Virusul redefineşte pe tot globul respectul pentru spaţiul personal al fiecărui om. Analiză Associated Press

0
55

ROMA (AP) – Distanțarea socială s-ar putea califica ca un oximoron pentru Italia, unde mersul braţ la braţ cu prietenii, salutarea vecinilor și mângâierea capetelor bebelușilor fac parte din cultura demonstrativă. Italienilor le place să se lipească şi să atingă mereu alţi oameni.

Dar un nou virus a redefinit rapid conceptul de respectare a spațiului privat, personal pentru italienii care adoră să se atingă, precum și pentru sud-coreeni, filipinezi, americani, spanioli și cetățeni ai multor alte părți aglomerate ale lumii.

Fie că acționează în conformitate cu ordinele guvernamentale sau că urmează sfaturi de bază, de sănătate publică, oamenii pun distanță între ei pentru a ține coronavirusul departe. 

Noile reguli necesită menținerea unei distanţe de la 1 la 2 metri pentru a preveni posibila expunere atunci când o persoană infectată tuşeşte sau vorbește.

Boala COVID-19 provoacă simptome ușoare sau moderate la majoritatea celor infectați, dar simptomele severe sunt mai probabil la vârstnici sau la persoanele cu probleme de sănătate deja existente. 

Marea majoritate a celor infectați se recuperează.

Norma de schimbare a obiceiurilor spre un grad acceptabil de separare a devenit o dovadă vizibilă a extinderii şi întinderii pandemiei pe măsură ce școlile, centrele comerciale și locurile de sport s-au închis și oportunitățile pentru întâlniri publice s-au diminuat. 

În faţa unui magazin de arme în California, a unui birou poștal din Ungaria și a unui supermarket din Manila, cozile s-au prelungit pe măsură ce clienții s-au pus la coadă la distanţe mai mult sau mai puțin adecvate.

Practicarea distanțării sociale la început a creat confuzie între cumpărătorii care așteaptau la un supermarket din Madrid. Au urmat unele schimburi dure de replici. Însă clienții au aflat curând că, dacă își doresc să facă cumpărături, trebuie să stea la coadă cu toţii, distanţaţi.

Standardele de spațiu dezvăluie, cu siguranţă, cât de strâns şi de apropiaţi s-au poziționat oamenii înainte. Pe toată planeta.

Pastorii de la o biserică din Seul au decis să efectueze serviciile duminicale online pentru că oamenii nu încăpeau distanţaţi în încăpere.

Jurnaliștii la o conferință de presă din Berlin a Angelei Merkel s-au așezat pe scaune distanțaţi unul de celălalt.

Un decret la nivel național care a intrat în vigoare în Italia săptămâna trecută obligă oamenii să stea la cel puțin 1 metru unul de altul. Peste noapte, obiceiurile de o viață și ale unei întregi societăți au fost întoarse pe dos.

Într-o țară în care trebuie să vă aşteptaţi rândul înseamnă adesea cu a te năpusti nedisciplinat în faţa celuilalt, italienii sunt acum aliniați cu atenție şi distanţe între ei – de 1 metru sau 2 metri, stând uneori la coadă chiar peste drum şi la distanţă unul de celălalt pentru a păstra magazinele neaglomerate și pe ei înşişi sănătoşi, astfel încât să nu se infecteze cu COVID-19.

Negustorii au făcut benzi în faţa magazinelor.

„Am văzut multă disciplină, solidaritate și colaborare și toată lumea înțelege că primul care va cădea pradă coronavirusului îi va trage şi pe ceilalți odată cu el”, a spus Piero Emilio Vincenzi, proprietarul unui magazin din apropierea Vaticanului.

Pastorii care poartă măști de față participă la o slujbă la biserica Yoido Full Gospel din Seul, Coreea de Sud, 15 martie 2020. (AP Foto / Ahn Young-joon)
Oamenii își păstrează distanța în timp ce fac coadă în fața unui birou poștal din Debrecen, Ungaria, 16 martie 2020. (Zsolt Czegledi / MTI via AP)
Locuitorii se află în afara unui supermarket din Manila, Filipine, în timp ce guvernul pune în aplicare o carantină localizată ca măsură de precauție împotriva răspândirii noului coronavirus, 17 martie 2020. (AP Photo / Aaron Favila)
Oamenii așteaptă la rând pentru a intra într-un magazin de arme din Culver City, California, 15 martie 2020. (AP Photo / Ringo HW Chiu)
O rând de oameni care așteaptă să cumpere consumabile pe fondul coronavirusului într-o parcare la un Costco, 14 martie 2020, în Las Vegas. 
(Foto AP / John Locher)
Locuitorii pășesc pe bandă măsurată plasată în afara unui supermarket pentru a exersa distanțarea socială ca măsură de precauție împotriva răspândirii coronavirusului în Metro Manila, Filipine, 17 martie 2020. (AP Photo / Aaron Favila)
Oamenii stau la coadă în afara unei brutării sub ploaie, în Pamplona, ​​Spania de nord, 16 martie 2020. (AP Photo / Alvaro Barrientos)
Oamenii poartă măști în timp ce se aliniază pentru a intra într-o farmacie, la Roma, la 16 martie 2020. (AP Photo / Alessandra Tarantino)
Clienții fac rând cu căruțul de cumpărături la un magazin local de vânzare cu amănuntul, 16 martie 2020, în New York. 
(Foto AP / Yuki Iwamura)
Cancelarul german, Angela Merkel, vorbește în timpul unei conferințe de presă despre coronavirus, unde jurnaliștii stau răspândiți, la cancelaria din Berlin, Germania, 16 martie 2020. (AP Photo / Markus Schreiber, Pool)
Clienții fac rând cu căruțurile de cumpărături la un magazin local de vânzare cu amănuntul, 16 martie 2020, în New York. 
(Foto AP / Yuki Iwamura)
Oamenii se aliniază la un supermarket, la Paris, 17 martie 2020. (AP Photo / Thibault Camus)
Enza Garzia, 79 de ani, stânga, discută de la distanţă cu Paola Albano, în centrul Romei, 11 martie 2020. (AP Photo / Alessandra Tarantino)
Oamenii așteaptă la coadă să voteze alegerile locale din 15 martie 2020, la Paris. 
(AP Foto / Christophe Ena)
Oamenii se aliniază pentru a intra într-un magazin pentru a cumpăra consumabile în Barcelona, ​​Spania, 17 martie 2020. (AP Photo / Emilio Morenatti)
Un casier de supermarket așteaptă clienții în spatele unei perdele de plastic improvizate ca o precauție împotriva răspândirii noului coronavirus, în Buenos Aires, Argentina, 16 martie 2020. (AP Photo / Natacha Pisarenko)

Lasă un răspuns