de televiziune că primise plângeri dar a nu l-a demis pe Adrian Ionel înainte să aibă un raport al corpului de control. Ministrul admitea că şi măştile importate din Turcia sunt la fel de nepotrivite.

Alea-s pentru schimbat pamperşii. Celelalte erau de construcţii şi celelalte erau pentru schimbat pamperşii la copii când…nu-ţi miroase. Şi prima dată mie mi-a sesizat doctorul Arafat. Că la el era,  SMURD la UPU, ei au fost primii care au văzut”, a declarat Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a afirmat tot atunci că a aflat despre măştile neconforme la scurtă vreme după ce a fost în vizită la CN Unifarm SA, condusă de Adrian Ionel.

4 zile mai târziu, pe 28 iunie 2020, premierul Ludovic Orban a declarat la Realitatea Plus: „Eu nu am avut niciun fel de informaţii, nici eu, nici alţi colegi de-ai mei despre faptul că la Unifarm s-ar fi derulat proceduri care nu respectă legea sau că ar fi existat suspiciuni de corupţie. Ăsta este primul şi cel mai important lucru pe care vreau să-l spun”. (dublu click declaraţie Ludovic Orban)

Premierul Ludovic Orban a fost chemat astăzi la raport, în Parlament, în scandalul Unifarm. 

Lasă un răspuns