Merkel, prima ieşire dramatică pe toate posturile tv: pentru Germania, este mai mare provocare după Al II-lea Război Mondial

0
55

Berlin, 18 martie (AFP) Germania se confruntă cu cea mai mare provocare „de la cel de-al Doilea Război Mondial” în lupta împotriva pandemiei coronavirusului, a declarat cancelarul Angela Merkel într-un apel făcut pentru prima dată pe toate reţelele de televiziune, mesaj adresat naţiunii prin care a cerut cetățenilor să respecte măsurile de combatere a noului coronavirus.

Într-un apel dramatic, Merkel a îndemnat toată lumea să joace un rol în încetinirea extinderii virusului, moment în care s-a intrat în cursă pe tot globul și s-au declanșat blocaje fără precedent pe timp de pace.

Situația este gravă. Luați-o în serios. Nu de la reunificarea germană, nu, de la al doilea război mondial țara noastră s-a confruntat cu o provocare care depinde atât de mult de solidaritatea noastră colectivă“, a spus ea.

Deși cei 15 ani în funcție au fost marcați de lovituri precum criza financiară, criza de refugiați din 2015 și Brexit, liderul veteran al Germaniei nu a folosit niciodată reţelele televiziune ca să se adreseze cetățenilor în mod direct în afara mesajului tradițional de Anul Nou.

Cred cu adevărat că putem reuși în această provocare, dacă toți cetățenii își înțeleg cu adevărat propriile sarcini“, a spus Merkel.

Guvernele federale și locale au închis școlile, multe afaceri și spațiile publice în ultimele zile în încercări din ce în ce mai disperate de a încetini răspândirea virusului.

Cu toate acestea, țara a încetat să ordone oamenilor să rămână acasă, în contrast cu restricțiile mai dure introduse în Franța, Belgia, Italia și Spania.

Însă germanii au continuat să iasă afară pentru a se bucura de lumina soarelui de primăvară și pentru a socializa, şubrezind lupta autorităților care dau mesajul că oamenii trebuie să evite contactele sociale.

Merkel, care vine din fostul est comunist al Germaniei, a spus că a înțeles cât de greu este să renunți la „drepturi pentru care te-ai luptat”, precum libertatea de mișcare și de călătorie.

Astfel de decizii nu au fost luate niciodată într-o democrație, a spus ea și nu ar putea fi decât temporare. „Dar sunt necesare chiar acum pentru a salva vieți”.

Discursul ei a fost un ecou al președintelui francez, Emmanuel Macron, care luni într-o adresare la fel de sumbră a asemănat focarul cu războiul și a ordonat aproape întregii populații să rămână acasă cel puțin două săptămâni.

Germania este printre țările cel mai grav afectate de pandemia coronavirusului, cu cele mai recente cifre care arată 12 decese și 8.198 de cazuri confirmate miercuri, un salt de 1.042 față de ziua precedentă.

Institutul Robert Koch (RKI) pentru sănătate publică a avertizat că ar putea exista 10 milioane de cazuri în două-trei luni dacă oamenii nu evită contactul.

Germania are un sistem sanitar excelent“, a spus Merkel, mulțumind medicilor și altor lucrători medicali “pe prima linie care sunt pentru noi în această luptă”.

Cu toate acestea, „chiar și spitalele noastre vor fi copleșite dacă sunt implicați prea mulți pacienți cu simptome grave ale coronavirusului într-un timp scurt”, a adăugat liderul conservator.

Pentru a consolida capacitatea medicală, guvernele federale de stat și federale au anunțat miercuri demersurile pentru dublarea îngrijirii respiratorii intensive și pentru amenajarea de noi spații pentru tratament.

În prezent, Germania are în jur de 25.000 de paturi de terapie intensivă cu capacitate respiratorie, iar Berlinul a comandat mii de noi aparate respiratorii care vor trebui să crească în număr.

Într-o declarație separată, oficialii federali și de stat au declarat că spații precum hoteluri, centre de reabilitare și săli publice ar putea fi transformate în spații pentru tratarea persoanelor cu simptome mai ușoare.

În discursul ei, Merkel a reiterat că Berlinul „va face tot ce poate pentru a amortiza impactul economic și a păstra locurile de muncă” și a descurajat cetățenii să nu se panicheze.

Chiar dacă unele rafturi (de supermarket) sunt golite într-o zi, acestea vor fi reumplute“, a promis ea, adăugând mulțumiri celor care lucrează în industria alimentară. (AFP)

Lasă un răspuns