Până când vă aducem noile veşti. Analiză Reuters.

0
51

Reuters: “Există o mulțime de cercetători care încă nu știu multe despre Covid-19, dar probabil că boala este aici ca să rămână. Istoria și știința indică trei faze. 

În primul rând este o lovitură serioasă – pentru economie și sănătate – durează luni și variază în funcție de testare și schimbări de comportament ale oamenilor. Apoi, există înflăcărarea, panica și incertitudinea, totul continuând până când un vaccin este va fi răspândit într-un an sau mai mult.

Lăsarea virusului să funcționeze şi să se răspândească printre oameni nu este acceptabil. 

Poate că 2,2 milioane de americani ar muri, potrivit unui raport întocmit acum 2 zile de cercetătorii de la Imperial College London. 

Măsurile de sănătate publică, precum închiderea școlilor și a restaurantelor, așa cum a recomandat şi administrația președintelui american Donald Trump, îngreunează răspândirea virusului. Aceasta împiedică spitalele să fie depășite și ca mai mulţi pacienți să moară din cauza îngrijirii neadecvate.

Izolarea bolnavilor, carantinarea călătorilor și eliminarea adunărilor sociale sunt vechi tactici, dovedite împotriva ciumei, holerei și gripei.

Noile instrumente, cum ar fi testele de diagnosticare rapidă, adaugă un avantaj valoros.

Pandemiile anterioare sugerează daune economice scurte, dar puternice. 

Statele Unite au intrat în recesiune în 1918 și 1957, gripa a răpus SUA în ambele cazuri. Recesiunile au durat 7, respectiv 8 luni. 

Banca Mondială a estimat, în 2006, că lovitura asupra PIB-ului global va fi de 5% în repetarea scenariului anterior și de peste 2% în cel de-al doilea. 

Mortalitatea lui Covid-19 este mai aproape de 1918, dar virulența sa pe vârste de muncă este mai aproape de 1957, conform datelor de până acum. 

Media industrială Dow Jones a scăzut cu aproximativ 10% și 20%, din vârf, în cele două perioade.

Mergând pe măsuri rapide, China, Taiwan, Coreea de Sud și Hong Kong au arătat că tot ce e mai rău poate fi atenuat cu eforturi serioase, foarte puternice, de câteva luni. Țările care nu reacționează rapid sau al căror public nu ia problema în serios ar putea suferi daune mai grave și poate pe o mai lungă perioadă de timp.

Chiar dacă se trece peste vârful inițial, Covid-19 este probabil să se răspândească din nou, odată ce restricțiile sunt relaxate. 

Vigilența urmată de măsuri limitate și bine orientate poate fi suficientă pentru a opri aceste focare, sugerează cercetătorii Imperial College. Guvernele se pot relaxa în timp dacă o parte mare a populației dezvoltă imunitate, un potențial care va ajuta odată cu apariția medicamentelor eficiente împotriva Covid-19.

Acesta este, de asemenea, mai mult sau mai puțin „jocul final” odată ce va exista un vaccin – care, permis pentru testare, va dura cel 1 an și poate chiar 18 luni sau mai mult. 

După asta, Covid-19 poate să fie doar o altă gripă pe planetă.”


Lasă un răspuns