Coronavirus. Cum se luptă ţările lumii, ce face România! #DăRefresh

0
13

UPDATE. Italia/Coronavirus, în prăpastie. Locul 2 mondial, cei mai mulţi morţi.
+475 decese în ultimele 24 de ore
+2648 cazuri pozitive
Total decese: 2978
Total cazuri: 28.710
Vindecaţi: 4025

UPDATE. Şi Rusia dă directive de distanţare socială.

UPDATE. China, sanitarul planetei. După Coreea de Sud, Italia, Spania şi Polonia, a urmat Iranul. Autoritatea chineză pentru siguranță nucleară a donat Iranului 10.000 de costume de protecție pentru pacienți și personal, 4.500 de măști de protecție și 10 seturi de oxigen.

UPDATE. Japonia îşi foloseşte o şesime din capacitatea de testare a oamenilor. Japonia va testa 7500 de oameni pe zi, va ajunge la 8000 de teste pe zi. Japonia a avut 868 de cazuri confirmate de coronavirus și 29 de decese.

UPDATE. Președintele unității portugheze a celei mai mari bănci din Spania, Santander, Antonio Vieira Monteiro, a murit miercuri din coronavirus, a doua victimă a bolii din Portugalia, a declarat pentru Reuters o sursă familiară cu această problemă.

UPDATE. Australia: Nu mai călătoriţi! Ar putea dura 6 luni. Opriţi-vă din provizii de panică!

Comercianții majori din țară, Coles Group Ltd și Woolworths Group Ltd au crescut restricțiile de vânzare ca răspuns la cumpărăturile de panică, inclusiv hârtie igienică, lapte, carne, făină, orez, produse de dezinfectare a mâinilor, ouă și legume congelate.

De asemenea, au introdus sesiuni de cumpărături exclusive pentru persoanele în vârstă și persoanele cu handicap la începutul zilei, când magazinele au fost aprovizionate.

Morrison a emis miercuri sfaturi clare spunând că proviziile sunt inutile și contraproductive.

„Nu mai face asta. Este ridicol, a spus el. 

UPDATE. Ikea îşi închide toate magazinele din SUA şi le redeschide pe cele din China, cu excepţia celui din Wuhan.

UPDATE. Rusia raportează 147 de cazuri de infecţii cu coronavirus. Primul deces în Republica Moldova: o femeie de 61 de ani care s-a întors din Italia. Avea hipertensiune şi diabet.

UPDATE. 3000 de camere din hotelurile din Madrid, eliberate pentru pacienţii cu coronavirus.

UPDATE. O femeie de 103 ani din Iran a învins coronavirusul.

UPDATE ROMÂNIA ŞI BALCANI. Pandemia coronavirusului nu a lovit Europa de Est la fel de rău ca în alte țări. Însă oficialii din domeniul sănătății din regiune sunt îngrijorați de lipsa personalului medical, a paturilor și a proviziilor de spital pentru a trata simultan mai multe focare de virus. Sistemele medicale din Serbia, Bulgaria, Albania, Bosnia, Macedonia de Nord și România au fost toate afectate de exodul masiv de medici și asistente medicale în ultimii câțiva ani.

BELGRADE, Serbia (AP) – Principalul spital sârb care tratează pacienții infectați cu coronavirus arată ca o clădire abandonată, dar nu este.

Cu fațada descărcată, pereții descărcați și încăperile înghesuite cu paturi metalice, clinica din centrul Belgradului pentru boli infecțioase a fost de zeci de ani un simbol al sistemului de sănătate epuizat din Serbia, care acum trebuie să facă față unui focar de virus major.

„Dacă coronavirusul nu te omoară, cu siguranță o va face spitalul ăsta”, a spus Bane Spasic, un bărbat de vârstă mijlocie care a vizitat recent locul pentru o infecție minoră.

Deși pandemia COVID-19 nu a lovit Europa de Est și Centrală cu o astfel de forță în comparație cu Italia, Spania și Franța, oficialii din domeniul sănătății din toată regiunea sună alarmant cu privire la lipsa de personal medical, dotări, echipamente și suficiente paturi de spital pentru a face față mai multe focare de virus simultan.

Boala COVID-19 provoacă simptome ușoare sau moderate la majoritatea celor infectați, dar simptomele severe sunt mai probabil la vârstnici sau la persoanele cu probleme de sănătate existente. Marea majoritate a celor infectați se recuperează.

Țările din regiune au făcut o serie de măsuri restrictive, de la întreruperea legăturilor de călătorie până la închiderea școlilor și universităților. Există însă temeri că numărul relativ redus de teste efectuate nu reflectă adevărata scară a focarului.

Exodul masiv de medici și asistente către Occident, în special Germania, pare a fi un obstacol major în lupta împotriva focarului. Acum, personalul medical este chemat să iasă din pensionare, studenților absolvenți de medicină li se cere voluntar, iar oficialii promit bonusuri speciale personalului supraîncărcat.

Guvernul din Slovenia a suspendat studiile de specialitate pentru noi medici și stagiari, astfel încât aceștia să poată participa la efortul de a combate epidemiile. Medicii absolvenți care încă nu au licențele lor vor fi numiți oriunde ar fi nevoie de ajutorul lor.

Țara mică din Slovenia a fost lovită puternic de răspândirea virusului din Italia vecină cu 273 de cazuri confirmate și un deces, potrivit celor mai recente cifre de marți.

Sistemele medicale din Serbia, Bulgaria, Albania, Bosnia, Macedonia de Nord și România au fost toate afectate de exodul masiv de medici și asistente medicale în ultimii câțiva ani. Medicii s-au mutat în țări mai bogate pentru că sunt plătiţi mai bine, dar sunt, de asemenea, îndepărtați de sistemele de sănătate bolnave, care le oferă ore de lucru excesiv, salarii modeste și deficiențe cronice de materiale medicale de bază pentru a trata oamenii.

În Bulgaria, guvernul a anunțat sprijin financiar pentru toți medicii implicați în tratamentul pacienților cu coronavirus. 500 de euro suplimentari vor fi plătite fiecărui lucrător medical cu salariile lor lunare. În Albania, premierul Edi Rama a spus că începând cu luna martie întregul personal medical va fi plătit cu 1.000 de euro mai mult pe lună. Salariul mediu lunar al Albaniei este de 450 de euro.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat săptămâna trecută că toți lucrătorii medicali beneficiază de o creștere a salariilor cu 10%, deoarece se confruntă cu o luptă iminentă împotriva coronavirusului.

În fața salariilor mici și a condițiilor de muncă dure, se estimează că aproximativ 6.000 de medici și asistente sârbe au părăsit țara în ultimii ani. Acest lucru a determinat guvernul să anuleze un acord cu Germania privind angajarea asistenților medicali din Serbia.

S-a declarat o stare de urgență în toată Serbia, incluzând un amurg la nivel național până în zori de curăț pentru toți cetățenii și interzicerea tuturor celor mai mari de 65 de ani de a părăsi gospodăriile.

Epidemiologul Predrag Kon, care face parte din echipa anti-virus a Serbiei, a explicat că ideea stării de urgență impusă a fost aceea de a întinde epidemia cât mai mult timp posibil, pentru a evita sufocarea clinicilor și a pune prea multă povară asupra sistemului de sănătate la o singura data.

Zlatko Kravic, șeful spitalului general din Saraievo, a declarat că este îngrijorat de capacitatea Bosniei de a răspunde crizei majore din cauza lipsei de personal medical.

„Vom avea nevoie de mai mulți medici, nivelul nostru actual de personal va trebui să crească cu cel puțin o treime”, a spus el, cerând medicilor să iasă din pensie și „să contribuie la lupta noastră împotriva acestei amenințări din secolul XXI”.

În Croația, care se confruntă și cu o penurie majoră de lucrători medicali, lupta împotriva epidemiilor este comparată cu războiul pentru independența față de Iugoslavia din anii 90.

„Cred că suntem obișnuiți cu tot felul de situații”, a spus Alemka Markotic, șeful spitalului din Zagreb pentru boli infecțioase.

UPDATE. Olanda raportează 2051 de cazuri de infectaţi cu coronavirus şi 58 de morţi.

UPDATE. Eurovisionul se amână.

UPDATE ISRAEL. 433 de israelieni sunt infectaţi cu coronavirus până acum.

UPDATE. O oră, în fiecare zi, Australia îşi deschide supermarketurile doar pentru oamenii în vârstă şi cei cu dizabilităţi. Imagini mai jos.

UPDATE. Acțiunile din Fujifilm Holdings Corp din Japonia au crescut 15% miercuri, după ce un oficial chinez a declarat că un ingredient activ al medicamentului antigripal Avigan al companiei a apărut pentru a ajuta pacienții cu coronavirus. Avigan, cunoscut și sub numele de Favipiravir, este fabricat de o filială a Fujifilm, care are şi o divizie de asistență medicală, deși firma este mai cunoscută pentru producţia de aparatură video. Medicamentul a fost aprobat pentru utilizare în Japonia în 2014. Favipiravir a fost eficient, fără efecte secundare evidente, în a ajuta pacienții cu coronavirus să se recupereze, a declarat jurnaliștilor Zhang Xinmin, un oficial al Ministerului Chinei pentru Știință și Tehnologie, la o conferință de presă marți.

UPDATE. Organizaţia Mondială a Sănătăţii face apel la ţările Orientului să raporteze toate cazurile. Sunt îngrijorări că inclusiv Iranul are cazuri mai multe.

UPDATE. Chelsea şi-a dat hotelul Millennium de pe stadionul lor Stamford Bridge din Londra pentru a fi pus la dispoziția Serviciului Național britanic de Sănătate (NHS) ca să ofere cazare personalului în timp ce se luptă împotriva pandemiei coronavirusului, a declarat miercuri clubul Premier League. Chelsea a declarat că proprietarul Roman Abramovici va acoperi costurile cazării, iar clubul a pus la dispoziție toate camerele.

UPDATE. Coronavirus şi la Goldman Sachs. Angajaţii vor lucra de acasă.

UPDATE. După Italia şi Coreea de Sud, şi Polonia obţine măşti de protecţie, kituri de testare şi echipamente din China. Şi Spania a cerut ajutorul Chinei. China, pe punctul de a ajunge sanitarul planetei.

(Reuters) – Polonia va primi peste 10.000 de kituri de testare și zeci de mii de alte articole de protecție, cum ar fi măști, ochelari de protecție și huse de încălțăminte din China pentru a ajuta la combaterea focarului de coronavirus, a declarat Ministerul Afacerilor Externe din Polonia într-o declarație târziu miercuri.

„Chiar dacă lupta cu coronavirus este în desfășurare în China, au decis să manifeste solidaritate cu Polonia și să ajute țara noastră prin furnizarea de teste pentru descoperirea COVID-19, precum și echipament medical de protecție”, se arată în declarație.

China va trimite 20.000 de măști, 5.000 de costume de protecție, 5.000 de ochelari medicali, 10.000 de mănuși medicale de unică folosință și 10.000 de huse pentru pantofi, se arată în declarație.

China a promis deja că va exporta echipament medical, precum măști și respiratoare, în țări precum Italia și Coreea de Sud.

O serie de țări europene, cum ar fi Germania și Franța, au spus că vor limita exporturile anumitor produse medicale, cum ar fi măștile, pentru a evita penuria la domiciliu, deoarece focarul de coronavirus s-a agravat în această lună.

China a raportat aproape 81.000 de infecții și 3.237 de decese pe continent, în urma epidemiei de coronavirus, care a apărut la sfârșitul anului trecut în centrul orașului chinez Wuhan.

UPDATE. Beijingul îşi redeschide spitalul din criza epidemiei SARS, ca să gestioneze importururile de coronavirus.

UPDATE. China spune că sistemul global de sănătate este deficient.

UPDATE IRAN. 1192 de noi cazuri de coronavirus şi 147 de noi decese. În total, 17.361 cazuri de infecţii şi 1135 decese, locul 3 mondial, după China şi Italia.

UPDATE SPANIA. 1890 de noi cazuri ieri şi 25 de noi decese. În total, Spania are 13.716 de infectaţi cu coronavirus şi 533 de morţi. Spania, pe punctul de a întrece Iranul, aflat şi el în stare critică, pe locul 3 mondial la infecţii şi decese cauzate de coronavirus.

UPDATE. Marea Britanie va face 25.000 de teste pe coronavirus pe zi. România n-a făcut nici 5000 de teste până acum.

Lasă un răspuns